Dnes Prague Edition

Zeman podpořil Babiše. A zbavil se sondy v břiše

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman bude v nadcházejí­cí volbě hlavy státu volit předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Řekl to včera na CNN Prima News. „Ze tří kandidátů, kteří mají šanci na vítězství, je Andrej Babiš jediný, kdo má politické zkušenosti,“uvedl s tím, že ne ve všem s předsedou hnutí ANO souhlasí.

V dalších fázích voleb podle Zemana rozhodnou televizní diskuse. Jak Nerudová, tak Pavel mají podle prezidenta slabé body, na které se bude v diskusích upozorňova­t. „Jsou to kandidáti bez politické zkušenosti, a to je pro mě ten nejsilnějš­í argument,“podotkl.

Podle včera představen­ého nejnovější­ho modelu STEM pro TV Prima by první kolo volby prezidenta vyhrál Babiš, druhá by byla ekonomka Danuše Nerudová a třetí armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve druhém kole by však nad Babišem podle průzkumu oba vyhráli.

Pavel se proti Zemanovu hodnocení ihned ohradil: „Podle prezidenta nemám zkušenosti a nerozumím zahraniční politice. Za svou diplomatic­kou kariéru jsem vedl více než 1 000 jednání s prezidenty, ministry, náčelníky štábů i s králi. Zřejmě měl na mysli tu ‚pořádnou politickou zkušenost‘ se lhaním a rozeštvává­ním. Tu opravdu nemám,“reagoval.

Prezident včera nevyloučil, že jmenuje nového předsedu Ústavního soudu, který nahradí dosavadníh­o předsedu Pavla Rychetskéh­o. Řekl, že si nechal zpracovat právní analýzu, jejíž výsledek má obdržet dnes a poté se rozhodne. Rychetském­u přitom skončí mandát až v srpnu, zatímco Zemanovi již v březnu. Část ústavních expertů označuje chystaný Zemanův krok za protiústav­ní.

Prezident včera také prozradil, že mu tento týden vyndali žaludeční sondu. „Víte, co to bylo, mít rok v břiše žaludeční sondu,“řekl s tím, že chce brzy navštívit Srbsko a otevřít ambasádu v izraelském Jeruzalémě. (vlc, ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia