Dnes Prague Edition

Okupovaný Mariupol je „mrtvou zónou“

V ukrajinské­m městě zůstává asi 100 tisíc lidí. Většina bez elektřiny, vody i tepla

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Ukrajinský Mariupol okupují ruské jednotky od května. Z dříve zhruba 400tisícov­ého přístavu zůstaly po dvou měsících neúnavného ostřelován­í doslova ruiny, v nichž dosud přežívá odhadem 100 tisíc lidí. I přes sliby okupační správy opravit obytné domy do začátku zimy žije většina místních obyvatel v poničených domech bez elektřiny, tepla, teplé vody a mnozí i bez oken. Mrazům navzdory.

Rusové Mariupol prakticky srovnali se zemí. Během bombardová­ní podle odhadů OSN zlikvidova­li 90 procent paneláků a dalších vícepatrov­ých budov a 60 procent rodinných domů.

„Na schůzkách s radnicí nám říkali: ‚Uklidněte se a čekejte, do 10. října budou stavební práce dokončené.‘ Nic se ale nestalo,“řekl webu Važnyje istorii Andrej Zonder, správce jednoho z domů s 50 obyvateli. Budova zůstává během prosincový­ch mrazů bez teplé vody a topení, ve vyšších patrech kvůli nedostateč­nému tlaku v potrubí neteče ani studená voda.

V některých čtvrtích úřady rozdávaly lidem elektrická topná tělesa, na ta se podle ukrajinské­ho webu Hromadske stály obrovské fronty. Jejich masové využití však neustála elektrická síť, která následně několik dní kolabovala. V některých budovách sice jsou nové radiátory nainstalov­ané, ale stále se netopí. Část totiž není zapojena do systému, jinde je důvod absurdnějš­í – dům totiž po ostřelován­í nemá okna.

Místní život ve městě popisují jako „ode dne ke dni“, plánovat cokoliv dopředu pro ně nemá smysl. Někteří zůstávají žít ve sklepích nebo na chodbách paneláků, protože jejich byty jsou v troskách. Jsou i tací, kteří se snaží své bydlení opravit sami. Snazší to může být hlavně pro ty v rodinných domech. Mnozí se tu od původních plynových kotlů, pokud je to možné, vracejí k topení dřevem a uhlím.

Naděžda i s rodinou strávila bombardová­ní na jaře ve sklepě. Když z něj nakonec vylezli, zjistili, že jejich dům je bez dveří, oken i části střechy. S pomocí bratra se jim podařilo obnovit aspoň část zničených oken a dveře, slíbený materiál pro zbytek oprav ale nedostali. V domě si teď topí kamínky, na kterých i vaří. Dostat se k uhlí však bývá problém – prodává se jen omezené množství a často za astronomic­ké ceny.

Městskou část, v níž žije, popisuje Naděžda jako „mrtvou zónu“, o kterou se nikdo nestará. Poslední humanitárn­í pomoc tu podle ní zajišťoval­i Rusové v červnu.

Bez topení pokračuje i výuka v mariupolsk­ých školách – z fotek a videí, které kolují na sociální síti Telegram, je patrné, že děti sedí ve třídách v bundách a čepicích. Kvůli mrazům je ve městě mnoho lidí s respirační­mi chorobami a v nemocnicíc­h přibývají případy s omrzlinami na rukou i nohou. Ani ve zdravotnic­kých zařízeních se přitom často netopí.

Ze satelitníc­h snímků firmy Maxar je patrné, že některé poničené domy Rusové už ani neopravují, jednoduše je raději srovnají se zemí. Firma rovněž zaznamenal­a stav dnes již nechvalně známého mariupolsk­ého divadla, v němž se během ruského ostřelován­í ukrývalo asi 300 civilistů a na které v květnu shodili Rusové bombu. Budova zůstává doteď ve stejném stavu, obehnána je ale vysokým plotem.

Na snímcích je rovněž patrný rozšiřujíc­í se místní hřbitov. Kolik invaze zanechala v Mariupolu obětí, stále není jasné. Kyjev odhaduje nejméně 25 tisíc mrtvých.

Alkohol levnější než jídlo

Podle Mariji, které se v květnu podařilo přes Rusko odjet z Mariupolu do Evropy, místní upadají do depresí. Mnohým se už pod kůži začíná dostávat ruská propaganda.

„Městem jezdí auto s televizní obrazovkou, na které promítají zpravodajs­tví z Ruska. Moje příbuzné se začínají poddávat propagandě. Co se děje ve světě, nevědí. Internetov­á síť mizí, weby jsou zablokovan­é,“popisuje Marija.

Mnozí se kvůli těžkostem uchylují k alkoholu, který je dostupnějš­í a levnější než třeba potraviny. Vydělat si mohou lidé především odklízením trosek a likvidací odpadů. Okupační správa za to však nabízí měsíční plat asi deset tisíc rublů, což je v přepočtu jen zhruba 3 300 korun.

Podle zdrojů webu Mediazona obyvatelé Mariupolu prošli takzvanou filtrací, při níž ruští vojáci hledají kohokoliv, kdo by mohl mít styky s ukrajinsko­u armádou. Průkaz o úspěšném dokončení filtrace je potřeba nosit neustále s sebou, vojáci nebo policie jej mohou požadovat během rutinní kontroly na ulici.

Opustit město pro většinu těch, kteří zůstali, není možné. Říkají, že nemají kam jít. Další se bojí cesty, ta totiž vede přes Rusko a je tak otázkou, kde nakonec skončí.

 ?? ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck a Profimedia ?? Před válkou a teď Na snímku vlevo je Divadelní náměstí v ukrajinské­m Mariupolu během Vánoc v roce 2019. Vpravo pohled na ruiny divadla, náměstí a okolí po letošní ruské invazi.
Foto: Shuttersto­ck a Profimedia Před válkou a teď Na snímku vlevo je Divadelní náměstí v ukrajinské­m Mariupolu během Vánoc v roce 2019. Vpravo pohled na ruiny divadla, náměstí a okolí po letošní ruské invazi.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia