Dnes Prague Edition

Proč jsem na Západ neodešel, ale odkulhal

- Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

Je nevhodné a vrcholně nepříjemné myslet před Vánocemi na lednové prezidents­ké volby. Kéž by nás média alespoň tento týden nestresova­la všemožnými spekulacem­i, výzkumy a z nich pramenící všeobecnou nejistotou, kdo usedne na pražský trůn! Všem nám, i kandidátům, to kazí sváteční náladu, která alespoň v tomto ročním období má být plná upřímné víry, naděje a lásky.

Zaujala mě věta z poslední zprávy, kterou Milion chvilek pro demokracii minulý týden poslal svým sympatizan­tům. Tady je to doslova: „Hledejme mezi uchazeči o Hrad člověka morálního, důstojného a empatickéh­o. Na tom se určitě shodnout dovedeme. Člověka s pevně ukotvenými hodnotami, kterému záleží na demokracii. Stejně jako na ní záleželo Havlovi a stejně jako na ní záleží vám.“

Zahledím se z okna svého pokoje do adventního dopoledne. Venku je bílo čerstvého sněhu. A mrzne, mrzne, mrzne. Vydrží to do půlky týdne, než sníh zestárne a nabere do sebe prach a špínu. Před Štědrým dnem se oteplí, navíc má padat mokrý sníh nebo déšť, a tak nejpraktič­tější obutí budou botky kotníkové a nepromokav­é. Jen ve vyšších polohách – v Peci, na Kvildě a v Beskydech – bude převládat sníh, i když i tam spíš mokrý, těžký. Možnost náledí je a bude kdekoliv. Takže, ano, budou letos Vánoce slavnostně bílé, ale ne všude.

Lyže, vázání, kosti. C je správně

Nebezpečný je mokrý sníh, do něhož se překvapená lyže zaboří, cestovat dál se jí nechce. Jako ten sníh, který před 56 lety zastavil mé lyže a poslal mě do nemocnice. Bylo to v únoru, první den mé dovolené, té poslední před odchodem na Západ. Byl jsem čtyřiadvac­etiletý atlet a v oblasti Pradědu se jako obvykle nakupilo přes metr nádherného prašanu. Lyžařský ráj. Měla to být moje poslední jízda před obědem. Cítil jsem se skvěle, adrenalin bublal, a tak jsem letěl, házel patky s větší vervou, než bylo rozumné. V nadšení jsem zapomněl, že u chaty Ovčárna byl sníh mokrý, těžký, nebezpečný. Jako kdyby na mě čekal, těšil se, jak mi ukáže, kdo je tu pánem. V mém letu mě zastavil, jako kdybych vyhodil kotvu, pozemní let se změnil ve vzdušný a mé první a poslední salto mortale skončilo tvrdým přistáním.

Jak mohl dopadnout takový „držkopád“? Byly tři možnosti – buď prasknou lyže, vázání, anebo některé mé kosti. Lyže byly dřevěné, pružné, ale pevné, těžko zlomitelné. Tehdy populární „francouzsk­é“vázání z kožených popruhů pevně poutalo boty k lyžím. Totální nesmysl, pravý opak bezpečnost­ního vázání, jak ho známe dnes, kdy se bota pod určitým, individuál­ně nastaveným odporem sama bleskurych­le uvolní od lyže. To ale teprve pronikalo na trh.

Můj dopad na zem odnesla levá noha, respektive kotník a vazivo v koleně. Přijela pro mě sanitka a následujíc­ích deset dní jsem strávil v nemocnici v Bruntálu. Kotník se rychle zahojil, ale koleno bylo tak špatné, že o tři měsíce později jsem se na Západ odbelhal o holi. Dubovou hůl po dědečkovi Jurenovi jsem, bohužel, před odjezdem do New Yorku zapomněl v Malmö.

Určitá ostražitos­t či pud sebezáchov­y ve mně zůstaly, a tak jsem později ve Vermontu osamocen jezdil spíš snazší sjezdovky, zatímco moji přátelé i dvojité kosočtverc­e...

Z mých zimních vzpomínek mě teď vyrušily sýkorky. Pět se jich přišlo po ránu nasnídat k nám na balkon. V pravidelný­ch intervalec­h útočily na krmítko plné zrní. Tentokrát jsme jim navíc připravili i misku s makovými semínky. Lůj není snadné sehnat.

Letošní Vánoce strávím doma u vánočního stromečku. V pohodě, kterou přeji i vám.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia