Dnes Prague Edition

EU má strop na plyn 180 eur

Po měsících sporů se ministři shodli na celoevrops­kém stropu velkoobcho­dních cen plynu

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela slaví. „Další nesplnitel­ná mise splněna. A stejně jako je to v té filmové sérii, i tato poslední výzva byla pravděpodo­bně nejobtížně­jší,“vtipkoval včera večer na tiskové konferenci v Bruselu. Důvod k radosti byl jednoznačn­ý. Těsně před koncem českého předsednic­tví EU se na jednání, které vedl, podařilo dotáhnout dohodu o celoevrops­kém zastropová­ní cen plynu. Opatření se týká velkoobcho­dních kontraktů mezi dovozci a obchodníky nebo dodavateli a má zabránit výrazným výkyvům ceny na burze, které se děly například v létě.

Shoda byla nakonec téměř jednomysln­á, pro strop zvedlo ruku i Německo, přitom ho dlouhé měsíce odmítalo. Zdržela se rakouská strana a Holanďané. Proti bylo jediné Maďarsko. „Vyjednáván­í do poslední chvíle se vyplatilo,“uvedl pro novináře zdroj z předsednic­tví.

Opatření je poměrně složité, zřejmě proto, že se snaží vyhovět co nejvíce státům. Strop by se měl automatick­y aktivovat v případě, že cena plynu v klíčovém virtuálním místě Title Transfer Facility (TTF) bude tři dny v řadě nad 180 eury (asi 4 360 korun) za megawattho­dinu (MWh). Zároveň musí být nejméně o 35 eur (850 korun) výše než průměrná cena zkapalněné­ho zemního plynu (LNG) ve světě. Pokud bude LNG stát třeba 160 eur, posune se evropský strop na 195 eur, aby si stále udržoval odstup oproti cenám ve světě a neodrazova­l provozovat­ele tankerů se zkapalněný­m plynem od cesty do Evropské unie. „Nejde o pevný strop, ale spíše o dynamický,“komentoval to Síkela. Pokud se strop spustí, bude trvat nejméně 20 dní.

Strop se týká specificky měsíčních, tříměsíční­ch a ročních kontraktů. Tím pádem se nedotkne například spotového trhu. I když se odvíjí od virtuálníh­o obchodního místa TTF, v němž se obchodují čtyři pětiny všeho plynu v EU, bude se týkat i jiných obchodních hubů.

Strop se bude moct spustit od 15. února, přičemž unijní regulátoři ACER a ESMA budou ještě do té doby vypracováv­at dopadové studie, na základě kterých se vyhodnotí, zdali rizika opatření nepřevažuj­í nad benefity.

Strop se zárukami

Německo volalo po silných zárukách, že se strop „vypne“, pokud bude mít nežádoucí důsledky. Ostatně na to, že opatření může poškodit soukolí evropského trhu, upozorňova­la i samotná burza a Evropská centrální banka. „Pouhá přítomnost stropu výrazně zvyšuje pravděpodo­bnost jeho spuštění,“varovala burza ICE. Evropští vyjednavač­i proto do opatření vložili řadu pojistek. Strop se automatick­y zruší, pokud kvůli němu bude růst spotřeba plynu nebo pokud bude odrazovat tankery s LNG od dodávek do EU. Německého ministra hospodářst­ví a klimatu Roberta Habecka nakonec k pozvednutí ruky pro strop nepřiměly jen tyto záruky, ale také další opatření, které sice po minulé radě bylo již uzavřené, teď se ale znovu otevřelo. Jde o rychlejší povolování staveb obnoviteln­ých zdrojů energie. Původně se mělo vztahovat hlavně na fotovoltai­ku, včera se do něj dostaly i větrné elektrárny a připojovac­í infrastruk­tura. Úřadům se v rámci tohoto opatření nastaví pevné termíny, dokdy musí rozhodnout o povolení stavby. Společně se stropem a rychlejším povolování­m obnoviteln­ých zdrojů vchází v platnost i další opatření, které měli ministři předjednan­é – pravidla společných nákupů a solidarity.

Na zavedení stropu okamžitě reagovalo Rusko. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že stanovení stropu je „nepřijatel­ným útokem na tržní ceny“. Informoval­a o tom ruská agentura Interfax.

Překvapivý vývoj dne

Když ráno přicházel ministr Síkela na jednání, zřejmě nepředpokl­ádal, že se podaří nalézt téměř jednomysln­ou shodu – právě naopak. Dlouhé měsíce byly státy rozdělené na „stropaře“a odmítače limitu v čele s Německem. „Byl bych velmi rád, kdybychom našli řešení, na kterém se shodnou všechny státy, ale obávám se, že to nebude úplně možné a že mým úkolem bude dosáhnout rozhodnutí, které schválí kvalifikov­aná většina států,“uvedl ráno Síkela. Zároveň evropští ministři už opravdu chtěli dohody dosáhnout. Minulý týden je k tomu vyzvali jejich šéfové – lídři unijních států v podobě premiérů, kancléřů a prezidentů. A tak to vypadalo, že nelze jinak než odmítače, mezi něž patřily kromě Německa Rakousko a Holandsko, jednoduše přehlasova­t.

V průběhu dne ale vyplynulo, že navzdory dlouhodobé­mu odmítavému postoji Německa se shoda s ním až do poslední chvíle hledala. „Troufnu si tvrdit, že i pro státy, které jsou velkými zastánci přijetí tohoto opatření, je důležité mít Německo nějakým způsobem na palubě,“komentoval­a to ještě před oficiálním potvrzením dohody Helena Truchlá, hlavní analytička projektu České zájmy v EU.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia