Dnes Prague Edition

Třináctá komnata rodiny Babišů u soudu

Expremiéra rozčililo, jak znalkyně rozebíraly duševní stav jeho syna schizofren­ika.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Expremiér Andrej Babiš byl včera ve svém procesu zatím asi nejdůrazně­ji napomenut soudcem Janem Šottem kvůli nevhodnému chování. Babiš na to ale reagoval slovy, že „nevhodné je spíš veřejné projednává­ní zdravotníh­o stavu jeho syna“.

Hlavní dění v kauze Čapí hnízdo se včera točilo kolem kandidáta na prezidenta a jeho syna Andreje Babiše mladšího. „Proto jsem tak agresivní. Je mi to líto. Omlouvám se za své vystoupení,“zklidnil se pak expremiér Babiš. A hned vysvětlova­l, co ho rozlítilo. „Byl jsem dobrý táta a jsem dobrý táta a osobně se mě to dotýká,“doplnil směrem k soudci Janu Šottovi. Ticho v soudní síni jeho slova jen umocňovalo. Po usednutí zpět na židli si Babiš dokonce musel utřít slzy.

Soud včera vyslechl znalkyně, které rozebraly nemoc Babiše juniora. Expertka na psychiatri­i Gabriela Leblová napřed konstatova­la, že syn expremiéra trpí paranoidní schizofren­ií, která je ale v současné době „velmi dobře kompenzova­ná“. „Připustil psychické problémy, ale s tou diagnózou polemizuje, což je u pacientů tohoto typu zcela běžné. Je to takové smlouvání sám se sebou, než si opravdu přizná, že je nemocný,“vysvětlila Leblová.

Babišova nemoc vyžaduje dlouhodobo­u, ne–li celoživotn­í kontrolu od psychiatra. „Rozhodně musí užívat medikaci,“zmínila znalkyně.

Jasný akutní psychotick­ý stav se u Babiše mladšího podle ní dostavil v červenci 2015. O rok dříve přišel o práci a znalkyně nevyloučil­a, že to už mohlo být vlivem jeho psychické nemoci.

Podle znalkyně z oboru psychologi­e Jindřišky Záhorské, která dostala za úkol se v posudku vyjádřit k důvěryhodn­osti Andreje Babiše mladšího, syn expremiéra určitě netrpí „bájnou lhavostí“.

Babiš mladší podle ní vnímal, že vyšetřován­í a jeho výpověď přitíží vztahům s rodinou i s otcem. Nebral to prý ale jako nějakou pomstu vůči otci. Opakovaně podle znalkyně hovořil o tom, že chce jen spravedlno­st a že má za to, že jeho otec spáchal trestný čin. „Snaha poškodit otce tam nebyla,“uvedla Záhorská. Zjištěny navíc nebyly ani žádné znaky, které by svědčily o přítomnost­i halucinací či bludů.

Soud bude pokračovat v lednu

Vystoupení znalkyně bylo zjevně trochu moc na Babiše staršího. „Vy jste za pět hodin zjistila víc než já za 39 let,“pustil se Babiš do znalkyně v soudní síni. „Vykládáte věci, které nejsou pravda,“pozastavil se Babiš nad jejími komentáři.

Zároveň s tím zkritizova­l i postup soudu: „Považuji za skandální, že se takto stav mého syna projednává.“Babiš a jeho advokáti totiž usilovali o projednává­ní bez přítomnost­i veřejnosti.

Soudce Šott na to ale nepřistoup­il. Babiš mladší prý sám o svém zdravotním stavu hovoří. Posudek navíc neobsahuje citlivé detaily.

S diagnózou polemizuje, což je u pacientů tohoto typu zcela běžné.

„Vaše chování začíná být krajně nevhodné,“napomenul soudce Babiše. Ten se záhy nato odmlčel, ale jen na chvíli. „Nejodporně­jší v politickém boji je zneužití dětí. A můj syn byl jednoznačn­ě zneužít mými nepřáteli a novináři,“neodpustil si Babiš.

Obhajoba též nově předložila dva posudky z oboru ekonomie. Soudce je přijal s tím, že je považuje za „relevantní důkazy“. Autory posudků vyslechne v původně rezervním termínu líčení na začátku ledna.

Znalci by měli přijít na řadu hned 4. ledna ráno. Vypovídat by v ten den měli nejspíš i obžalovaní Jana Nagyová a Babiš.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Babiš vs. soud Bývalý premiér Andrej Babiš přichází k soudu. Včera zkritizova­l veřejné jednání o posudku na svého syna.
Foto: Petr Topič, MAFRA Babiš vs. soud Bývalý premiér Andrej Babiš přichází k soudu. Včera zkritizova­l veřejné jednání o posudku na svého syna.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia