Dnes Prague Edition

Po sKORO NA mizině je Liga o ligu níž

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zatímco internetov­ý seriál sKORO NA mizině se stal kultovním hitem, následujíc­í projekt téhož tvůrčího týmu Liga mužské moudrosti už zažil přijetí daleko vlažnější, třebaže vznikl opět výhradně za peníze fanoušků.

Jenže tehdy diváci platili osazenstvu ostravskéh­o divadla Mír v čele s Třemi tygry, které kvůli epidemické uzávěře čelilo skutečné existenční hrozbě a vyšlo z ní bez fňukání právě díky originální nadsázce zasazené do vlastního prostředí.

Díky ní získali Albert Čuba, Štěpán Kozub či Robin Ferro status hereckých hvězd, mají jiné projekty včetně filmů a do Ligy mužské moudrosti přešel z hlavních představit­elů pouze Jiří Langmajer.

Nicméně obměna tváří by tolik nevadila, klíčový důvod, proč Liga mužské moudrosti spadla vedle sKORO NA mizině o pomyslnou ligu níž, leží ve scénáři včetně volby tématu. Proti minulé inspiraci tvrdou realitou, dováděnou autorsky až k černé absurditě a vrcholné sebeironii, se tentokrát příběh vymýšlel uměle, takříkajíc od stolu a ještě s očividným kalkulem, jak chytit aktuální módní vítr.

Jenže útok na diktát hyperkorek­tnosti už dávno není ani nový, ani statečný, naopak už se zdá vyždímaněj­ší než hyperkorek­tnost sama. Totéž se dá říci o vidlácké poetice, Liga mužské moudrosti se vezla na vlně buranských komedií,

jejichž hrdinové jsou více či méně omezení, provinční, potrhlí, hrubozrnní, leč v jádru dobromysln­í a zdravý selský rozum u nich nakonec vítězí nad vnější manipulací, v případě Ligy konkrétně nad mechanicky přejatým bojem za ženská, rasová, sexuálně menšinová a jiná práva.

Ne náhodou se v internetov­ých diskusích často zmiňovala příbuznost Ligy s cyklem Most!, ovšem propast mezi oběma seriály neleží pouze v rozdílných produkčníc­h možnostech, nýbrž hlavně ve scenáristi­ckém zacházení s humorem, potažmo s kategorií trapna, které může být záměrné, či nezamýšlen­é. V Mostu! se více dařilo první, v Lize druhé variantě, a to čím blíže finále finále, kdy se proklamova­ná drzost měnila přes provopláno­vé vtípky až v lacinou smířlivost.

Krotká bouře

Ve zkratce, lokální hospodskou pospolitos­t rozvrátila žaloba za znásilnění, kterou podala žena na vlastního manžela. Novodobou dívčí válku přenesenou až do volební kampaně hasí romský kandidát na starostu, soudu předsedá nebinární stvoření v podání Petra Čtvrtníčka a v premiérové páté, současně závěrečné epizodě se happyendov­á „síla české justice“dobere zjištění, že se vlastně nic nestalo a všichni se mají rádi.

Dokonce i nejbojovně­jší feministka se v slzách omluví, načež vyjde najevo, že ji poháněla vlastní zkušenost s domácím násilím. Natolik krotkou bouři ve sklenici vody by člověk čekal spíš od opatrné veřejnoprá­vní dramaturgi­e.

Ze slibované rebelie zbylo pár bonmotů typu „Petr Bezruč a Milan Baroš, naši moudří předkové“, znovu několik milých hereckých objevů a především otázka, kam se tým vydá příště. Upozorňuje, že „něco nového bude nejdříve za tři měsíce“, a k tradiční prosbě o diváckou podporu přidává nabídku čepic či triček, což na půdě internetov­ých sbírek znamená běžnou praxi, nikoli oslnivý nápad hodný stvořitelů zázraku s názvem sKORO NA mizině.

Liga mužské moudrosti

50 %

 ?? Foto: Filmové studio Dolní Vítkovice ?? U soudu Petr Čtvrtníček coby nebinární soudkyně-soudce, jeden z krotkých vtípků v Lize mužské moudrosti.
Foto: Filmové studio Dolní Vítkovice U soudu Petr Čtvrtníček coby nebinární soudkyně-soudce, jeden z krotkých vtípků v Lize mužské moudrosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia