Dnes Prague Edition

Kdo je kdo v Messiho partičce

- — Jan Palička

Má za sebou pětadvacet zápasů na mistrovstv­í světa, čímž dorovnal úžasný rekord Lothara Matthäuse. Nedělní zápas číslo 26 může pozlatit.

Ale proč až teď? Proč je Lionel Messi teprve v roce 2022 tím správným vůdcem Argentiny?

Protože našel tu správnou partu, se kterou má šanci dosáhnout na fotbalovou nesmrtelno­st.

„Mám radost, že týmu pomáhám měnit sny v realitu,“prohlásil, když se postaral o to, aby Chorvatsko v semifinále dostalo lekci.

Kdo jsou tedy Messiho muži?

Trenér kamarád. Taky se jmenuje Lionel a není o moc starší. V srpnu 2005 byl jako pravý obránce u toho, když měl Messi reprezenta­ční debut. Lionel Scaloni není kývač ani diktátor, je to vcelku obyčejný chlápek, který má názor a umí naslouchat. S Messim probírají sestavu i taktiku. Umí svého kapitána pohladit i podržet. Někdy možná až nekriticky, ale Messi mu VIP péči bezvadně vrací. Ještě nikdy a pro nikoho nepracoval tak oddaně. A takhle se trenér vyjádřil o svém kapitánovi v září: „Leo je jako Roger Federer. Když (v roce 2016) ukončil reprezenta­ční kariéru, co se stalo? Všichni fňukali. Neuměli si představit, že už tu nebude. Teď chtějí Federera zpátky, protože nikdo neumí hrát tenis tak krásně. Messi se naštěstí vrátil a já mám to štěstí, že ho můžu trénovat. Ale i kdybych byl jen fanoušek, koupil bych si lístek na každý jeho zápas.“

Věrný parťák. V úterý mu předával cenu pro hráče utkání. Denně si volají. „Když vyhrává on, vyhrávám i já,“dojatě líčil Sergio Agüero. Býval to fantastick­ý útočník, Messiho souputník, vyhráli spolu MS dvacetilet­ých, v reprezenta­ci zvládl 101 zápasů. Fotbalový život mu však loni zastavily problémy se srdcem. Zrzek. Ten příběh napovídá, jak Messi dospěl. Bylo září 2019, když Alexis Mac Allister dostal první pozvánku do národního týmu. Na zarputiléh­o záložníka se skotskými předky všichni pokřikoval­i Zrzku. Messi poznal, proč se Mac Allister mračí a bojí se hrát. Vzal si před tréninkem slovo: „Copak nevidíte, že mu to vadí, když mu říkáte Zrzku? Vynechte to!“Taková maličkost, přitom důležitý dílek do mozaiky.

Idol. Jako kluk chtěl hrát jako on. Lehce a přirozeně rozdávat přihrávky, perfektně předvídat budoucí děj, cupitavým krokem sprintovat k brance a uklízet balony do sítě. Pablo Aimar, ofenzivní záložník Valencie, byl Messiho dětským vzorem. Teď na něj v reprezenta­ci dohlíží jako trenérský asistent. Mají k sobě velmi blízko. Když Messi svým gólem proti Mexiku zachránil naději na postup ze skupiny, Aimarovi vytryskly slzy štěstí.

Nejlepší žák. Julián Álvarez pochopitel­ně není zdaleka jediným současným reprezenta­ntem, který si do dětského pokojíčku vylepoval plakáty s Messim. Jako Messi vzhlížel k Maradonovi, celá mladší generace zase obdivovala jeho. A teď s ním hraje. Álvarez, drobné křídlo s výrazným akné, z toho zatím vytěžil nejvíc: „Leo je ten nejlepší učitel. Stačí se koukat.“A Álvarez se kouká velmi pozorně, na mistrovstv­í světa se trefil už čtyřikrát. Ochránci. Těch by se našlo! Přísný řízek ze záložní řady Rodrigo De Paul z Atlétika Madrid. Podobně rázný kolega Leandro Paredes z Juventusu. Nebo Nicolás Otamendi, stoperský ranař z Benfiky, který skáče do střel. Nad všemi pak drží pomyslnou ochrannou stříšku božský Diego Maradona, který před dvěma lety zemřel. Za jeho časů, konkrétně v roce 1986, ovládla Argentina světový mundial naposledy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia