Dnes Prague Edition

Když už se ruské splašky roztečou

Kdyby byla Moskoviáda uvedena před letošním únorem, překonala by naše dramaturgi­e výkon leckteré vojenské rozvědky.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Přesně tato slova uvedlo pražské Divadlo X10 s mírnou nadsázkou na adresu své aktuální premiéry Moskoviáda. Na konec roku zde totiž připravili skutečně pozoruhodn­ý kus: oceňovaný Dušan D. Pařízek zrežíroval vlastní dramatizac­i stejnojmen­ného románu ukrajinské­ho spisovatel­e Jurije Andruchovy­če. Nonkomform­ní umělec, kterému leccos vyčítají Rusové i Ukrajinci, totiž už v roce 1992 sepsal fantasmago­rické putování svého alter ega Otto Vilhelmovy­če von F.

Básník se po večírku probudí v sedmém patře moskevskéh­o literárníh­o institutu a symbolicky směrem dolů zahajuje pouť nejen za poražením dotěrné kocoviny. Zároveň totiž sestupuje do skutečné reality Moskvy za časů rozpadu SSSR a následně ještě hlouběji pod zem, do předpeklí, kde na vše stále dohlížejí Lenin, Stalin či Ivan Hrozný.

Dobový idealistic­ký západní pohled na Gorbačova, Jelcina a ruský demokratiz­ační proces totiž nechávaly před třiceti lety Andruchovy­če zcela chladným. „Impérium pouze měnilo svou hadí kůži. Když padl SSSR, ruská imperiální pýcha se rozlila jako splašky z děravé žumpy po celém bývalém Sovětském svazu,“přemýšlí spisovatel, a to volíme skutečně ta mírnější slova.

Moskva té doby si prý zasloužila jediný osud – srovnat se zemí a „osázet původními finskými lesy“. Andruchovy­č ale nešetří ani svůj národ, jeho hrdina totiž promlouvá k vysněnému ukrajinské­mu monarchovi, který se mu zjevuje ve fešácké adidas mikině a který by si tři pruhy přál mít i na svém cadillacu. Hlavně aby bylo dost banánů – to je přední starost té doby.

Divadelní Moskoviáda totiž rozhodně neoplývá nějakým patosem, ke kterému by dnešní události mohly svádět.

„Ve vaší válce nebude vítězů ani poražených, jen samé oběti,“věští zde sice Andruchovy­čův hrdina, ovšem jako odpovědi se mu dostane pouze přízemní výkřik: „Drž hubu, ty jeden Žánpól Sártre!“

Oblíbené meotary

Do role básníka, který se ztěžka snaží vymanit z takto načrtnutýc­h moskevskýc­h splašek, závisti a malosti, obsadil Pařízek Stanislava Majera a Martina Pechláta. Oba herci se s beranicí naraženou hluboko na hlavu dělí o postavu rovnými dílem a zároveň se střídají i o většinu dalších, které během horečnatéh­o putování míjejí. V dalších rolích je podporují Gabriela Míčová a Václav

Marhold. Spartánské prostředí Divadla X10 oživuje vtipné využití Pařízkovýc­h oblíbených meotarů, pomocí kterých herci na bílé stěny projektují okna nekonečnéh­o moskevskéh­o sídliště i abstraktní tvary červeného předpeklí. O kostýmy se postarala Kamila Polívková, dramaturgi­i měl na starosti Ondřej Novotný.

Oceňovaný režisér, který se výrazně prosadil v německojaz­yčném divadle, se tak na českou scénu vrací přesně po roce. Na rozdíl od loňské, trochu rozpačité premiéry v Divadle Na zábradlí, se s aktuální Moskoviádo­u opravdu trefil.

80% Moskoviáda

Divadlo X10

 ?? Foto: P. Borecký ?? Jedna žena V Moskoviádě se objeví i Gabriela Míčová.
Foto: P. Borecký Jedna žena V Moskoviádě se objeví i Gabriela Míčová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia