Dnes Prague Edition

Kupka a Gutfreund v Muzeu Kampa

-

KAMPA Muzeum Kampa znovu otevřelo svou stálou expozici díla Františka Kupky, které je jeho stěžejním artiklem. Šéfkurátor muzea Jan Skřivánek uvedl, že novou podobu expozice dokreslují zápůjčky, díky nimž návštěvníc­i uvidí průřez malířovým dílem od rané tvorby až po poválečná díla, která jinak v českých sbírkách chybí.

„Hlavní zajímavost expozice je v tom, že není postavena jen na dílech Medy Mládkové, ale i na dílech zapůjčenýc­h z dalších soukromých sbírek a jedné státní instituce. Tou je Správa Pražského hradu, od které máme půjčený klíčový obraz Biblioman, což bylo Kupkovo programové

dílo z let 1896 a 1897. Je prvním Kupkovým obrazem, který byl přijat na pařížský salon,“uvedl Skřivánek.

Na relativně malém prostoru dvou pater muzeum podle něj díky těmto zápůjčkám může představit Kupku od rané tvorby z konce 19. století až do 50. let. „V tom je expozice unikátní, protože nejenže nabízí poměrně ucelený průřez Kupkovým dílem, ale je v ní zastoupena i poválečná tvorba,“upřesnil Skřivánek.

Významnou sbírku Kupkova díla má i Národní galerie Praha, jejím základem je ale nákup, který českoslove­nský stát učinil v roce 1946, a potom také výkup Waldesovy sbírky, i v ní ale byla díla kupovaná v meziválečn­ém období. Z Kupkovy tvorby po roce 1946 v českých veřejných institucíc­h nic není,“řekl.

Kolekce děl Františka Kupky tvoří jeden z pilířů sbírky Jana a Medy Mládkových a mapuje Kupkovu cestu k nefigurati­vnímu umění. K řadě olejomaleb ve sbírce patří i kresebné studie, které v Kupkově případě dokládají promyšleno­u cestu k finálnímu dílu.

Nová stálá expozice představuj­e Kupkovu tvorbu chronologi­cky v sedmi kapitolách. Divák tak může sledovat jednotlivé fáze Kupkova analyzován­í jednotlivý­ch malířských

prostředků – linii, plochu, světlo a barvu, včetně důležité fáze Kupkova vývoje, kdy definoval svůj koncept barevných ploch, díky němuž rozvíjel odlišné budování plochy obrazu. Vystaveno je více než 70 děl včetně obrazu Amorfa – Teplá chromatika.

Poslední část nové stálé expozice je věnována Otto Gutfreundo­vi, jehož sbírka v Muzeu Kampa obsahuje 17 plastik a řadu kreseb a návrhů. Lidé tak uvidí jeho práce českého expresioni­smu a kubismu i plastiky z údobí civilismu, kterými se Gutfreund zapojil do budování nového vizuálního stylu první Českoslove­nské republiky. (ČTK)

 ?? Foto: Ondřej Deml, ČTK ?? Mistři světového umění Část nové stálé expozice Muzea Kampa je věnována Otto Gutfreundo­vi, jehož sbírka obsahuje 17 plastik a řadu kreseb a návrhů. Lidé tak uvidí jeho práce českého expresioni­smu a kubismu i plastiky z údobí civilismu.
Foto: Ondřej Deml, ČTK Mistři světového umění Část nové stálé expozice Muzea Kampa je věnována Otto Gutfreundo­vi, jehož sbírka obsahuje 17 plastik a řadu kreseb a návrhů. Lidé tak uvidí jeho práce českého expresioni­smu a kubismu i plastiky z údobí civilismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia