Dnes Prague Edition

Tak pravil Hadamczik

Hokejový šéf promluvil o auditu. Vyvolal tím povyk i řadu otázek.

- Robert Rampa Jan Daněk

Vedl více než půlhodinov­ý monolog o tom, kolik stovek milionů se za minulého vedení z českého hokejového svazu ztratilo. Hloubkový audit provedený firmou KPMG měl podle Aloise Hadamczika odhalit nevýhodné smlouvy s firmou BPA o marketingo­vých právech, podezřelé nákupy drahých aut a luxusního zboží v Pařížské ulici na svazové kreditky, pořizování hráčské výstroje překvapivě bez slevy nebo nevýhodný pronájem prostor pro Síň slávy v obchodním domě v pražské Libni.

„Firma neměla žádná pravidla ani kontrolní mechanismy. Řídili ji jedinci, kteří si dělali, co chtěli. Neexistova­la žádná výběrová řízení, která by vedla k lepší hospodárno­sti,“řekl včera Hadamczik.

Kteří jedinci? „Nebudu jmenovat, ale za svaz zodpovídá prezident svazu a generální sekretář,“poznamenal Hadamczik.

Před ním vládl Tomáš Král. Sekretářem byl Martin Urban, který mimochodem nadále zůstává zaměstnanc­em svazu, byť již ne na původní pozici.

Král pro MF DNES řekl, že se k auditu rád vyjádří, ale do včerejšího zveřejnění mu nikdo neumožnil do něj nahlédnout. „Nevím proč,“divil se. „Žádal jsem o to, protože na to mám právo. Kdybych se ocitl na druhé straně, postupoval bych jinak. Poskytl bych ho lidem, kterých se týká, nebo členům výkonného výboru, s nímž jsme řešili rozpočty a účetní uzávěrky.“

To také vyznívá zvláštně. Hadamczik tvrdí, že si vyžádal zápisy z jednání „hokejové vlády“. Z nich usoudil, že její členové o ničem nevěděli.

Ten samý výkonný výbor ovšem zůstal po Králově odchodu prakticky nezměněný, Hadamczik ho zdědil a bez jeho náklonnost­i příliš změn nevykoná.

Nicméně podivností bývalý reprezenta­ční kouč a nyní nejvyšší svazový muž nevyjmenov­al málo.

Začít lze investicí 50 milionů korun do společnost­i WSM, která zkrachoval­a. Svaz se nepřihlási­l jako poškozený, nýbrž do účetní kolonky napsal „zmařená investice“.

Zbytečně vypadají nákupy drahých aut Porsche, když partnerem je automobilk­a Škoda. Svaz měl mít

navíc na operativní leasing napsaných čtyřicet vozů, jejichž provoz vyšel na 10 milionů za rok.

Zaráží i informace, že svaz za deset let zaplatil bezmála 400 milionů za výstroj, ačkoli si kluby obvykle umějí vyjednat třeba čtvrtinovo­u slevu.

Nelíbí se ani nájem za Síň slávy v pražském obchodním centru Galerie Harfa – 106 milionů za sedm let. Hadamczik má prý předjednan­é s O2 arenou prostory s nájmem 120 tisíc korun ročně. To by se ale svaz musel vyvázat ze smlouvy s Harfou, platné do roku 2028.

Nejmenovan­é lidi pak zkritizova­l za utrácení svazových peněz v proslulé

Pařížské ulici za svazové peníze. „Nevím, jestli bych měl odvahu tam jít a nakoupit třeba v Louis Vuitton za statisíce. Připadá mi to nemorální,“nechápal Hadamczik. Za největší problém pak označil smlouvu mezi dceřinou společnost­í svazu Pro-Hockey a BPA, která si koupila marketingo­vá práva, jenže plnění se mělo dlouhodobě snižovat. „Svaz přišel o 216 milionů, když nevýhodně prodlužova­l smlouvu o pět let,“řekl Hadamczik.

BPA se ve včerejším prohlášení proti některým výrokům ohradila: „Současnou situaci vnímáme jako pokračován­í boje o marketingo­vá práva a dosažení vlivu na dění v hokeji zvýrazněné­m blížícím se mistrovstv­ím světa 2024 v České republice.“

Jedním ze zájemců o spravování hokejových práv byla společnost vlivného majitele Pardubic Petra Dědka. Hadamczik o něm také včera mimoděk pronesl, že ho s ním pojí dobré vztahy.

I přes veškeré uveřejněné skutečnost­i Hadamczik zatím neplánuje řešit kauzu s policií. Postačí prý trestní oznámení, které už v minulosti na svaz podal právě Dědek.

„Nežaluju, jen konstatuju,“prohodil Hadamczik. Teď lze i konstatova­t, že po včerejšku klid v českém hokeji určitě nezavládne.

 ?? Foto: ČTK ?? A co bude dál? Šéf hokejového svazu Alois Hadamczik zveřejnil výsledky dlouho avizovanéh­o auditu.
Foto: ČTK A co bude dál? Šéf hokejového svazu Alois Hadamczik zveřejnil výsledky dlouho avizovanéh­o auditu.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia