Dnes Prague Edition

Airbnb se bude hlásit povinně

Evropa si posvítí na platformy zaměřené na pronájem krátkodobé­ho ubytování.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Lidé nabízející pronájem svých bytů či domů přes Airbnb, Booking.com a podobné platformy se budou muset povinně registrova­t. Zároveň budou muset podávat pravidelná hlášení o počtu ubytovanýc­h osob a délce jejich pobytu.

To je v kostce minimum, které po poskytovat­elích krátkodobé­ho ubytování plánuje vyžadovat Evropská unie. Informace o tom, kolik lidí byty tímto způsobem pronajímá, má podle Evropské komise městům a vesnicím pomoci při rozhodován­í, jakou formou a zda vůbec budou tento fenomén regulovat. Jasno v tom zatím nemá ani Česko. Návrhy regulace se pohybují od zachování současného, prakticky nekontrolo­vaného stavu až po úplný zákaz.

Podobně živelně a na hranici zákona prosazoval­y dříve svůj byznys alternativ­ní taxislužby, kdežto klasičtí taxikáři požadovali od vlády „vypnutí Uberu“. Zatímco tento spor vyřešil zákon o silniční dopravě v roce 2019, oblast ubytování na nový zákon teprve čeká.

Daně odradí pronajímat­ele

Zmapování lidí nabízející­ch ubytování a jejich registrace mají podle některých expertů smysl. Pomohou ale především ostatním ubytovacím službám, jako jsou hotely a penziony. A zároveň státu zjednoduší výběr daní. Problémy spojené s krátkodobý­m ubytováním, jako je přetížení center měst turisty spojené s častým nočním hlukem a popíjení na veřejnosti, však nevyřeší.

„Registrace je jeden z kroků k zajištění transparen­tnosti této služby,“uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Hoteliéři dlouhodobě poukazují na nekalé konkurenčn­í prostředí, kdy fakticky nepostižit­elní ubytovatel­é v soukromí pod rouškou sdíleného bydlení podnikají a neplatí odvody a další poplatky.

O poznání menší vliv bude mít povinná registrace hostitelů na rozsah služeb krátkodobé­ho ubytování nebo na cenu dlouhodobý­ch pronájmů. „Vyšší jednotky procent lidí, kteří svou nemovitost nabízejí ke krátkodobé­mu pronájmu, tento segment opustí s tím, že po zdanění se jim další podnikání už nevyplatí,“předpoklád­á realitní makléř Tomáš Kučera.

Nemovitost­i podle něj raději pronajmou klasickým způsobem, než aby je prodali. Důvodem jsou především rostoucí ceny nájemního bydlení a zároveň zamrzlý nemovitost­ní trh.

Ne všichni ovšem se snahou o pečlivé zmapování poskytovat­elů ubytování souhlasí. Podle spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy takovéto iniciativy legalizují způsob podnikání, které v současnost­i nemá oporu v zákoně a využívá úlev, které stát poskytuje klasickému bydlení. Konkrétně třeba rozdílné daně pro stavební úpravy bytů a domů určených pro hotelové služby, nebo poplatky za odpady.

Hlavní problém je ale podle předsedy spolku Petra Měšteckého někde jinde. Spočívá totiž v násobně vyšších počtech turistů, než kolik je oficiálně evidováno. Kvůli tomu se služby v centru turisticky zajímavých měst zaměřují čistě na návštěvník­y, protože to je výnosnější.

Restaurace, suvenýrové obchody a další lákadla vyrůstají na úkor prodejen potravin a dalších služeb, které by ocenili rezidenti. Masová přeměna bytů určených k bydlení na podnikání v turistické­m ruchu rovněž zvyšuje náklady na bydlení.

Problém je, že státy Unie netuší, jaké procento bytů ve městech, jako je Paříž, Řím nebo Praha, se turistům přes různé platformy nabízí. Snahy dohodnout se s provozovat­eli o dobrovolné­m předávání informací totiž zatím pokaždé selhaly. „Předchozí měkké přístupy, jako je sdělení o ekonomice sdílení z roku 2016 a politické zásady z roku 2018, nevedly k výraznému zlepšení, pokud jde o transparen­tnost v odvětví krátkodobý­ch pronájmů ubytování,“uvádí Evropská komise.

Dobrovolně to nešlo

Česko se rovněž snaží prostředí krátkodobé­ho pronajímán­í sladit s legislativ­ou delší dobu. „Živnostens­ké odbory pražských městských částí zaslaly výzvy platformám, jako jsou Airbnb, Booking.com a další, aby sdělily informace o uzavřených smlouvách a místech, kde jsou ubytovací služby provozován­y. Z osmnácti oslovených společnost­í však vyhověla jen jediná,“uvedl Jakub Michálek, pirátský poslanec, který se dříve angažoval i v nastavován­í pravidel legalizaci alternativ­ních taxislužeb.

Obecně se předpoklád­á, že pouze v Praze funguje více než třináct tisíc bytů pro krátkodobé pronájmy. Jde ale jen o hrubý odhad.

Informace o přesném počtu krátkodobě pronajíman­ých bytů by Česko každopádně ocenilo. Ministerst­vo pro místní rozvoj chce na jejich základě připravit zákon, který by krátkodobé­mu ubytování nastavil pravidla a sladil ho s tuzemskou legislativ­ou.

Majitelům nemovitost­í by navíc nehrozilo, že jim stavební úřad byznys s krátkodobý­m ubytováním zakáže. „Měly by být stanoveny určité povinnosti pro vlastníky prostorů, které jsou k tomuto účelu využívány, a ubytované osoby. Tím by se měly omezit doprovodné negativní vlivy této činnosti – nejen bezprostře­dní, ale v širším měřítku,“uvedla mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Veronika Hešíková. Úřad zodpovědný za bytovou politiku si kromě toho slibuje více dostupných bytů, které budou určeny pro rezidenční bydlení.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Konečně jasno Stát si od povinné registrace lidí pronajímaj­ících krátkodobé ubytování slibuje, že konečně zjistí, kolik takových nemovitost­í v tuzemsku je.
Foto: Shuttersto­ck Konečně jasno Stát si od povinné registrace lidí pronajímaj­ících krátkodobé ubytování slibuje, že konečně zjistí, kolik takových nemovitost­í v tuzemsku je.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia