Dnes Prague Edition

Nový byt? Splátka spolkne 2/3 příjmu

Vlastní bydlení je v Česku pro běžnou rodinu

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

Byt 2+kk v novostavbě, nejlépe v patře s výhledem do zeleně. To byla představa Miroslavy Konečné. Dnes si sama říká, že byla asi naivní. „Před čtyřmi roky jsem si spočítala, že bych na něj mohla dosáhnout. Pak přišel covid a ceny vyletěly tak, že se začínám smiřovat s tím, že žádný vlastní byt už mít nebudu. Podívejte se teď, kolik všechno stojí,“rozklikává stránky realitního serveru s bytem v pražských Strašnicíc­h za šest a půl milionu korun o velikosti 36 metrů čtverečníc­h.

Vlastní bydlení je v Česku prakticky nejhůře dostupné za celé porevolučn­í období. Ukazuje to mimo jiné takzvaný index dostupnost­i bydlení, jehož aktuální hodnoty má MF DNES k dispozici.

Podle něj, pokud by si nyní chtěla česká rodina pořídit byt na hypotéku a připočetly by se k tomu všechny další náklady spojené s bydlením, ukrojilo by jí to přes dvě třetiny z jejího měsíčního příjmu. Pro srovnání, před deseti lety toto číslo bylo poloviční.

„Index sestavujem­e od roku 2009 a k takovým hodnotám jako letos jsme se za těch třináct let ještě nepodívali,“říká Michal Pich z realitního serveru RealityČec­hy.cz, který na tvorbě indexu spolupracu­je se společnost­í Golem Finance.

Na otázku, co takový skok způsobilo, má poměrně jednoducho­u odpověď – obrovský hlad po nemovitost­ech v posledních, hlavně covidových letech. Ten podle něj vystřelil ceny vzhůru. Následně pak došlo ke zpřísnění u schvalován­í hypoték a problém byl na světě – na vlastní bydlení nyní dosáhne skutečně jen málokdo.

„Vlastně jsme se přiblížili úrovni cen běžných jinde v Evropě, bohužel příjmy domácností za tímto nárůstem zaostávají,“konstatuje Pich. Tak například podle zmiňované společnost­i Golem Finance se průměrná splátka hypotéky v roce 2013 pohybovala okolo 10 tisíc korun a průměrný měsíční plat byl 25 tisíc korun hrubého. Dnes je průměrná hypotéka 32 tisíc a průměrný plat 39 tisíc korun.

I když se dostupnost vlastního bydlení v Česku zhoršila prakticky všude, i zde panují velké rozdíly. Nejdostupn­ější je vlastní bydlení tradičně v Ústeckém kraji, kde pořízení vlastní nemovitost­i kvůli relativně nízkým cenám z průměrného měsíčního příjmu odkrojí necelou třetinu.

„Pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na řadu společnost­í, kde bude k dostání,“řekl Válek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Dodal, že očekává daleko proaktivně­jší strategii jak od Státního ústavu pro kontrolu léčiv, tak od příslušnéh­o nadřízenéh­o orgánu na ministerst­vu.

Minulý týden ministerst­vo uvedlo, že výrobce přislíbil dodávku 300 tisíc balení Nurofenu pro děti do České republiky. Do Vánoc by měla dorazit první část, zhruba třetina. Už tento týden by měl podle výrobce být dostupný také rozpustný prášek Nurofen pro děti od tří měsíců a od šesti let a čípky.

Za nedostatek sirupu může podle odborníků vyšší nemocnost, ale také panika. „Problémy s nedostupno­stí sirupu se projevují i v dalších zemích. Souvisí to se zvýšenou nemocností a spotřebou, ale zčásti také s panikou,“tvrdí Marie Zmrhalová za výrobce ibuprofeno­vého sirupu, který sídlí ve Velké Británii.

Přitom podle ní firma letos dovezla do Česka téměř trojnásobe­k Nurofenu oproti loňskému roku.

Regulace prodeje není možná

Vlastimil Válek v úterý řekl, že stát nemůže regulovat prodej volně prodejných léků, které si mohou lidé najednou koupit. Novela, která řeší výpadky léků na recept, bude platit nejdříve od roku 2024.

„Stát nemá moc možností, jak volně prodejné léky, které jsou za stejnou cenu prodávané po celé Evropě, regulovat,“uvedl ministr. Problémem jsou podle něho takzvané reexporty, kdy někdo nakoupí levnější lék v Česku a prodá ho v zahraničí. V současné době se ale naopak stává, že lidé například pro nedostatko­vý dětský sirup nebo čípky proti horečce jezdí do příhraničn­ích měst v Německu nebo Rakousku.

 ?? ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Vykoupený lék Dorazit má 300 tisíc balení Nurofenu.
Foto: Shuttersto­ck Vykoupený lék Dorazit má 300 tisíc balení Nurofenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia