Dnes Prague Edition

Válek ruší část povinných prohlídek

-

PRAHA Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek na včerejší tiskové konferenci oznámil, že se od 1. ledna 2023 ruší povinné pravidelné prohlídky u lékaře pro nerizikové profese, například pro kancelářsk­é profese a některé zaměstnanc­e ve školství.

Podle viceprezid­enta Hospodářsk­é komory Tomáše Prouzy tak firmy ušetří až jednu miliardu korun ročně. Vstupní prohlídky budou sice povinné i nadále, resort ale plánuje i jejich zrušení.

„Zrušení pravidelný­ch periodický­ch prohlídek od ledna je první krok. Druhým krokem bude zrušení vstupních prohlídek, třetím krokem zrušení potravinář­ského průkazu a dále zrušení zařazování prací do kategorií,“řekl ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09).

Pro zrušení vstupních prohlídek u bezrizikov­ých prací je podle něj třeba změna zákona.

Válek spolu se zástupci hospodářsk­é komory a Svazu průmyslu a dopravy představil novelu vyhlášky rušící povinnost zaměstnava­telů zajišťovat periodické pracovnělé­kařské prohlídky u nerizikový­ch profesí. Pravidelné prohlídky budou od nového roku dobrovolné.

Lékaři budou mít čas léčit

Válkův úřad si od zrušení povinných periodický­ch prohlídek slibuje hlavně uvolnění lékařů. Ti se podle úřadu pak mohou pečlivěji věnovat preventivn­ím prohlídkám a odhalit včas některá závažná onemocnění. Pracovnělé­kařské prohlídky u nerizikový­ch profesí budou prováděny v případě, že budou vyžadovány zaměstnanc­em nebo zaměstnava­telem.

„Jedním z cílů naší vlády je snižovat zbytečné papírování. Tato vyhláška je součástí prvního antibyrokr­atického balíčku. Zrušení povinných periodický­ch prohlídek povede nejen ke snížení byrokracie, ale také k úsporám stovek milionů korun ročně na straně zaměstnava­telů a významné časové úspoře lékařů i zaměstnanc­ů, kteří si často šli takzvaně pouze pro razítko,“uvedl Válek.

Zaměstnava­telé platí za vstupní a periodické prohlídky zaměstnanc­e řádově stovky korun za jedno vyšetření. Ty nejsou hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění. „Firmy tímto krokem ušetří odhadem až jednu miliardu korun ročně,“doplnil viceprezid­ent komory Prouza.

Podle Prouzy bude ale nadále možné se domluvit na zachování prohlídek, pokud bude zaměstnane­c či zaměstnava­tel mít zájem.

„Úpravu pracovnělé­kařských prohlídek podporujem­e jako jedno z rychlých opatření, jak ulehčit firmám od nánosu administra­tivy, se kterou se potýkají. Na druhé straně zaměstnava­telům otevře možnost zavést preventivn­í programy podpory zdraví, které mohou přispět například k včasnému odhalení chronickýc­h civilizačn­ích onemocnění. Je to krok správným směrem vedle bezpečnost­i a ochrany zdraví při práci a předcházen­í nemocem z povolání,“dodal Miroslav Palát, člen představen­stva Svazu průmyslu a dopravy. (vebe)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia