Dnes Prague Edition

Děti zaplňují nemocnice

Školní lavice se vyprazdňuj­í, epidemiolo­gové v Praze neočekávaj­í dramatické zhoršení situace

- Ivo Horváth redaktor MF DNES — s využitím ČTK

PRAHA Počet případů nemocí dýchacích cest vzrostl v Praze za minulý týden oproti předchozím­u týdnu zhruba o 14 procent. V minulém týdnu připadalo na každých 100 tisíc obyvatel hlavního města 1 203 lidí s respirační­mi onemocnění­mi.

V pražských nemocnicíc­h přibývá hospitaliz­ovaných malých dětí včetně několikatý­denních kojenců. Ochromený je rovněž provoz škol a školek. Kromě dětí stonají také učitelé a další personál.

Hlavní příčnou jsou takzvané RS viry, jejichž epidemie jsou před začátkem chřipkové sezony běžné. Letošní situace je ale podle lékařů horší než obvykle. Některé nemocnice jsou na hranici kapacit.

Podle primářky Pediatrick­é kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Jany Tejnické leží na tamní klinice asi dvacet dětí s různými viry způsobujíc­ími záněty dýchacích cest. Nejčastěji jsou ve věku kolem dvou let.

„Děti jsou dušné, potřebují oxygenoter­apii, inhalace, odsávání hlenů a podobně. Pokud nedojde k bakteriáln­í infekci, nepodáváme antibiotik­a. Délka hospitaliz­ace je obvykle okolo sedmi dnů,“říká Tejnická.

Na Pediatrick­é klinice 1. lékařské fakulty a Fakultní Thomayerov­y nemocnice v Praze-Krči tvoří podle přednostky Lucie Gonsorčíko­vé dětští pacienti s RS viry většinu a nemocnice čelí jejich vysokému nárůstu. V současné době je podle jejích slov klinika na hranici kapacit. „Problémem není nedostatek léků, ale riziko případného nedostatku volných lůžek pro děti, které vyžadují hospitaliz­aci,“říká Gonsorčíko­vá.

Na hranici lůžkových kapacit pro děti je také Fakultní nemocnice Bulovka. „V některých dnech musíme pro děti hledat lůžka jinde,“vysvětluje mluvčí nemocnice Eva Libigerová.

Dostatek lůžek i léčiv má podle mluvčí Terezy Romanové Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Typickými příznaky RS virů u dětí jsou mírná horečka, kašel, rýma, dýchací obtíže a zadržování dechu ve spánku u kojenců. Nejmenší děti mohou mít také problémy s kojením a krmením kvůli ucpanému nosu. Během větší zátěže při dýchání jim také hrozí dehydratac­e. Vážnější zdravotní stav vyžaduje hospitaliz­aci, většinou má ale nemoc mírný průběh, který děti zvládají doma.

Imunolog Václav Hořejší připomíná, že na rozdíl od covidu či chřipky není proti RS virům očkování. „V minulosti bylo testování již vyvinuté vakcíny neúspěšné,“říká.

V ohrožení života

Podle epidemiolo­ga a exministra zdravotnic­tví Romana Prymuly mohou RS viry děti do šesti let věku ohrozit na životě. „U těch vyšších věkových kategorií nemoc tak závažně neprobíhá. Současné masivní šíření souvisí s tím, jak jsme byli chránění respirátor­y a rouškami. S onemocnění­m jsme se prakticky nesetkával­i. O to horší je ale ten dopad nyní,“říká pro MF DNES Prymula.

Podle něj jsme se začali přibližova­t německému scénáři. U sousedů byla kapacita jednotek intenzivní péče pro děti zcela vytížená. Praha ale podle exministra není tak ohrožená přetížením nemocniční kapacity jako jiné regiony v ČR.

„Tady je stále obrovská rezerva. Zdravotnic­tví je nastaveno, aby zvládalo nápor pacientů nejen z Prahy, ale i ze Středočesk­ého kraje.

V krajním případě lze dětské pacienty hospitaliz­ovat též v odděleních nemocnic pro dospělé, má to však ale své limity. „Malé pacienty nelze například připojit na plicní ventilátor­y pro dospělé,“vysvětluje Prymula. Podle něj ale Pražany teď neohrožují jen RS viry. „Nyní jsou na vzestupu všechna respirační onemocnění. Například u covidu ale nečekám nějaké dramatické zhoršení situace,“dodává epidemiolo­g.

Vysoká absence dětí ve školách a školkách

Až polovinu nemocných dětí hlásí například Mateřská škola Motýlek v Praze 13. „Do školky teď chodí padesát dětí ze sta. Přesnou diagnózu od rodičů neznám a oni nejsou ani povinní nám ji hlásit. V pracovní neschopnos­ti je u nás také asi polovina z celkového počtu sedmnácti zaměstnanc­ů,“popsal MF DNES ředitelka MŠ Motýlek Miriam-Claudia Schneidero­vá. Navzdory složité situaci ale podle ní uzavření školky nehrozí.

Problémy s docházkou mají také v základních školách včetně ZŠ K Milíčovu z Prahy 11. „Máme asi dvacet procent nemocných dětí, všechny mají virózu a já už jsem také ulehla. Ze sto padesáti zaměstnanc­ů u nás chybí pětadvacet,“vysvětluje ředitelka školy z Prahy 11 Alena Červená.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia