Dnes Prague Edition

Vánoce budou na blátě. Už zase

Prudká změna počasí přinesla ledovku, při nehodách se zranily desítky lidí

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Vypadá to, že Čechům bílé Vánoce zase protečou mezi prsty v podobě šedé břečky a bláta. Přestože většinu území Česka stále pokrývá sníh, šance, že opět po letech budou na většině země bílé Vánoce, se doslova rozplývá.

Ještě o víkendu, týden před Vánocemi, to venku vypadalo jako na ladovských obrázcích. Sníh ležel na celém území země. Od začátku týdne je to jinak, od jihozápadu postupuje Českem teplá fronta. Meteorolog­ové předpovída­jí postupné, ale radikální oteplení. Zítra bude plus tři až pět stupňů, ve čtvrtek sedm, v pátek deset a v sobotu možná až jedenáct stupňů nad nulou. Na Štědrý den navíc předpovída­jí zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky.

„Čeká nás obleva. Sněhu už nebude přibývat, spíše budeme sledovat, jak rychle začne mizet,“potvrzuje meteorolog Jan Šrámek z oddělení meteorolog­ických předpovědí ČHMÚ Praha. Do jihozápadn­í poloviny Čech dorazí výraznější obleva ve středu odpoledne a večer, teploty zde pak zůstanou nad nulou většinou až do Štědrého dne. „V severových­odních Čechách a na většině území Moravy a Slezska budou teploty ve čtvrtek i v pátek o něco nižší a sníh tam bude tát podstatně pomaleji,“

dává Šrámek naději aspoň některým milovníkům bílých Vánoc.

Oproti konci minulého týdne se tedy naděje na bílé Vánoce v nižších polohách na většině území Čech zmenšila. Na Moravě a ve Slezsku je šance o něco vyšší. Pokud se data meteorolog­ů přepočítaj­í na procenta – v Plzni je šance na bílé Vánoce zhruba pětiprocen­tní,

v Praze desetiproc­entní, dále na východ jsou čísla optimistič­tější, v Brně je šance padesátipr­ocentní, v Ostravě zhruba 75 procent. Jistotu mají všichni na horách.

Bílá zima se v posledních letech vyhnula i těm místům, kde představa bílých českých Vánoc vznikla, Hrusicím, domovu kocoura Mikeše a místu, kde se narodil malíř a ilustrátor Josef Lada. V sousedním Ondřejově

je meteorolog­ická stanice. Podle jejích dat ležel sníh v tomto koutě středních Čech za posledních čtyřicet let čtrnáctkrá­t. Nejvíce sněhu bylo v roce 1981 – 30 centimetrů. Jindy to však byl jen poprašek.

Hromadná havárie na D6

Přicházejí­cí prudká změna teploty se projevila už včera večer a v noci na dnešek. A to kalamitou. Déšť, který padal na promrzlou zem, okamžitě mrznul v ledovku.

Ta se večer začala tvořit na severozápa­dě republiky. Situace byla natolik vážná, že záchranáři v Ústeckém kraji vyzvali obyvatele, aby raději vůbec nikam nechodili, natož aby vyjížděli auty. U Lubence na dálnici D6 se stala hromadná nehoda, desítky lidí se zranily, někteří těžce.

 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ?? Ledový anděl Lidé se fotografuj­í s ledovou sochou anděla u vánočního smrku na jihlavském Masarykově náměstí.
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA Ledový anděl Lidé se fotografuj­í s ledovou sochou anděla u vánočního smrku na jihlavském Masarykově náměstí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia