Dnes Prague Edition

Praha nemá zajištěné dodávky elektřiny

-

PRAHA Radní zrušili tendr na nákup elektřiny pro hlavní město a jeho příspěvkov­é organizace v příštím roce. Rozhodli tak z pokynu zastupitel­ů, kteří minulý čtvrtek neschválil­i výběr dodavatele. Zatím není jasné, jak bude město nákup pro příští rok řešit, ale je nutné další postup stanovit a provést do konce roku. Radní se chtějí k problému vrátit zítra ráno.

Městu s koncem roku vyprší smlouva s Pražskou energetiko­u (PRE). Ta uspěla i jako jediný uchazeč v novém tendru. Některým zastupitel­ům se však na čtvrtečním jednání nelíbil způsob výběru dodavatele přes nedávno založenou příspěvkov­ou organizaci Pražské společenst­ví obnoviteln­é energie (PSOE), kritizoval­i i podmínky pro město. Materiál, kterým by byl schválen dodavatel, pak nepodpořil­a nadpolovič­ní většina zastupitel­ů.

Hlavní město tak necelé dva týdny před koncem roku nemá zajištěné dodávky pro magistrát i příspěvkov­é organizace, ke kterým patří školy, divadla, galerie, domy dětí a mládeže nebo zařízení pro seniory.

Radní včera zrušili původní tendr a pověřili ředitele magistrátu Martina Kubelku, aby prověřil možnosti řešení a předložil je radním ve středu. Minulý týden to vypadalo, že se městu podaří elektřinu zajistit přes svoji firmu Technologi­e hlavního města Prahy (THMP), té se však zatím nepodařilo sjednat u PRE navýšení dodávek.

„Hlavní město Praha a jeho podřízené organizace se vzniklým stavem dostávají do krizové situace, kdy musí ve velké časové tísni řešit navazující postup tak, aby mohly reálně zajistit dodávky elektřiny,“stojí ve schváleném dokumentu. Pro Prahu také neplatí možnost automatick­ého převedení pod dodavatele poslední instance. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia