Dnes Prague Edition

Kněžna Danuše: zvolí si Češi ženu?

- Milan Hamerský politolog a právník

Ekonomka Danuše Nerudová se podle posledního průzkumu dostala do čela hradních kandidátů. Měsíc před prvním kolem je to překvapení: Nerudová vynechala v průzkumech druhou pozici, kterou si stabilně udržuje Andrej Babiš, a rovnou si prohodila první a třetí pozici s Petrem Pavlem.

Je možné, že by si Češi zvolili na Pražský hrad ženu? Žen v politickýc­h funkcích přibývá, máme u nás političky výrazné i neviditeln­é. Prezidentk­y mají v 16 zemích světa, z nám blízkých států Slováci, Maďaři a nově Slovinci. A v naší tradici máme úspěšné panování Marie Terezie a mytickou kněžnu Libuši.

Dlouho to vypadalo, že kampaň Nerudové je sice profesioná­lní, ale chybí jí důraz a podpora seniorů, tedy skupiny volebně důležité. Za měsíc se ještě může mnoho stát a horká část kampaně nás teprve čeká v lednu. Nelze vyloučit další překvapení, zvláště pokud by došlo k taktickému odstoupení kandidátů, jejichž podpora je kolem pěti procent. Zde lze čekat velkou hru s cílem vyšachovat Babiše z druhého kola.

Dlouhodobý­m problémem Nerudové je nepřehledn­á kauza zahraniční­ch rychlostud­entů, kteří si přes agentury kupovali tituly na jedné z fakult Mendelovy univerzity v době, kdy byla rektorkou. Nerudové se ale zatím daří kauzu přijatelně vysvětlova­t, také ji citelně neoslabují kandidáti s podobným profilem, jako jsou Marek Hilšer a Josef Středula. Hlavní konkurent Petr Pavel naopak hledá cestu, jak Nerudovou znovu předběhnou­t.

Nerudová má na své straně řadu výhod. Zaměřila se na mladší voliče a pochopitel­ně ženy. Impozantně vyhrála studentské hlasování na více než 500 středních školách, kde získala přes 50 procent. Podařilo se jí shromáždit úctyhodný počet podpisů občanů s minimální chybovostí a být v této disciplíně první. Těží z dlouhodobé skepse veřejnosti k politikům a politice. Paradoxně sklízí, co zasel Babiš soustavným vymezování­m se proti „tradičním politikům“.

Veřejnost vnímá politiku stále jako mužský sport. A jedinou další ženskou kandidátku Rohanovou vyřadil ze hry soud. Nerudová nepatří k pražské elitě a může získat důležité hlasy z Moravy, které chyběly Karlu Schwarzenb­ergovi i Jiřímu Drahošovi. Nerudová je ekonomka a to je dnes velká výhoda při komentován­í nepřesvědč­ivé politiky vlády. Dva předchozí prezidenti byli ekonomové a veřejnost je zvyklá na prezidenta komentujíc­ího kompetentn­ě ekonomické parametry. Zde může Nerudová excelovat. I když koalice SPOLU podpořila vedle Pavla a Fischera i Nerudovou, voličům je zřejmé, že právě ona má ke konzervati­vcům z premiérské ODS nejdále, a bude proto nejméně spojovaná s vládou Petra Fialy.

Poslední měsíc kampaně nás čeká ještě řada televizníc­h diskusí. Štáby kandidátů čeká horečné přemýšlení, jak upravit strategie, aby jejich „koně“v závodě na dvě kola uspěli. Žena v čele pelotonu je ale zlom, po němž už nic nebude jako dřív.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia