Dnes Prague Edition

Život a dílo bůžka Lea

Když ani hattrick nestačí. Jak se Messi stal nesmrtelný­m

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Bleděmodrý pruhovaný dres ho odjakživa táhl spíš k zemi. Jako by byl namočený a nešel vyždímat. Prokletí?

Když si jej Lionel Messi oblékal, vážil snad o tunu víc.

Byl obalený blátem z nevýslovné­ho očekávání, že právě Messi je vyvoleným.

Tak dlouho to nešlo.

Tak dlouho se čekalo.

Pokaždé se do cesty nachomýtla překážka, před kterou se Messi nechal těžkým závažím stáhnout k zemi.

Argentina pomalu ztrácela naději.

V létě před šesti lety už byl malý fotbalový génius natolik psychicky vyšťavený, že hodil posvátný dres s desítkou do kouta: „Končím. Není mi souzeno. Nedokázal jsem to. Argentina musí prominout.“

Naštěstí se nechal přemluvit, aby to ještě nevzdával.

V reprezenta­čním zápase číslo 172 to dokázal.

V dalekém a horkém Kataru vykráčel na pódium, dostal od tamního emíra podivuhodn­ý černý plášť zvaný bišt a políbil zlatý pohár pro mistra světa.

U něj doma v Buenos Aires mezitím přes sto tisíc fanoušků vášnivě slavilo u mohutného obelisku, který se tyčí uprostřed náměstí Republiky.

Messi? Jako orgasmus

Možná jste se taky přistihli, že chcete v dojetí zatleskat.

Nebo jste rovnou zatleskali? Kdo jiný by měl napsat fotbalový happy end?

„Když sledujete Messiho při hře, je to podobné jako orgasmus. Prostě neskutečná slast,“řekl kdysi Luís Figo, sám jeden z nejšikovně­jších hráčů všech dob.

Vším, co Messi dokázal, je unikát. Teprve v pětatřicet­i a na pátý pokus však unesl veškerou tíhu fotbalovéh­o světa. „Spousta hráčů je skvělá v individuál­ních činnostech, často na to u televize koukám s otevřenou pusou a říkám si: Jak to ti kluci dokážou? To přece není v lidských silách, aby tak dokonale ovládali míč. Nikdy v historii neexistova­la míčová technika v tak intenzivní­m provedení jako v současnost­i. Ano, vždycky to bylo hezké na pohled, jak Pelé, Beckenbaue­r, Best, Cruyff, Platini nebo Maradona ovládali míč. Teď je to ovšem posunuté o úroveň výš. Napadá mě porovnání s vývojem aut. Svého času byla vrcholem pokroku převodovka se čtyřmi rychlostní­mi stupni, teď se jezdí na šest kvaltů. A jediný Messi umí přehodit na sedmičku,“vyprávěl renomovaný kouč Verner Lička, jehož pravidelné postřehy si můžete číst na webu iDNES.cz. Ten poslední se pochopitel­ně věnuje především Messimu. Jak také jinak...

On byl nejsledova­nější ze všech. On má po světě nejvíc fanoušků. On se stal po zásluze králem turnaje.

Díky němu se včera valily davy Argentinců zpátky ke světlému obelisku na Plaza de la República, protože se zlatá výprava vracela z Kataru domů. Messimu a Argentině mezitím stačil gratulovat celý svět, včetně českého premiéra Fialy nebo bývalého amerického prezidenta Obamy. Když měli Messiho pojmenovat, použili výstižnou anglickou zkratku GOAT.

Koza, která ovládla svět

Že nevíte?

Greatest of All Time, čili Ten nejlepší v dějinách.

Zároveň slovo „goat“v angličtině znamená koza, tak se s dovolením nedivte, pokud se na sociálních sítích za Messiho jménem objevují kozí rohy. Není to urážka. Naopak jde o hlubokou poklonu a projev úcty.

Messiho slavný brazilský soupeř Rivaldo, mistr světa zpřed dvaceti lety, se vyslovil dokonce ještě před finále: „Nemám slov pro to, jak jsi dobrý, Leo. Zasloužil sis zlato už mnohem dřív, ale Bůh všechno vidí a v neděli tě korunuje.“

Stalo se.

Během poslední adventní neděle se Messi proměnil ve fotbalovéh­o spasitele. Proti nadupané, leč dlouho impotentní Francii skládal výsledek. První gól vstřelil z penalty, druhý rozjel božským dotekem šajtlí skoro na půlící čáře. Takhle to popsal kouč

Lička, šéf

Unie českých trenérů: „První hodinu to byl fotbal, při kterém se Argentina blížila naprosté dokonalost­i. Viděl jsem tým s velkým

T, skvělé individual­ity a jednoho Marťana. Pardon, jednoho Messiho.“

Francouzi se ovšem nevzdali. Na poslední chvíli vyrovnali a poslali finále do prodloužen­í, kde se strhla epochální podívaná. Messi v důrazném náběhu skóroval znovu, ale francouzsk­ý fenomén Mbappé dokončil svůj historický hattrick a vyrovnal. Penalty!

Nejprve Mbappé proměnil, vzápětí Messi vyrovnal.

Ne, nebudeme vás zbytečně otravovat filmem, který už jste jistě mnohokrát ze záznamu viděli.

Nebylo to pouze jeho nadpozemsk­é umění, ale také osud a štěstí, které Messimu vydláždily cestu za pohárem.

Na pátý pokus to dokázal. Dočkal se v rekordním šestadvacá­tém utkání na mistrovstv­í světa.

Už mu nikdo nemůže vyčítat, že není vyvolený.

Bleděmodrý dres se konečně vysušil a netahal ho k zemi. Naopak ho povznášel.

Jediný způsob, jak dohnat Diega

Legendární italský brankář Gianluigi Buffon kdysi pravil: „Když jsem Messiho potkal, raději jsem se ho dotkl. Potřeboval jsem se ujistit, že je to stejný člověk jako my.“Messi sedmkrát získal Zlatý míč. Desetkrát vyhrál s Barcelonou španělskou ligu.

Čtyřikrát přidal Ligu mistrů. Ačkoli na stará kolena přestoupil do Paříže, nepřestal střílet góly. Možná ne jako kulomet, ale v pravidelný­ch intervalec­h ano. V gólových kronikách mu můžou konkurovat leda ti nejlepší: vrstevník Cristiano Ronaldo a pak historická esa Pelé, Bican, Romário, Puskás či Gerd Müller. „Leo je nejlepší hráč všech dob. Možná to někdy vypadá, že to říkáme jen proto, že jsme Argentinci, ale podle mě o tom vážně není pochyb,“rozplýval se reprezenta­ční trenér Lionel Scaloni den před finále. Jak to všechno dopadlo, už víte. Fotbalový bůžek Leo se snesl z obláčků a rozhodl. Argentinu, zemi posedlou fotbalem, potřetí v historii dovedl na trůn.

Zvládl totéž, co kanonýr Mario Kempes v roce 1978. A hlavně dorovnal Diega Maradonu z roku 1986. Konečně! Odjakživa kráčel v jeho stínu. Divočák Diego, který se neštítil drog a přátelství s mafiány, se už dva roky dívá z nebe, odkud Messimu jistě fandil.

I on věděl, že přesně takhle to mělo dopadnout.

 ?? Foto: ČTK Foto: ČTK* ?? Gracias! Celá země nejen S rodinou Lionel Messi se po vítězném v Buenos Aires byla na nohou finále šampionátu na a radovala se z třetího zlata. Včera stadionu v katarském Lusailu se mistři světa vrátili domů těší s manželkou Antonellou slavit s Argentinci. Roccuzzo a syny.
Foto: ČTK Foto: ČTK* Gracias! Celá země nejen S rodinou Lionel Messi se po vítězném v Buenos Aires byla na nohou finále šampionátu na a radovala se z třetího zlata. Včera stadionu v katarském Lusailu se mistři světa vrátili domů těší s manželkou Antonellou slavit s Argentinci. Roccuzzo a syny.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Spolu Messi se po finále ocitl i na ramenou útočníka Sergia Agüera, ještě nedávno skvělého reprezenta­čního spoluhráče.
Foto: Profimedia.cz Spolu Messi se po finále ocitl i na ramenou útočníka Sergia Agüera, ještě nedávno skvělého reprezenta­čního spoluhráče.
 ?? Foto: ČTK ?? 7 zápasů, 7 gólů Dvěma trefami (tohle je gól na 3:2 v prodloužen­í) ozdobil argentinsk­ý kapitán úchvatné finále s Francií.
Foto: ČTK 7 zápasů, 7 gólů Dvěma trefami (tohle je gól na 3:2 v prodloužen­í) ozdobil argentinsk­ý kapitán úchvatné finále s Francií.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Konečně! Lionel Messi se v 35 letech letos dočkal poháru pro mistry světa.
Foto: Profimedia.cz Konečně! Lionel Messi se v 35 letech letos dočkal poháru pro mistry světa.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia