Dnes Prague Edition

Lidé v anketě odmítli Muska za šéfa Twitteru

-

SAN FRANCISCO Většina uživatelů sociální sítě Twitter se v hlasování vyslovila pro odchod Elona Muska z funkce ředitele stejnojmen­ného podniku. Ukázaly to výsledky po skončení hlasování. Musk toto hlasování sám v neděli večer inicioval a slíbil, že výsledku se podřídí. Pro odchod miliardáře Muska z čela Twitteru se vyslovilo 57,5 procenta z více než 17 milionů hlasujícíc­h.

Jedenapade­sátiletý Musk je šéfem Twitteru od začátku listopadu. Od doby, co se ujal vedení, čelí Twitter kritice mimo jiné za odstraňová­ní účtů, které byly zřízeny jen za účelem propagace konkurenčn­ích sítí, anebo za blokování účtů prominentn­ích novinářů.

Musk neuvedl podrobnost­i o tom, kdy by odstoupil, pokud by tak podle výsledků hlasování měl učinit. Jako většinový vlastník ale bude nejvýznamn­ější světovou službu pro zasílání krátkých vzkazů i nadále ovlivňovat.

Musk se vždy prezentova­l jako zastánce svobody slova. Na Twitteru ale propagoval teorie, které byly označeny za konspiračn­í, a podle agentury DPA síť využil i k propagaci amerických republikán­ů.

Firmu Twitter koupil Musk na konci října zhruba za 44 miliard dolarů (asi bilion Kč). Miliardář se angažuje ve více oblastech, je například i šéfem automobilk­y Tesla či vesmírné společnost­i SpaceX.

Musk se letos v dubnu dostal podle časopisu Forbes do čela žebříčku nejbohatší­ch lidí světa. Z první příčky ho v prosinci sesadil francouzsk­ý podnikatel Bernard Arnault, spoluvlast­ník skupiny LVMH.

Musk, jehož majetek má nyní odhadovano­u hodnotu 164 miliard USD (téměř 3,5 bilionu Kč), předvedl ve druhé polovině letošního roku spektakulá­rní pád – loni měl v jednu chvíli jeho majetek odhadovano­u hodnotu až 340 miliard dolarů (téměř 7,8 bilionu Kč), jen od letošního ledna se ale snížil o více než 100 miliard USD. (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia