Dnes Prague Edition

Šťastné, veselé a (ne)korektní: umělým vepřovým neurazíte

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Trhákem uživatelů smartphonů a počítačů připojenýc­h k internetu se nedávno stala aplikace chatGPT. Duchovní dílo společnost­i openAI ukazuje budoucnost digitálníh­o vyhledáván­í informací, kdy se uživatel prostředni­ctvím rozhovoru s umělou inteligenc­í může s úspěchem zeptat na cokoliv – na dílo Jaroslava Haška, Karla Čapka, na počet a jména planet sluneční soustavy.

Tedy téměř na všechno. Umělá inteligenc­e, která je s to nahradit mnohá „povídací“povolání jako psychotera­peut, poslanec či prezident Agrární komory, má přece jen své limity. Třeba nechce vyprávět židovské vtipy. Vlastně žádné vtipy o náboženstv­í nebo menšinách. Prý nechce nikoho urazit.

Zato já jsem si na jeden takový, hodící se k Vánocům, ale už ne tolik do moderní hyperkorek­tní doby, nedávno vzpomněl. Ptá se Kohn Roubíčka: „Poslechnou Roubíček, vědí oni, proč Ježíšek, Vánoce a dárky jsou nesmysl a výmysl?“– „Ne,“odpoví Roubíček. – „No uznaj, už někdy slyšeli, aby Žid někomu dával něco zadarmo?“

Humor je koření života a dobří přátelé si jeden z druhého umí občas udělat legraci. Česká

republika a dnešní Izrael takovými přáteli jsou, což koneckonců dokazuje i plánovaná poslední cesta hlavy státu právě do židovského státu. Dost možná budou k potěšení našeho pana prezidenta součástí návštěvy i vepřové hody. „V Izraeli?“ptáte se.

Národ, který je na rozdíl od mnoha svých sousedů v pouštních podmínkách téměř z 95 % potravinov­ě soběstačný, se totiž nemůže pochlubit jen nejlepším zavlažovac­ím systémem na světě, ale i nejmoderně­jšími laboratoře­mi, schopnými průmyslové výroby umělého masa. Umělé maso pak není rajská hudba jen pro vegany a zachránce planety, ale i pro vynalézavé národy s náboženský­m dietetický­m omezením. Posuďte.

Hospodin promluvil k Mojžíšovi a Áronovi: „Ze všech zvířat na zemi smíte jíst tyto živočichy – všechno, co má rozdělená kopyta tak, že jsou kopyta rozpolcená úplně, přežvýkavc­e mezi zvířaty, ty smíte jíst.“

Krávy, ovce a kozy jsou bez debaty. Prase má sice rozpolcená kopyta, ale není to přežvýkave­c. Ortodoxní rabíni mají problém i s kuřetem, králičím masem nebo mořskými plody. Řešení? Laboratorn­í maso přece z žádného živočicha není a Hospodin o něm nemluvil. Jedna věc je informace mít, druhá věc je umět s nimi naložit. Na některé typy inteligenc­e je zkrátka umělá, ale i ta nejvyšší inteligenc­e někdy krátká.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia