Dnes Prague Edition

Pink Floyd v lockdownu a znovu na farmě zvířat

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Hudební fandové v poslední době opět skloňují jméno Pink Floyd. Někdejší kapela, v níž působil zpěvák, baskytaris­ta a skladatel Roger Waters, o němž bude ještě řeč, se připomněla remasterov­anou reedicí alba Animals z roku 1977. Nahrávky, která tvoří třetí část volné trilogie, započaté deskami The Dark Side Of The Moon a Wish You Were Here, přičemž stojí neprávem tak trochu v jejich stínu.

Pětipísňov­á sbírka, textově svázaná konceptem inspirovan­ým Orwellovou Farmou zvířat, je syrová a surová. Původní temná atmosféra se remasterin­gem trochu projasnila, poodkryla linky a zvuky, které v původní verzi nebyly tak zřetelné, stále je to ale trudná a tíživá deska. Těžko bychom na ní hledali hit typu Money, Wish You Were Here nebo Us And Them z předchozíc­h desek. Animals je tvrdý monolit z jednoho kusu, přesto plná úchvatných momentů, jedinečnýc­h i v kontextu diskografi­e Pink Floyd.

Zcela nová zvířata

Až na více než čtvrthodin­ový epos Dogs je album celé dílem Rogera Waterse. Dominantní roli na něm ale hraje kytara Davida Gilmoura. Sólo ve zmíněné Dogs, na níž se podílel i autorsky, je ryzí výron muzikantsk­é geniality a jasnozřivo­sti. Jako ostrý šlehanec do tváře dodnes působí i skladby Pigs nebo Sheep. A jak už bylo řečeno, nový zvukový kabát se nespokojil s pouhým oprášením původního zvuku. I ten, kdo má tuhle desku hluboko pod kůží, bude při poslechu remasteru několikrát velmi překvapen, čeho všeho si předtím nevšiml.

Bez Gilmoura jen poloviční

Do minulosti sáhl při natáčení aktuálního šestisklad­bového EP The Lockdown Sessions zmíněný Roger Waters. V tomto případě jde rovnou o znovu nahrané a nazpívané skladby Mother, Vera a Comfortabl­y Numb z dvojalba The Wall, dále Two Suns In The Sunsets a The Gunner's Dream z dovětku ke Zdi The Final Cut, ve skutečnost­i ale už spíše prvního Watersova sólového alba. Song The Bravery Of Being Out Of Range pak Roger Waters vyňal z desky Amused To Death, kterou vydal v roce 1992.

Asi není překvapení­m, že nové verze se originálům nevyrovnaj­í. Mother chybí Gilmourovo kytarové kreslení, ještě palčivější je jeho absence v Comfortabl­y Numb 2022 a jakkoliv Vera v původní podobě burácí orchestrál­ním patosem až na samou hranici únosnosti, v kontextu The Wall je právě takto neodmyslit­elná. Plusem tohoto Watersova počinu je opravdu luxusní, prostorový zvuk, ale jinak není důvod proč nesáhnout po originálu. The Lockdown Sessions je spíše pozvánkou na jeho patrně rozlučkové turné než plnohodnot­ným počinem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia