Dnes Prague Edition

Účastníci zájezdu pro pokrytce

Ošuntělé rčení, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, platí i u seriálu Bílý lotos. Jeho druhá řada, čtyřikrát nominovaná na Zlatý glóbus, je totiž ještě lepší, než byla ta první.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Poslední den dovolené se Američanka Daphne v moři příliš nezdrží. I když je sicilská pláž lákavá a moře teplé, nález mrtvého těla ji z vody vyžene opravdu rychle. Pak se ovšem děj vrátí o týden dříve. Loď právě do sicilské pobočky luxusní sítě hotelů Bílý lotos přiváží nové hosty a divák může jen tipovat, komu z nich bude ono utonulé tělo na konci patřit.

Smetánka na dovolené

Streamovac­í platforma HBO Max se tento podzim vrátila k loňské úspěšné sérii nazvané právě podle fiktivního hotelového řetězce. Za seriálem Bílý lotos zcela stojí Mike White: americký scenárista jej napsal, produkoval i režíroval. Zatímco první série představil­a směsici velice bohatých hostů na dovolené na Havaji, druhá série nabízí realitu letní Sicílie.

Už v první řadě White překvapil skvěle natočenou, vypointova­nou a břitkými dialogy nabitou studii snobství a pokrytectv­í naší současnost­i.

Mezi rekreující se americkou smetánku vypustil hotelové zřízence, čímž získal výbušný a neskonale zábavný mix. Vzhledem k tomu, že pro druhou řadu zvolil stejný postup, mohl by se divák bát, že se bude jen opakovat. Vůbec tomu tak ale není, White se v druhé sérii naopak vydal trochu jiným směrem, když ubral na pitoreskno­sti některých

postav; aniž by přitom jeho dílo ztratilo na hravosti a vtipu.

Na Sicílii tak přijíždí dva rozdílné manželské páry. Cameron a Ethan se znají ze studijních let a právě z této doby mezi nimi dodnes skryta přetrvává dřívější rivalita. Jiskří jim to ale i s manželkami Daphne a Harper, i když v každém páru jinak – jedni si příliš mladí zvykli na

mrtvé manželské pohodlí, druzí zase okázalou láskou zakrývají realitu nevěr.

Dalšími působivými hosty jsou dědeček, otec a syn Di Grassovi, kteří se na Sicílii vydali hledat víc než jen své rodinné kořeny. Zatímco starší dva (ve skvělém ztvárnění F. Murray Abrahama a Michaela Imperiolih­o) považují svoje sukničkářs­tví za právo a povinnost, nejmladší z nich (Adam DiMarco) jim se svým stanfordsk­ým vzděláním dává „předpotopn­í“názory sežrat. Sám si ovšem ve své naivitě užije se ženami své.

Jako jediní hrdinové první série se i v té druhé objeví Greg (Jon Gries) a Tanya (Jennifer Coolidge), která se zde zaplete s místní homosexuál­ní šlechtou. Charaktery bohatých

Američanů pak opět narážejí na realitu místních, především dvě lehčí děvy v podání Simony Tabasco a Beatrice Grannó.

Trefné vzkazy divákům

I přes rozdílnost svých povah mají Whiteovy postavy jedno společné – všichni ve skrytu duše touží být někým jiným, než jsou. Špatné vlastnosti či temnou minulost zakrývají úsměvy a ukázkovým pokrytectv­ím. Že se ovšem i v té nejvybraně­jší společnost­i nakonec vše řídí dle archetypů a bazálních pudů, naznačují tvůrci výmluvnými prostřihy na místní umělecká díla. V plné kráse to pak ostatně ukazuje už úvodní, velice povedená znělka.

Moderní variace na „účastníky zájezdu“tak dokáže mnohem víc, než jen pobavit. White totiž do svého díla velice vkusně zakomponov­al vzkazy divákům. „Svět je příšerný místo, všechno se rozpadá,“povzdechne si mladá Američanka Portia. „Raději bys žila ve středověku?“kontruje bezstarost­ný Jack. Nejvíc moudra ovšem divák najde ve špičkování rodiny Di Grassů. „Dřív respektova­li starce, dnes jsme jen připomínka hanebné minulosti, na kterou se každý snaží zapomenout,“zazní například.

Druhá řada Bílého lotosu se tak řadí mezi největší seriálové události letošního roku. HBO už oznámila třetí sérii. Bude zajímavé sledovat, kam vezme Mike White své postavy tentokrát a zda se ani napodruhé nezačne recyklovat.

85 % Bílý lotos 2

HBO Max

 ?? Foto: HBO Max ?? Lenošení v hotelu Herci Jon Gries a Jennifer Coolidge si zopakovali své role i v druhé sérii sarkastick­ého seriálu Bílý lotos.
Foto: HBO Max Lenošení v hotelu Herci Jon Gries a Jennifer Coolidge si zopakovali své role i v druhé sérii sarkastick­ého seriálu Bílý lotos.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia