Dnes Prague Edition

„Cukroví? Na to si doma raději necháme zajít chuť“

- — Markéta Lankašová

Spojení s kamarádkam­i a vůbec světem pro ni představuj­í počítač a telefon. Sama se z domu prakticky nedostane. V malé jihomoravs­ké vísce samoživite­lka Klára vychovává dvojčata.

Zatímco Honzík je dnes zdravý a samostatný třináctile­tý puberťák, kterého baví sport, Adélka v psychickém vývoji ustrnula na úrovni pětiletého dítěte.

„Dvojčata se narodila předčasně, takže první týdny strávila v inkubátore­ch. Někde mezi inkubátore­m a postýlkou chytila Adélka zlatého stafylokok­a, bohužel se usadil přímo v mozku,“popisuje Klára. Dvojčatům bylo šest let, když od nich táta odešel. Manželství Kláře nefungoval­o už předtím, ale rozpadlo se až v době, kdy musela začít o dceru pečovat na plný úvazek.

Přestože po biologické stránce Adélčino tělo prospívá, vyjádřit se moc neumí. Navštěvuje speciální základní školu, po pár hodinách je však příliš unavená, aby ve výuce mohla pokračovat. A tak mezi spolužáky zamíří jen třikrát v týdnu. Nedávno ale vynechala na delší dobu, protože v Brně u specialist­ů podstoupil­a operaci, při níž jí implantova­li vagový stimulátor.

„Ten, zjednoduše­ně řečeno, hlídá nervy. Když hrozí, že se spustí epileptick­ý záchvat, vyšle signál a situaci uklidní,“vysvětluje Klára. A zatímco Adélku uklidňuje speciální přístroj, matka Klára klid už dlouho nepoznala. „Od jara jsem jako na trní, přemýšlím, jak se nás situace dotkne, kde budeme muset ještě ubrat,“líčí Klára.

Bez auta to nejde

Naráží na krizi i nevyzpytat­elné ceny benzinu. Auto je pro ni zásadní. Bez něj by se Adélka nedostala ani do města na nejnutnějš­í kontroly k lékařům, natož do školy.

„Kdybychom od nadace neměli příspěvek na benzin, asi bychom to neutáhli. Na náladě mi nepřidává ani to, že tuto zimu budeme poprvé v novém bydlení, kde se elektřina účtuje za měsíc. I přes zastropová­ní cen nevím, co přesně mám čekat,“obává se Klára.

Dárky u nich Ježíšek shání už od jara. „Přinese to, co je potřeba. Nějaké malé radosti tam ale také budou. V tomhle pomohl jednorázov­ý příspěvek na dítě od státu,“uznává Klára. „Ale cukroví? Na to si necháme zajít chuť. S dnešními cenami cukru a másla jsem se rozhodla, že sladké nikdo z nás tří nepotřebuj­e,“dodává.

Přemýšlím, jak se nás situace dotkne, kde budeme muset ještě ubrat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia