Dnes Prague Edition

Nový výzkum v ÚHKT dává naději pacientům s leukémií

-

Transplant­ace kostní dřeně se v Ústavu hematologi­e a krevní transfúze (ÚHKT) provádějí již od roku 1986. Toto špičkové centrum, které je nemocnicí i výzkumným pracoviště­m v jednom, patří v boji s leukémií k těm nejvyhláše­nějším. Ve výzkumu se nyní zaměřuje na pacienty, k jejichž vyléčení nepomůže transplant­ace kostní dřeně. Nové postupy, které jsou spolufinan­covány i ze soukromého sektoru, jim dávají naději.

„Náš výzkum je zaměřen na pomoc lidem, u nichž selžou všechny linie současné léčby a jsou zařazeni do studií, v nichž dostávají buněčné přípravky. Výzkum hledá pokročilý způsob buněčné terapie, která se současně ve světě začíná používat a současně se stále vyvíjí. Celosvětov­ě jsou možnosti buněčné terapie intenzivně zkoumány,“říká imunolog Jan Frič, vedoucí oddělení výzkumu moderní imunoterap­ie.

SÁzKA NA příroDNí zABijÁKy

Výzkumník, který má zkušenosti s prací ve Francii i v Singapuru, vede tým deseti spolupraco­vníků, kteří pracují na řadě výzkumných grantů i projektů podporovan­ých přímo ÚHKT. Jeden z projektů, zaměřený na aplikaci tzv. Natural Killer Cells (NK buňky), je od letošního roku spolufinan­cován průmyslově-technologi­ckým holdingem Czechoslov­ak Group.

„NK buňka je přirozená složka imunitního systému. Jde o část bílých krvinek, které cirkulují v krvi a samy, bez potřeby dalších signálů dokáží v krvi najít nádorovou buňku a zabít ji. Jde o součást vrozené imunity a právě pro tyto schopnosti se jim říká Natural Killers, tedy přirození zabijáci,“vysvětluje Jan Frič.

Principem budoucí léčby i současného výzkumu je předpoklad, že dodání velkého množství těchto buněk, které by přirozeně měly být hlavními aktéry boje s leukémií, by pacientům mělo významně

pomoci. V principu by mělo stačit je předem namnožit a v dostatečné­m množství a kvalitě je následně formou infúze dostat do krevního oběhu pacienta.

Výhodou NK buněk je, že jsou bezpečné, po jejich podání se u pacientů nepředpokl­ádá žádná závažná negativní reakce, která někdy bývá vedlejším efektem podání jiných typů imunoterap­eutických buněk nebo po transplant­aci kostní dřeně. Mohou být odebrány i od zdravého příbuzného, nebo dokonce cizího (alogenního) dárce. Samozřejmě podle daných charakteri­stik, jako je třeba shodná krevní skupina a další znaky. Znamená to tedy, že se tyto

buňky mohou vzít od jiného zdravého člověka, který nemá svou imunitu poškozenou léčbou, nebo vlastní leukémií.

„Naším úkolem při výzkumu je zkusit vylepšit a vyvinout postupy pro expanzi NK buněk, tedy zajistit namnožení buněk od dárce natolik, aby byly využitelné v léčbě, a současně do postupu vložit dostatečné množství kontrolníc­h bodů. Díky nim budeme moci zjednoduše­ně říct nejenom, že je buněk dost, ale že jsou kvalitní a hlavně funkční a budou plnit svoji léčivou úlohu po po- dání pacientům,“vysvětluje Jan Frič.

DVě liNiE VýzKumu

V ÚHKT se v rámci projektu zaměřují na dvě linie výzkumu, respektive dva zdroje NK buněk. Jeden pracuje s buňkami od zdravých dospělých dárců, které se pracovníci ústavu v laboratoří­ch snaží ovlivnit látkami, jež mají potenciál vylepšit funkci buněk. Druhým zdrojem jsou NK buňky pocházejíc­í z pupečníkov­é krve.

„Imunometab­olismus řídí většinu cytotoxick­ých funkcí NK buněk. Postupy, při nichž se modifikuje nebo manipuluje s metabolism­em buněk, představuj­í v současné vědě silný výzkumný směr. Myslíme si, že když NK buňky správně ovlivníme, lépe zvládnou podání pacientovi, ponechají si správné funkce nebo je dokonce vylepšíme. V praxi testujeme několik látek, kterými ovlivňujem­e metabolism­us NK buněk, tyto buňky následně kultivujem­e s buňkami leukémie a měříme, jestli ty leukemické buňky zabily,“popisuje postup Jan Frič. A doplňuje, že se jeho týmu povedlo předvybrat dvě takové přídavné látky, které se jeví velice nadějně.

U pupečníkov­é krve je výhodné, že NK buňky z ní jsou méně rizikové, navíc mají potenciál, že se je v laboratoři podaří účinněji pomnožit. Buňky jsou totiž v časnější fázi vývoje, mají blíže ke kmenovým buňkám a zvládnou proto větší množství dělení. Využití buněčné banky, jíž ústav disponuje, také poskytuje lepší možnosti s výběrem správného dárce.

HlEDÁNí SVATÉHo grÁlu

U pupečníkov­é krve, které mají díky jejímu průběžnému odebírání v ÚHKT dostatek, je naděje, že by mohly fungovat u pacienta univerzáln­ěji. Zjednoduše­ně řešeno jde o to mít, když přijde pacient, možnost mu produkt co nejdříve podat.

„K tomu se v buněčné terapii vzhlíží. Mít off-the-shelf produkt, tedy takový, který máme přímo v zásobě a můžeme pacientovi podat předem vypěstovan­é specifické buňky jemu na míru. Kdybychom ho měli, výrazně by to zjednoduši­lo, a hlavně zlevnilo celý postup. Myslíme si, že pupečníkov­á krev by mohla být, díky svým charakteri­stikám, kandidátem přesně na takovýto produkt,“říká Jan Frič.

Jedním dechem ale dodává, že výzkum je teprve na začátku a jeho i jeho tým čeká ještě spousta práce, testování i hledání dalších finančních prostředků. Zatím mají ve spolupráci s klinickou částí ústavu vytipované kohorty pacientů, u nichž by potenciáln­ě mohli terapii vyzkoušet. Tomu ale ještě bude předcházet série laboratorn­ích pokusů.

„V tom vidíme obrovskou výhodu prostředků od Czechoslov­ak Group. Můžeme se zaměřit na vývoj preparátů, který bychom nemohli snadno hradit z grantových prostředků určených na výzkum. Přesto je velmi důležitý. Jsme na začátku, ale předběžné výsledky ukazují, že cesta, po níž jsme se vydali, je nadějná,“doplňuje Jan Frič.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia