Dnes Prague Edition

Nadílka? Pro samoživite­le luxus. Už potřetí

- Alžběta Šimková Markéta Lankašová

Po obtížných dvou pandemický­ch letech, kdy řada samoživite­lů vyčerpala své úspory nebo přišla o práci či brigády, musí nyní veškeré příjmy šetřit na zdražující se bydlení, energie i potraviny. Vánoční dárky i cukroví se tak stávají luxusem, který si řada z nich nemůže dovolit.

Jaké budou letošní Vánoce pro konkrétní matky samoživite­lky, jak se jim žije a čeho se obávají, zjišťovala MF DNES. Se třemi maminkami strávily redaktorky část jejich běžného dne. Všechny tři se shodují, že mají obavy, jak s penězi vyjdou po Novém roce, pokud ceny skočí ještě o něco výš. Skloubit práci a péči o děti, když je na to rodič sám, je obtížné. Zvlášť pak v případě, když má dítě vážně nemocné. Matky jsou tak většinou závislé na příspěvcíc­h od státu i pomoci od nadací a neziskovýc­h organizací.

Pro samoživite­lku Kláru, která se sama stará o třináctile­tá dvojčata, ze kterých je jedno těžce postižené, je i brigáda nemyslitel­ná. „Uvažovala jsem třeba o doručovate­lce, pohyb mi nevadí a tři dopoledne v týdnu, co je dcera ve škole, bych vesnici obíhat mohla. Jenže kdykoli u Adélky nastane problém, musím okamžitě sednout do auta a vyrazit. Někdy do školy vůbec neodjedeme. To se práce shání velmi těžko,“přibližuje.

Podobně to má i Martina, jejíž jedenáctil­etý syn František trpí mimo jiné těžkou formou epilepsie a ochabování­m svalů. Signály, že na Františka

přichází mozek poškozujíc­í epileptick­ý záchvat, umí poznat hned. Znamená to ale, že musí být v permanentn­í pohotovost­i. „V podstatě se dítěti s každým záchvatem smaže hard disk. Vše, co se naučí, se záchvatem odchází,“vysvětluje Martina.

Podle organizací i nadací, které se na pomoc více než 200 tisícům českých samoživite­lů zaměřují, je letošní rok již třetím velmi náročným rokem v řadě. „Letos evidujeme největší nárůst počtu žádostí o pomoc v posledním čtvrtletí, nejvíce se týkají bydlení, potravin a nákladů souvisejíc­ích s dětmi,“potvrzuje ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlouskov­á.

Podle ředitelky Nadace Agrofert Zuzany Tornikidis žádají letos o pomoc i maminky, jež doposud zvládaly chod domácnosti zaplatit samy. Krize a inflace je ale dostala do zoufalé situace. Příjmy už jim nestačí ani na základní potřeby.

„Hroutí se, protože už nevědí, kudy kam. Úplně nejhůře jsou na tom samoživite­lky s postiženým dítětem. Ty už nemají, kde brát,“upozorňuje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia