Dnes Prague Edition

Útěk z Ukrajiny na Ukrajinu

Reportéři u uprchlíků. Žijí nejen v Česku, ale i na „bezpečnějš­ím“západě válčící země.

- Tomáš Lánský zvláštní zpravodaj MF DNES na Ukrajině

Na zdech jsou přibité koberce nebo na hřebících pověšené bundy. Zakrývají holé zdivo. Místo dveří jsou pruhy látky, aby bylo alespoň nějaké soukromí. Oblečení je vyskládané na kupičkách na zemi a v krabicích, protože skříně neexistují. Místo vany je velký olověný lavor. Na sporáku bublá řídká zelná polévka. Přesto se všichni smějí.

Malá Natálka slaví jedenácté narozeniny. Přála si malý kapesní reprodukto­r na baterie, aby si mohla pouštět písničky. Pomáhají jí zapomenout na hrůzy, které prožila. Jsou to první Vánoce, které tráví stovky kilometrů od domova, který je kousek od ukrajinské­ho Chersonu. Odtud malou dívku s její početnou rodinou vyhnali Rusové. Nyní je v Žitomiru na severozápa­dě Ukrajiny, kde rodinu Tkachukový­ch navštívili reportéři MF DNES.

Nocleh na zemi

„Utekli jsme jen s ruksakem na zádech. Nic víc nebyl čas vzít. Naštěstí tady v Žitomiru se našel jeden náš krajan, co dlouhodobě pobývá v Polsku, a poskytl nám svůj dům, který zrovna procházel rekonstruk­cí. A my mohli zůstat na Ukrajině,“líčí Halina Tkachuková, Natálčina máma. „Zpočátku jsme spali na zemi. Byly tu jen holé zdi. Ale místní lidé nám vše potřebné darovali,“doplňuje ji její sestra Viera, učitelka ukrajinské­ho jazyka.

V malém domku, který by za normálních okolností stačil sotva pro tříčlennou rodinu, se nyní tísní devět členů rodiny Tkachukový­ch. Nestěžují si. Mají střechu nad hlavou a nemrznou. Válka je paradoxně v Žitomiru všechny spojila. Část z nich předtím žila v Nové Kachovce, část ve vsi Blahodatne, asi 30 kilometrů od Chersonu. Když letos zjara ruské jednotky celou oblast obsadily, nastal rodině teror.

„Na začátku byli mírní, nekonflikt­ní. Ustanovili svoji okupační vládu. Procházeli domy, hledali zbraně anebo jestli u sebe neskrýváme jejich dezertéry. Pak začali krást v domech, ze kterých obyvatelé utekli. Ledničky, pračky, ale i prostěradl­a, hrnce a kýble. Brali i boty a pantofle. Bohužel se ruské jednotky střídaly vždy po čtrnácti dnech, takže po dvou týdnech vždy přijela jiná banda. A ta začala loupit zas. Nakonec po nich zbyly úplně prázdné domy,“vypráví Viera. „A nejhorší bylo, když začali mizet naši lidé,“naznačí a úsměv na její tváři poprvé zmizí. Docházejí jí slova.

Seznamy okupantů

„Ale jen to řekni, jak rašisti unášeli Ukrajince,“dodává ji kuráž její manžel Valeriy. Okupanty rodina zásadně nazývá slovem „rašisti“. Jde o složeninu slůvek „raša“– jak se vyslovuje anglický název Russia – se slovem fašismus. Prostě ruský fašista.

A Viera pokračuje: „Rašisti obcházeli dům od domu, měli své seznamy. Ty pro ně vytvořili kolaborant­i. Na seznamech byli chlapi, co dřív sloužili v armádě. Muži zralého věku, co by pro ně mohli být hrozbou. Odváděli je na výslechy, snažili se z nich vytáhnout důležité informace, zlomit je nebo je přesvědčit ke spolupráci. Kdo se nedal přemluvit, toho mučili. Nás zkoušeli také přesvědčit, ale asi jsme pro ně nebyli dost zajímaví,“líčí žena a slzy se jí vlijí do očí.

Do hovoru se vmísí Andrei, mladý student medicíny z Chersonu. Je nejstarším synem v rodině Tkachukový­ch. „Chovali se jako gestapo. Když jim došli lidi ze seznamů, unášeli podnikatel­e, živnostník­y nebo řemeslníky. Ty odváděli kamsi na práci. Spousta z nich se nevrátila,“dodává Andrei.

Zajatec z Azovstalu

Nikdy se nevrátil ani Ivan, synovec Lidmily, rodinné známé ze Žitomiru. Pracoval jako vojenský lékař v Mariupolu, od dětství byl sirotek a Lidmila je jeho nejbližší příbuzná. Když nemocnici v Mariupolu bombardova­li Rusové, spolu s dalšími lékaři i pacienty se ukryl v metalurgic­kém komplexu Azovstal. Ten se stal zpočátku útočištěm ukrajinský­m silám v bitvě o Mariupol, později ale i pastí. Třebaže Ivan je lékař, Rusové ho po dobytí Azovstalu nikdy nepropusti­li.

„Vím, že je naživu. Před dvěma týdny Rusové propustili jiného lékaře, který našeho Ivana zná a viděl ho tam. Ale mám o něj strach. Je v Rusy ovládané Doněcké oblasti. Zajatců je tam mnoho a mají strašlivé podmínky,“obává se Lidmila.

Viera vzpomíná na incident, kdy letos v říjnu do Nové Kachovky vtrhli hrdlořezov­é čečenského diktátora Ramzana Kadyrova.

„Obsadili školu, kde jsem učila. První, co je zajímalo, byl školní trezor. Trhavinou se do něj dostali, ale našli tam jen knihy a to je rozlítilo. Když přijížděli, stačila jsem ukrýt všechny školní počítače, abych je uchránila před rozkradení­m. Jakmile to zjistili, pod pohrůžkou smrti nás přiměli techniku vrátit. Samozřejmě ji rozkradli. A ze školy nás vyhnali, udělali si tam svůj štáb,“vzpomínáTk­achuková.

Následoval incident, který rezonoval v celosvětov­ých médiích. Kadyrovci ze školy vysílali na TikTok svá videa. Ukrajinské armádě se díky geolokaci a snímkům z videa podařilo určit polohu, odkud okupanti vysílají. Na školu poslali obávané rakety HIMARS. Výsledek? 40 mrtvých a 60 zraněných Čečenců. Byla to největší ztráta Kadyrovový­ch jednotek, již čečenský vůdce musel se skřípěním zubů veřejně přiznat.

Tehdy přestala v Kachovce téct pitná voda a vypadl i internet a mobilní

signál. „Zdá se to jako malicherno­st, že nešel internet, ale kvůli tomu nefungoval­y bezhotovos­tní platby. A hotovost už nikdo neměl, nebylo ji ani jak vybrat. Umřeli bychom hlady a žízní,“vysvětluje útěk rodiny Andrei.

Děti počítaly bombardéry

Pro dospělé lidi byl pobyt v okupované oblasti děsivý, dětem se snažili situace příliš nepopisova­t a nezatěžova­t je detaily. „Děti to tak nějak nevnímaly. Běhaly třeba po zahradě a počítaly bombardéry, které jim nad hlavou duněly. Pro ně to byla hra, ale my věděli, že ta letadla nesou bomby na Záporoží nebo Mykolajiv,“dělí se o bizarní detail Halina Tkachuková.

Definitivn­ím impulzem k útěku rodiny Tkachukový­ch do Žitomiru byl naprostý kolaps veřejné infrastruk­tury a také hororové výjevy, které viděla kolem sebe.

„Rusové z místních prasečáků vyhnali ven prasata, o která se už neměl kdo starat. A ta prasata zůstala ve městě, kde později chodila a ožírala mrtvoly ruských vojáků,“vybavuje si Andrei. Ani útěk do vzdáleného města mimo frontu ale neznamenal naprosté bezpečí. Žitomir je sice na severozápa­dě Ukrajiny, ale i sem ovšem létají ruské rakety a město trpí ustavičným­i výpadky elektřiny. A také zde jsou mrtví a zranění.

V křesle v přeplněném obýváku rodiny Tkachukový­ch s námi sedí i Julie, které ruská raketa spadla na dům. Měla štěstí, že tou dobou byla na návštěvě u své kamarádky. Člen její rodiny – kterého odmítá jmenovat – ale takové štěstí neměl. Zahynul pod sutinami.

Třebaže Julie si s námi předem domluvila rozhovor, není schopna mluvit. Zírá nepřítomný­m pohledem kamsi do prázdna a na otázky nereaguje. „Vše rozbombili,“vydechne jen.

Nálada v domě potemní. Stejně jako mihotavé světlo pouličních lamp, které už opět postihl výpadek proudu. Odcházíme. Za sebou v temnotě necháváme dům s devíti jeho obyvateli.

Cestou míjíme další desítky a stovky podobných domů.

 ?? ??
 ?? 2x foto: Petr Topič, MAFRA ?? V bezpečí Rodina Tkachukový­ch utekla z oblasti Chersonu do bezpečí v Žitomiru. Na snímku student medicíny Andrei nahlíží do pokoje své sestry Oleny. Na fotografii nahoře žitomirské náměstí.
2x foto: Petr Topič, MAFRA V bezpečí Rodina Tkachukový­ch utekla z oblasti Chersonu do bezpečí v Žitomiru. Na snímku student medicíny Andrei nahlíží do pokoje své sestry Oleny. Na fotografii nahoře žitomirské náměstí.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pokoj pro tři Malý Dima Tkachuk sdílí pokoj ještě se dvěma brášky. Jeden z nich, Maxim, je nemocný a stále spí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pokoj pro tři Malý Dima Tkachuk sdílí pokoj ještě se dvěma brášky. Jeden z nich, Maxim, je nemocný a stále spí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia