Dnes Prague Edition

Zapnout, vypnout? Energetick­ý ostrov je jen hezký sen

Elektrárna není jako počítač. „A zkusil jste to vypnout a pak zase zapnout?“bývá nejčastějš­í dotaz ajťáků. Ale takhle to v energetice opravdu nefunguje, tady se musí trochu plánovat dopředu.

- Jan Ferenc ekonom, šéfredakto­r deníku www.svethospod­arstvi.cz

Od léta můžeme pozorovat, co zanedbaná údržba jaderných elektráren způsobila v energetice ve Francii s dosahem do okolních evropských zemí. Navzdory masivně podporovan­é a hbité stavbě obnoviteln­ých zdrojů energie (OZE) tyto kapacity výrazně chybějí a například Německo se už prakticky trénuje na eventuální blackout. Evropská komise nařídila od 1. prosince pětiprocen­tní úspory v době odběrových špiček. A to i přesto, že v Německu prodloužil­i provoz posledních tří jaderných bloků a povolali zpět do služby tři již odstavené uhelné elektrárny. Britská vláda, zelenější než celá EU, odsouhlasi­la otevření nového uhelného dolu.

To je užitečné si připomínat nyní, kdy u nás běží silná kampaň na podporu takzvané komunitní energetiky. Je připravena novela energetick­ého zákona, která má usnadnit provozovat­elům a spotřebite­lům sdruženým do komunit budování OZE s vyšším výkonem a jejich připojován­í do sítě. Je to správný krok, ale na sliby, čeho všeho krásného se tím docílí, je zapotřebí si dát pozor. Už proto, že je vyslovují především dodavatelé OZE a ekologičtí aktivisté.

První se týká soběstačno­sti. Komunity nevytvoří žádný izolovaný energetick­ý ostrov. Budou připojeny k distribučn­ím sítím nejen jako dodavatelé přebytků elektřiny, o kterých básní fotovoltai­cké firmy, ale také jako odběratelé v období slabého výkonu vlastních OZE. Takže opatrně s tou nezávislos­tí, decentrali­zací a demokratiz­ací.

Druhý slib se týká úspor, totiž láce, za niž komunity elektřinu získají. Zůstat připojen k distribučn­í síti znamená čerpat její služby. Není jich málo a levné také nejsou. Letos se ceny za distribuci podílejí na konečné ceně elektřiny zhruba 40 procenty. Nároky na síť rostou a porostou i jejich náklady. Investice se týkají posilování sítí (při nárůstu připojenéh­o výkonu OZE), dispečersk­ého řízení, ochrany atd., také se často hovoří o výstavbě chytrých sítí. Totéž se týká přenosové soustavy. Tyto služby je nutné provozovat, a tedy hradit neustále, do značné míry nezávisle na aktuálním odběru energie. Lze si to představit tak, že za váš městský byt musíte platit nájemné i v létě, přestože na měsíc odjedete na chatu.

Jen společnost ČEZ si nyní na vylepšení a posílení své distribučn­í sítě půjčuje od Evropské investiční banky více než 19 miliard korun, mimo jiné také proto, aby obsloužila 80 tisíc nově přihlášený­ch připojení OZE. Zkrátka nejde o žádné drobné.

Jednou z „nejviditel­nějších“služeb provozovat­elů přenosové a distribučn­ích soustav je zajištění spolehlivé a kvalitní dodávky elektřiny. Energetick­é komunity i velcí dodavatelé s tím zřejmě automatick­y počítají v zimě, kdy výkony OZE jsou maličké. Ale i v létě může nastat několikade­nní počasí pro obnoviteln­é zdroje nepříznivé. Dodavatelé pak musí potřebnou elektřinu dokoupit. Udělají to na volném trhu (burze), kde se takových poptávek naráz sejde hodně a energie pro okamžitou dodávku bude hodně drahá. Enormně drahá.

Výrobci musejí nastartova­t své rezervy, tzv. podpůrné služby. Zvýšit výkony, roztopit záložní elektrárny. To hodně stojí. A nechají si za to ještě lépe zaplatit. Jednak nejsou žádní dobrodinci, jednak netuší, kdy se jim podobný obchod naskytne příště. A zálohy musí držet pořád.

Ve výsledku tedy služby distributo­rů, platby za dodávky „záložní“elektřiny a jiné náklady mohou výrazně snížit či zcela vymazat slibované komunitní úspory z vlastní výroby. To je také pádný důvod, proč vedle podpory obnoviteln­ých zdrojů udržovat i systémové zdroje.

Nejen jaderné, o nichž je u nás už prakticky rozhodnuto, že budou. Několik desítek let budeme potřebovat i zdroje klasické, uhelné. Pro ty bude nutné mít dostatek paliva. Přičemž zcela mimo diskusi je nyní otázka prodloužen­í těžby hnědého uhlí. Naopak, stále platí těžební limity a útlumové programy.

Podmínky další těžby a provozu uhelných elektráren nechť jsou přísné, ochrana životního prostředí a krajiny není nic jako mimochodem a u nás je od 80. let brána velice vážně. Ale ať jsou rozumně splnitelné a hlavně, ať jsou řečeny včas. Připravit ložisko k těžbě je úkol na několik let. Elektrárna opravdu není počítač.

Služby distributo­rů, platby za dodávky „záložní“elektřiny a jiné náklady vymažou slíbené úspory.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia