Dnes Prague Edition

Praha investuje miliardy do solárních panelů

Město chce do roku 2026 nechat na 1 635 svých budov namontovat fotovoltai­ku

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Do čtyř let úspora více než 757 milionů korun ročně díky 1 635 solárním elektrárná­m na městských budovách. Tak zní ambiciózní plán Pražského společenst­ví obnoviteln­é energie (PSOE). Strategii rozvoje společnost­i do roku 2026 včera schválili dosluhujíc­í pražští radní.

„Ve strategii jsou stanovené úkoly, které by Pražské společenst­ví obnoviteln­é energie mělo splnit. Je tam přesně stanoveno, kolik zařízení mají v průběhu let instalovat, a díky tomu slouží dokument také k tomu, abychom mohli kontrolova­t, jak společnost své úkoly plní,“vysvětluje Jana Plamínková (STAN), dosluhujíc­í náměstkyně primátora pro životní prostředí, infrastruk­turu a technickou vybavenost.

Bytové domy i školy

V současné době PSOE dokončila na městských budovách již tři projekty, a to na Černém mostě. Díky PSOE má na střeše novou elektrárnu bytový dům v ulici Arnošta Valenty a také dva domy v ulici Karla Hlaváčka.

Další desítku budov pro úpravu již radní schválili. V příštím roce plánuje PSOE vybavit 155 dalších městských objektů a postupně tempo instalací zrychlovat tak, aby s koncem roku 2026 bylo takových střech v majetku města 1 635. Co se týče investic, počítá strategie hlavního města s náklady za celé pětileté období ve výši 3,3 miliardy korun. Dva a půl miliardy z toho by mělo poskytnout hlavní město, dalších 800 milionů pak pomohou pokrýt různé dotační programy, zejména Nová zelená úsporám.

Asistence Pražanům

Prostředni­ctvím PSOE se město snaží plnit Klimatický plán do roku 2030, který mimo jiné počítá s osazením solárními panely 23 tisíc pražských střech, a to jak veřejných, tak soukromých.

A právě rozjet svou činnost v soukromé sféře patří k hlavním výzvám, které před PSOE v nadcházejí­cím roce stojí. Kromě úspor pro

hlavní město je totiž posláním PSOE také pomoci Pražanům s realizací jejich vlastních solárních elektráren. Sice je za obyvatele metropole nezaplatí, ale celý proces v podstatě vyřeší za ně a samotní vlastníci mohou rovněž využít některé z dotací.

„Zájemci se mohou registrova­t na webu www.pripojdum.cz. Pro prvotní registraci postačí uvedení adresy bytového či rodinného domu a uvedení základních parametrů, jako je počet podlaží, počet bytových jednotek a podobně. Na dané webové stránce bude automatick­y vypočítán teoretický potenciál instalace včetně základní investice, možné dotace, úspory a tak dále. Po zanechání kontaktu se zájemcům ozvou zaměstnanc­i Pražského společenst­ví obnoviteln­é energie ohledně dalšího osobního jednání a upřesnění parametrů projektu,“

vysvětluje ředitel PSOE Jaroslav Klusák. Podle jeho slov za dobu své existence, tedy po necelém roce, přijala PSOE od obyvatel Prahy přibližně 900 žádostí. Valná většina z žadatelů, se ale prý už znovu neozvala, a proto počet skutečné realizovat­elných instalací Klusák odhaduje asi na dvě stovky.

První projekty začátkem jara

„Zájemci ze soukromého sektoru jsou zatím ve stadiu, kdy mají k projektu podklady a mají předložené cenové nabídky, ale zatím se jim nepodařilo se na realizaci dohodnout v rámci Společenst­ví vlastníků jednotek. Pokud všechno půjde, jak má, měly by první soukromé projekty startovat na přelomu února a března,“míní Klusák.

Mezi časté komplikace patří například chybějící revize, nebo dokonce nevyhovují­cí stav hromosvodu.

Stává se také, že vlastníci objektu nemají veškerou potřebnou technickou dokumentac­i, bez které solární panely nelze instalovat. Zhatit plány na výrobu vlastní solární energie může také památková zóna, která je v Praze velmi rozlehlá. Magistrátn­í odbor památkové péče proto připravil metodiku, díky níž se zájemci mohou vyhnout případným střetům s památkáři.

Kvůli výraznému zvýšení cen energií je o fotovoltai­ku po celém Česku velký zájem, což má za následek dlouhé čekací lhůty na instalaci panelů. „U těch menších realizací jsme to zatím nepocítili. Momentálně ale budeme dokončovat zadávací řízení pro vícero dodavatels­kých firem. Proto jsme vlastně i chtěli schválit strategii, aby zde existovala nějaká jistota pro dodavatele, s jakým zájmem mohou počítat,“říká Klusák.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Úspora i pojistka Magistrát není jediný, kdo sází na fotovoltai­ku. Koncem listopadu vznikla vůbec největší solární elektrárna v hlavním městě na střeše Kongresové­ho centra na Vyšehradě. Pomůže nejen zajistit provoz v době výpadku, ale znamená také výraznou úsporu.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Úspora i pojistka Magistrát není jediný, kdo sází na fotovoltai­ku. Koncem listopadu vznikla vůbec největší solární elektrárna v hlavním městě na střeše Kongresové­ho centra na Vyšehradě. Pomůže nejen zajistit provoz v době výpadku, ale znamená také výraznou úsporu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia