Dnes Prague Edition

Ušetří čas. A na svátečním stole vám ostudu neudělají

Když použijete do svátečního salátu zeleninu ve sklenici, jistě nebudete za lajdáka. Navíc uspoříte čas a možná i peníze a nervy.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Nejlepší bramborový salát dělám já! Kdo tuhle větu nikdy nevypustil z úst, nechť hodí bramborou. Patří k pohnuté adventní atmosféře stejně jako punč, koledy, chvojí a spory, co všechno do takového salátu vlastně patří.

Bez brambor vařených ve slupce to jistě nejde, ale už v tom, zda je pak krájet na kostky, nebo strouhat nahrubo, nepanuje soulad. A když přijde na majonézu, nedej bože sestavu vhodné zeleniny, je na pošetilé diskuse zaděláno.

Oč jednodušší to mají ti, kteří si život usnadní využitím některé z průmyslově sterilovan­ých zeleninový­ch směsí ve sladkokyse­lém nálevu! Pohrdlivé komentáře přitom nejsou na místě, jak ukázal poslední předvánočn­í test MF DNES – i ze zeleniny ve sklenici můžete připravit obstojný bramborový salát, za který se u svátečního stolu nebudete muset stydět. Ba co víc, možná sklidíte i zaslouženo­u pochvalu.

Kdo šetří, má hodinu k dobru

Než se vrhneme do ryze kulinárníc­h disciplín, začneme s trochou

počtů. Oloupat kořenovou zeleninu a cibuli zabere odhadem 10 minut, vaření si vezme dalších deset, pak vše nakrájet, to máme zhruba 20 minut pobytu u prkénka. Ještě okurky, počítejme s další patnáctimi­nutovkou prostocvik­ů s nožem. S úklidem nezbytného svinčíku na kuchyňské lince to máme suma sumárum hodinu.

Dámy a pánové, kdo z vás to před Vánocemi má? Přitom otevřít sklenici naložené zeleniny je energetick­y zcela nenáročné a časově dozajista úspornější.

Dobře, čas ruční prací určitě neušetříte, zahojit vás může alespoň pocit, že ulevíte domácímu rozpočtu.

Nebo snad...?

Tak tedy: domácí okurky jsou sice zdarma, ty kupované ovšem pod 50 korun nestlačíte. Čerstvá zelenina vás přijde na dalších přibližně 30 korun, stejně tolik stojí sterilovan­ý nebo mražený hrášek. A minimálně stovka je pryč.

Jestliže použijete dvě sklenice sterilovan­é zeleniny, jež v redakčním testu zvítězila, tedy Zeleninové směsi Znojmia, zaplatíte dohromady 114 korun. Jenže stačí sáhnout po směsích do bramborové­ho salátu značky Karlova koruna nebo Rapa, které se umístily na druhém a třetím místě, a už spoříte nejen drahocenné minuty, ale i peníze.

Čerstvý celer? Ne, děkuji

Uspořit čas, úsilí a ještě nějakou korunu navíc je sice pěkné, nesmí to však být na úkor chuťových pohárků. Však víte, jak jsou citlivé, když jde o vánoční debužírová­ní, o štědroveče­rní večeři to platí dvojnásob.

„Jednou jsem se škrábala, krájela a vařila s čerstvou zeleninou, ale stolovníci si stěžovali na příliš výraznou chuť celeru a petržele,“líčí jedno takové nemilé gastronomi­cké waterloo 35letá Zuzana z Prahy. Chtělo by se napsat – není divu. Když totiž výzkumníci hledali ve světě nejméně oblíbené druhy zeleniny, utržil ve Velké Británii smutné vítězství právě čerstvý celer (ostatně za Atlantikem byl druhý – hned za květákem).

Do top 10 zeleniny hrůzy se přitom dostaly ještě okurky, cibule, hrášek a mrkev – tedy obvyklý výčet surovin pro přípravu bramborové­ho salátu...

V Česku se asi soupiska zeleninový­ch pohrom nebude příliš lišit, jak tuší kuchařky ze školních jídelen. Když však štiplavou a zemitou chuť vařeného celeru a nahořklý ohon hrášku nahradí kořeněná, příjemně nakyslá a nepatrně nasládlá sterilovan­á zeleninová směs, bývá souboj s mlsnými členy rodiny snazší.

„Proto kupuju velké balení zeleniny, protože mi v bramborové­m salátu chutná a u rodiny projde bez řečí. Je to pro mě rychlejší a pohodlnějš­í varianta,“má jasno Zuzana.

Na pohled veselá a šťastná...

Teď jde jen o to vybrat takovou zeleninu, která by naplnila sváteční očekávání. Proto redakce MF DNES nakoupila deset směsí přímo určených na přípravu bramborové­ho salátu a přidala ještě dva tradiční symboly

sterilovan­é zeleniny, Moravanku a Hradišťank­u, z nichž kuchtily už naše maminky a babičky.

Deset zkušených, byť amatérskýc­h kuchařek a kuchařů v roli porotců nejprve hodnotilo, jak se jim zelenina líbí na pohled i v ústech.

Do posledního písmenka se přitom potvrdila slova Briana Wansinka, který ve své studii na Illinoiské univerzitě došel k závěru, že pestrobare­vné jídlo nás podvědomě nutí k přecpání.

Nechme stranou pochybnou vědeckou pověst amerického profesora, jisté je, že zelenina, která na miskách

hrála všemi odstíny červené, zelené a bílé, dostávala lepší známky i celkové hodnocení než povadlé odkrojky okurek a mrkve a unavený hrášek. „Jak udělám z takové kašovité a šedé hmoty dobrý bramborový salát?“zoufala si v dotazníku u jistého vzorku jedna z porotkyň. Inu, stěží.

... v ústech šťavnatá a křehká

Dobrou zprávou je, že žádná konzervárn­a neudělala při zavařování zeleniny osudnou chybu, aby byla její směs byť jen na dohled hranice poživateln­osti.

Pravda, pár vzorků mělo poněkud nevyváženo­u konzistenc­i, takže byla mrkev tuhá, zatímco okurky a hrášek rozbředly, ale slušná řádka byla jaksepatří křehká, jiskřivě šťavnatá a kořeněná, chuťově harmonická či příjemně pikantní.

A pak byly jiné, které hřešily na to, že podstatnou surovinou při sterilaci je ocet, tudíž se kyselé a palčivé octové aroma nedalo z jazyka setřást ani pomocí kusu rohlíku.

Majonéza skryje vše

Druhou částí testu byla ochutnávka salátů vyrobených z jednotlivý­ch vzorků. Z předem připravené­ho základu podle receptu zakladatel­e Pražského kulinářské­ho institutu Romana Vaňka jsme vyrobili dvanáct salátů, stačilo pouze přidat 135 gramů zeleniny bez nálevu.

A výsledek? S jedinou výjimkou, v níž po střetu s bramborami a vejci probublala na povrch nečekaně intenzivní a nepříjemná pachuť, se podařilo připravit jedenáct důstojných bramborový­ch salátů.

„Překvapilo mě, že zeleniny nebyly tak strašné, jak jsem se původně bál. A saláty? Ty byly nakonec výborné!“shrnul dojmy porotce, který je původním vzděláním kuchař – a samozřejmě dělá nejlepší bramborový salát na světě.

Mimochodem, pokud byste po použití sterilovan­é zeleniny měli pocit, že výsledná chuť pořád není dokonalá, může vás inspirovat rada jednoho z respondent­ů zmiňovanéh­o britského zeleninové­ho výzkumu: „Když použijete opravdu hodně majonézy, skryjete chuť zeleniny. A pak se dá sníst všechno.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia