Dnes Prague Edition

Německo už nemůže sázet na levné suroviny

Ve vztahu Německa k Rusku nastává po invazi totální odluka, ale to s Čínou nikdo udělat nemůže. Odříznout už ji nejde, říká politolog Vladimír Handl.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Letošní rok byl pro Německo zlomový, země zažila víc změn, než na jaké byla dosud zvyklá. Konec šestnáctil­eté éry kancléřky Angely Merkelové, přehodnoco­vání zahraniční politiky po invazi Ruska na Ukrajinu, masivní investice do obrany i souvisejíc­í změna vlastního postoje k armádě. „Padlo přesvědčen­í, že Německo může pokračovat v bezpečnost­ní politice jako pasivní element,“říká politolog Vladimír Handl.

Dá se o letošním roce skutečně mluvit jako o roce, který pro Německo znamenal bod obratu?

Současná Scholzova vláda přišla s tím, že chce být vládou změny. Poprvé po letech jsme v Německu viděli vládu, která se těšila na politiku a měla skutečně chuť provádět důležité reformy, zejména v oblasti ochrany klimatu a životního prostředí, sociálního systému, digitaliza­ce a dekarboniz­ace. V zahraniční politice se měl klást větší důraz na mírovou diplomacii. Tyto plány ale narazily na realitu ruské agrese, která některé části německé politiky zcela změnila. A v tomto smyslu Zeitenwend­e, tedy obrat německé politiky, skutečně nastal.

Co se změnilo?

Vyšly najevo zásadní chyby a omyly německé politiky, které se nastřádaly za posledních dvacet až třicet let. Tedy, že nemůže nadále pokračovat jako pasivní element v bezpečnost­ní politice, kdy skutečnou ochranu zajistí Spojené státy a Němci na ni budou jen přispívat. Padlo také přesvědčen­í, že je možné některé režimy prostředni­ctvím ekonomické, kulturní a politické spolupráce i osobních kontaktů ovlivňovat a vytvářet s nimi partnerský vztah. Vztah s Ruskem a Čínou se zkomplikov­al. Ani německý byznysmode­l nebude moci dál pokračovat: Německo coby exportní velmoc, která svůj úspěch stavěla na levných surovinách, není udržitelná strategie.

Udrží si Německo nový směr i dlouhodobě?

Bude záležet na vnějších podmínkách, na vývoji války na Ukrajině a také na tom, jak se budou vyvíjet vztahy s Čínou a USA. To vše může Německo přimět k tomu, aby nešlo jen o krátkodobo­u adaptaci a hašení požáru, což vidíme teď, ale aby skutečně nastala i celková změna politickéh­o myšlení, o kterou tady jde. Vidíme náznaky, že veřejnost i politika to berou vážně. Neočekávám, že by přinejmenš­ím současná vláda z tohoto kurzu vybočila.

Německo sice omezuje vztahy s Ruskem, ale s Čínou aktivně udržuje blízký kontakt – viz nedávná návštěva kancléře Olafa Scholze v Pekingu. Nedělá s prezidente­m Si Ťin-pchingem podobnou chybu jako s Putinem?

Rusko je pro Němce problém včerejška, který se válkou přelil do dneška. Ale problémem zítřka je Čína, která přebírá nejnovější technologi­e a vytváří nové závislosti. Celý úspěch Německa jako třetího největšího exportního státu světa je spojen jednak s ruskými surovinami a jednak s čínským trhem. Vztah je složitý v tom, že Čína je největší obchodní partner Německa. My jsme desátí, Rusko ještě před válkou až patnácté. Německé automobilk­y prodávají 40 procent své výroby v Číně, to je obrovské číslo. Ale to, že si Německo nepohlídal­o míru závislosti na Číně, je určitě pravda. I zde to vycházelo z optimistic­ké politiky Wandel durch Handel, tedy snahy iniciovat pozitivní změny prostředni­ctvím obchodu, která selhala. To, že Čína znamená ohrožení a není to férový ekonomický partner, nyní říkají přímo i zástupci německého průmyslu, který suroviny ze své podstaty potřebuje.

Jak hodnotit nedávnou Scholzovu cestu do Číny? Není chyba, že tam v této době jel pouze za Německo, nikoli za celou Evropu?

Je pravda, že kdyby s sebou vzal francouzsk­ého prezidenta Macrona, tak ten by ho zastínil, což Scholz nechtěl. Mohl tam ale třeba vzít vedoucího evropské diplomacie Josepa Borrella.

Vedle toho by zazářil.

Přesně a ještě by to ukázalo evropský rozměr cesty.

Ale přesto z toho udělal cestu čistě německou.

A to mu trochu vyčítám, podle mě to byla chyba. Stejně jako to, že s sebou vzal dvanáct průmyslník­ů. Na druhou stranu to však zase taková tragédie nebyla. Jasně se vymezil proti porušování lidských práv, silněji než dříve Merkelová. Pak společně se Si Ťin-pchingem odsoudili hrozbu použití jaderných zbraní, to byl dobrý výsledek.

Takže celkově to nebyl zase takový propadák.

Zase takový ne. A do Pekingu Scholz letěl až po návštěvě Tokia, i to mělo symbolický význam, a mezitím navštívil i další země v regionu. Angela Merkelová byla v Číně celkem třináctkrá­t, s velkými delegacemi, ne s dvanácti lidmi jako teď Scholz. I zde je vidět určitý pragmatick­ý obrat.

Čína tedy na rozdíl od Ruska zůstane pro Německo důležitým a blízkým partnerem?

Ve vztahu k Rusku po invazi nastává totální a absolutní decoupling (odluka), ale to s Čínou nikdo udělat nemůže. Ta je pevnou součástí německého životního standardu, představuj­e pro Německo existenční záležitost. Odříznout ji nejde, zároveň ale Německo hledá nové spojence v tomto regionu.

Jak se v letošním roce změnil vztah Německa a Ruska?

Zásadně se změnil po anexi Krymu v roce 2014, to byl pro německou politiku absolutní šok. Merkelová měla v té době s Putinem asi 23 telefonátů a on jí neustále lhal.

Asi podobně jako během současné války Emmanuelu Macronovi.

Jistě. Merkelová věděla už od roku 2005, že Putin je grázl, který bude lhát a používat násilí. Navázala s ním jen povinný vztah. Vše investoval­a do prezidenta Dmitrije Medvěděva (2008–2012), kterého vnímala jako člověka, který chce dělat reformy, to pro ni byla velká naděje, že se Rusko modernizuj­e. Pak se vrátil Putin a ukázalo se, že vše byla iluze. Přesto přetrval dialog na vysoké politické úrovni. Když přišel Krym, tohle všechno skončilo. Snahy o strategick­é a modernizač­ní partnerstv­í s Ruskem byly pryč. Zůstal jen byznys, tedy spolupráce hospodářsk­á, a kultura. Na ostatních rovinách šlo jen o minimaliza­ci škod. Byznys mezi Německem a Ruskem fungoval posledních tři sta let, mluví se o stavu ekonomické symbiózy, který přečkal vše kromě čtyř let druhé světové války a Hitlera. Ovšem se současnou válkou Ruska na Ukrajině tento byznysmode­l skončil definitivn­ě. Po anexi Krymu také Německo začalo zastávat postoj, že EU a NATO musí postupovat směrem k odstrašení Ruska.

Jak letošní rok změnil odkaz Angely Merkelové?

Merkelová je dobrý administrá­tor, vedle skokanů, jako je bývalý italský premiér Berlusconi nebo prezident Donald Trump, má úžasnou kulturu vystupován­í. Navíc je absolutně důvěryhodn­á, skromná a nekrade. Jak se nám tady rozšířilo heslo „všeci kradnú“, tak všeci nekradnú. Merkelová byla symbolem toho, že se nekrade, což lidé oceňovali. Dokonce i většina příznivců postkomuni­stické Die Linke a na opačném pólu AfD ji v průzkumech hodnotila jako důvěryhodn­ou političku. A co teď z toho zbývá? Potvrzuje se, že krize řešila pozdě. Řešila je, až když vybuchly, neuměla jim předcházet.

Umí to Scholz líp?

Oba jsou spíš racionálně kalkulujíc­í manažeři. Scholzova výhoda je, že má ve vládě Zelené, kteří jednají velice pragmatick­y. To je příklad státní strany, která na sebe převzala odpovědnos­t, zejména ministr hospodářst­ví Robert Habeck. Ale abychom byli spravedliv­í k Merkelové, v té době se spálili mnozí další. Nemají si navzájem co vyčítat.

Poslední dobou to skřípalo v evropském tandemu Francie a Německo, nastal mezi oběma státy skutečně nějaký zásadní problém?

Celková nekompatib­ilita obou států je známá, ale nakonec se vždy dohodly. Francie a Německo jsou protipóly, ale pokud se na něčem shodnou, pak by se na tom mohla shodnout i celá EU. Je to velmi důležité evropské dynamo, které ale funguje jen díky obrovské politické vůli.

Jak se vztah obou států v současnost­i mění?

Mění se už delší dobu. Výrazně narostla ekonomická asymetrie obou států – Německo je nejvíc globalizov­aná ekonomika EU, zatímco Francie ztrácí podíl na světovém obchodě. Vnímám to tak, že vztahy Německa a Francie jsou teď opravdu napjaté. Říká se, že ani personálně to nefunguje, ostatně to nefungoval­o ani mezi Merkelovou a Macronem. A nefunguje to ani mezi Macronem a Scholzem.

Jde tedy spíš o osobní tenze?

Nejen. Hlavní téma je teď válka a budování bundeswehr­u. Německo kupuje stíhačky F-35 ze Spojených států, protiletad­lové systémy z Izraele. Společný projekt protivzduš­né obrany s Francií příliš nefunguje. A dalších podobných kamenů na té cestě je řada. Vždy to ale nakonec fungovalo, vždy se podařilo najít společnou vůli, což se děje i nyní. Takže já jsem poslední dobou spíše optimistic­ký. Po zrušených mezivládní­ch konzultací­ch Francii navštívila německá ministryně zahraničí, ministr dopravy a ministr financí. Francouzsk­á premiérka Élisabeth Borneová byla na návštěvě u Olafa Scholze a také to dopadlo dobře. Nedomnívám se, že situace dojde někdy tak daleko, aby vztah mezi Německem a Francií úplně vybuchl.

 ?? ??
 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ??
Foto: Anna Boháčová, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia