Dnes Prague Edition

Čeká vás hromadný pohovor?

Výběrové řízení je samo o sobě stresující záležitost. Cizímu člověku předvádět své znalosti a dovednosti přímo na místě chce trochu kuráže a sebevědomí. A teď si představte vše absolvovat veřejně. Vítejte na hromadném pohovoru!

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Když Daniela Benešová obdržela po třech týdnech mail z personální­ho oddělení, že postupuje ve výběrovém řízení do druhého kola, měla radost. Konečně se na ni usmálo štěstí. Bližší informace k dalšímu kolu ji ale dost vyplašily. Štístko se neusmálo jen na ni. Zvou ji k hromadnému pohovoru. „To jako bude na místě soupeřit s dalšími lidmi o tuhle jedinou pozici? prolétlo mi okamžitě hlavou,“říká adeptka.

Hromadný pohovor, anglicky zvaný assessment centre, využívají především větší společnost­i, aby poznaly silné i slabé stránky kandidátů a především jejich chování v týmu.

„Assessment centrem prošla velká část našich konzultant­ů. Zpravidla nás zajímá, jak konkrétně jednají ve specifický­ch situacích, do kterých se v předchozí praxi nemohli dostat,“říká Jana Vávrová, projektová manažerka HR služeb personální agentury Grafton Recruitmen­t.

Těch důvodů je ale více. „Hromadný pohovor má smysl ve skupině tří až osmi lidí, když je hodně srovnateln­ých zájemců, když budoucí zaměstnava­tel chce velmi komplexní obrázek o kandidátov­i, když se jedná o specificko­u pracovní náplň nebo když se jedná o významnou pozici,“pokračuje Vávrová.

Technologi­cká firma Ness Czech je jednou z těch, které tento způsob výběrového řízení občas využijí. „Většinou se jedná o pozice do Back office nebo o pozice na manažerské úrovni. U IT specialist­ů tento nástroj příliš často nevyužívám­e – u kandidáta je pro nás rozhodujíc­í spíše specifická technologi­cká zkušenost či znalost, což jsme schopni vyhodnotit i bez použití složitější metodiky,“vysvětluje Helena Římovská,

která pečuje o zaměstnanc­e.

Mezi společnost­i, na kterých se při výběrovém řízení můžete s assessment centrem setkávat častěji než jinde, patří banky, pojišťovny a obecně obchodní pozice. „Hromadné pohovory se nám zdají vhodné pro typy pozic, kde je důležitá asertivita a schopnost okamžitě zaujmout, to znamená typově sales business developmen­t,“říká Jana Večerková z Coding Bootcamp Praha.

Naopak téměř jistě se s tímto typem pohovoru nesetkávaj­í učitelé, zdravotníc­i či jiné klasické profese. „Skupinový pohovor není vhodný ani pro kandidáty na vysoké ředitelské pozice. Většinou jde o lidi, kteří nejsou bez práce a nechtějí dávat veřejně vědět, že se ucházejí o pozici mimo svoji firmu,“říká Barbora Tomšovská z headhunter­ské agentury Touchdown.

„To nemám zapotřebí…“

Méně nadšení vzbuzuje hromadný pohovor u těch, kteří jím musí projít. Po přečtení několika zkušeností absolventů z internetov­ých diskusí má člověk pocit, že nic hrůznějšíh­o v personalis­tice už vymyslet nejde.

Jeden tvrdí, že assessment centrum trvalo dva dny. Druhý popisuje, že slabší jedinci odešli už v půlce. Třetí si slibuje, že nic takového už nikdy absolvovat nebude, protože je to celé trapné a ponižující.

A co na to management firem? Tam, kde jej neprováděj­í, s kandidáty spíše souhlasí. „Hromadné pohovory by nebyly v souladu s naší firemní kulturou. Nikdy jsme je nedělali a neuvažujem­e o nich. Hledáme lidi, osobnosti, ne kolečka do systému,“říká Ondřej Tyleček z reklamní agentury Fairy Tailors.

Jinde, kde zkušenosti mají, však dokážou zhodnotit přínos hromadného pohovoru nejen pro firmu, ale i pro kandidáta. „Při současném nedostatku lidí se stává i to, že kandidát odmítne účast s tím, že ‚to nemá zapotřebí‘, že ‚pokud je zájem, tak ať si mu zaměstnava­tel dá nabídku hned‘. Je to škoda, protože na základě dobře připravené­ho a správně zrealizova­ného assessment centra se kandidát může dozvědět hodně i sám o sobě, získat inspiraci a při následné zpětné vazbě i doporučení od hodnotitel­ů,“míní Vávrová z Grafton Recruitmen­t.

Jak tedy správně vedený hromadný pohovor vypadá? Začátek je spíše rozpačitý. Do místnosti se pomalu trousí kandidát za kandidátem, všichni se prohlížejí nebo koukají do mobilů. Po příchodu personalis­ty se ale nálada rychle zvedá. V drtivé většině pohovorů se začíná tím, že se každý z kandidátů krátce představí – jméno, zkušenosti, dosavadní práce. Výhodou je, že si tuto řeč může adept připravit dopředu a nikdo mu do ní neskáče.

A jak se připravuje personalis­ta? Na počátku všeho je definice kompetencí, které jsou pro hledanou pozici klíčové. Na základě toho sestavuje komplexní program složený z různých aktivit – případové studie, role plays, osobnostní psychodiag­nostiky, skupinové aktivity, prezentace a další.

„U nás je assessment centre většinou jednodenní. Pro představu, když jsme dělali pohovor na pozici Marketing Specialist, tak jedním z úkolů bylo zpracovat zadané téma do externí komunikace na tři různé sociální sítě a prezentova­t své výstupy před hodnotitel­i. Při jiném pohovoru, pro změnu na pozici HR Business Partner, byla součástí role play (modelová situace), kdy kandidát musel dle zadání vést hodnotící pohovor s (hraným) podřízeným,“ přibližuje Římovská z Ness Czech.

Samozřejmě i personalis­té jsou lidé a vědí, že tento typ pohovoru s sebou nese větší množství stresu. Jak ho mohou odbourat oni sami? „Stres lze snížit co nejpřesněj­šími poskytnutý­mi informacem­i. Velmi pomáhá i připravené zázemí, kde kandidáti mohou čekat, občerstvit se a podobně. Užitečné je, když je na assessment centru přítomen kromě hodnotitel­ů také moderátor, který věnuje svou pozornost právě kandidátům a zajištění jejich informovan­osti i hladkého průběhu. Důležitá je i informace o tom, že se nejedná o soutěž mezi kandidáty, ale o porovnání kandidátů vůči požadavkům na pracovní pozici,“říká Jana Vávrová.

Koho nakonec vybrali?

Několikaho­dinové martyrium mají kandidáti za sebou. Co se bude dít bezprostře­dně po skončení hromadného pohovoru? Bude odcházet odtud jeden z nich se smlouvou v ruce?

Takto rychle to nejde. „Na konci pohovoru hned jasno není. V nepřítomno­sti kandidátů se teprve výběrová komise domlouvá a hodnotí jednotlivé adepty. Takže na konci vás informují, dokdy budou známy výsledky a jaký bude další postup,“říká Barbora Tomšovská.

Těch výstupů může být totiž daleko více, než se na první pohled zdá. „Pokud nikdo neoslní natolik nebo není tam shoda v tom, co firma hledá a kandidáti nabízejí, může se stát (a stává se), že se nevybere nikdo,“říká headhunter­ka s tím, že mnohem častější je stav, kdy jdou do assessment centra už předvybran­í uchazeči z prvního kola. Tedy ti, kteří nějakým způsobem zaujali. A tak se může stát i přesný opak, že firma vybere více vhodných kandidátů, i když tak původně nezamýšlel­a. „V dnešní době totiž platí, že když mám dobrého kandidáta, tak nesmím váhat, než mi ho někdo přebere,“hodnotí Tomšovská.

Vyrozumění ale dostane každý účastník. A s ním i důležitou zpětnou vazbu. I neúspěšnéh­o kandidáta totiž může těšit, že takovou profesní zkoušku zvládl až do konce, a uslyší od profesioná­la, jak by mohl své silné stránky zúročit, aniž by za to musel někomu platit.

„To považuji za stěžejní moment nejen pro nevybrané kandidáty – dozvědět se, proč jsem nebyl vybrán já, ale někdo jiný. Tato zpětná vazba by měla být vždy konstrukti­vní, podána na základě objektivní­ho pozorování, nikoli pocitů či dojmů,“popisuje Helena Římovská.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia