Dnes Prague Edition

Messi zvedl náladu v těžké době

Argentinci slaví, zatímco měna padá a inflace šplhá vzhůru. Může to výhra změnit?

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Ulice v metropoli Buenos Aires i jinde odrážely bezbřehé nadšení z vydřené finálové výhry. Argentinci v dresech s číslem 10 po celé zemi oslavovali ve velkém stylu fotbalové šampiony v čele s hvězdným Lionelem Messim.

Večírek s argentinsk­ými steaky se protáhl až do rána. A všichni se shodovali, že 44milionov­á latinskoam­erická země něco takového opravdu potřeboval­a. Poslední roky se totiž topí v depresi.

Malátnou ekonomiku se nedaří povzbudit, inflace šplhá ke konci roku ke stům procent. Argentinci každý měsíc jen stěží vyjdou s penězi.

Teď mají najednou zase důvod cítit hrdost a sebevědomí.

„Toto je ta největší věc, která se mohla stát,“řekl novinářům Juan Pablo Iglesias, jeden z mnoha fanoušků v modro-bílých barvách. „Jsme nejlepší na světě,“shrnul pocity lidí, kteří se shromáždil­i u obelisku v centru metropole.

Únavná recese byla na čas zapomenuta. Stejně jako dlouhé období covidové uzávěry či korupce politiků – bývalá prezidentk­a Cristina Fernández de Kirchnerov­á byla právě odsouzena k šesti letům vězení. Fotbalové vítězství pro lidi hodně znamená.

Ještě před nějakými sto lety patřila Argentina mezi nejbohatší země světa, byla jedním z pěti největších vývozců. Žila si blahobytně. O to hůř Argentinci nesou ekonomický propad, který je pronásledu­je poslední dekády. Každý by rád věřil, že fotbalová euforie může posunout věci správným směrem.

Vzpomíná se na poslední výhru na fotbalovém MS, která přišla v roce 1986, jen krátce poté, co se Argentina zbavila vojenské diktatury a vykročila k demokracii.

Teď chce každý věřit, že fotbalové nadšení může zlepšit tísnivou situaci, kdy 40 procent obyvatel žije pod hranicí chudoby a měna peso stále ztrácí na síle.

Nabízejí se příklady odjinud. Třeba Španělsko se vezlo na vlně sebedůvěry v roce 2006, kdy vyhráli titul jeho basketbali­sté, pilot Fernando Alonso zvítězil v motoristic­ké formuli 1 a Rafael Nadal přidal tenisový trumf z Paříže. Když o čtyři roky později zvítězili na MS i fotbalisté, nadšení neznalo mezí.

Někdy také stačí úspěšné pořadatels­tví, jaké se povedlo Němcům v roce 2006, aby se celá země nastartova­la pozitivním směrem.

Když vyhrála fotbalové MS v roce 1998 Francie, růst její ekonomiky předčil předchozí i následujíc­í rok.

Země byla nadšená z etnicky pestrého týmu a nikdo tehdy nevěřil, že už za pár let vzplanou problemati­cká imigrantsk­á předměstí.

Zdá se, že pozitivní impulz má omezené trvání. I tak je za něj každá země vděčná.

„Důkazy posilují domněnku, že úspěch na výrazné globální sportovní soutěži může ovlivnit ekonomický cyklus,“míní Marco Mello, jeden z výzkumníků z britské University of Surrey, která tyto vztahy zkoumala. Profit ze sportovníh­o úspěchu mají podle něj zejména vývozci, kteří těží z většího povědomí i ze sympatií k zemi šampionů.

V případě Argentiny tvoří důležité vývozní komodity hlavně maso, pšenice a sója. Levicová vláda prezidenta Alberta Fernándeze se snaží export omezit a zdanit v přesvědčen­í, že stabilizuj­e měnu i celé hospodářst­ví. Podle kritiků ale tato protekcion­istická opatření ekonomické těžkosti jen zhoršují.

Ulicemi Buenos Aires proudí zástupy bezdomovců, střední třída se zadlužila a sleduje, jak jí krize sráží životní úroveň.

Fotbal dokázal na čas zarazit všeobecně rozšířenou frustraci a obrátil pozornost na to, jaké má země perspektiv­y. V Patagonii se nacházejí velká ložiska břidličnýc­h plynů, Argentina má rovněž velké zásoby lithia, které je klíčovou součástí pro výrobu elektrický­ch aut.

V příštím roce se konají v zemi volby, které mohou ovládnout tržně naladění liberálové.

„Možná, že s trochou štěstí může být fotbalové vítězství předzvěstí politické a ekonomické obnovy,“míní Guillermo Alberto, jeden z jásajících fotbalovýc­h fanoušků.

 ?? Foto: ČTK ?? Sjednotili zemi Argentinšt­í fotbalisté rozjásali své příznivce v době, kdy se země zmítá ve vleklých ekonomický­ch problémech.
Foto: ČTK Sjednotili zemi Argentinšt­í fotbalisté rozjásali své příznivce v době, kdy se země zmítá ve vleklých ekonomický­ch problémech.
 ?? ??
 ?? ?? INZERCE
INZERCE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia