Dnes Prague Edition

Nový byt? Dvě třetiny příjmu spolkne splátka

-

Pokračován­í ze str. 1

O něco hůře, byť stále ještě dobře, jsou na tom s necelými 42 procenty lidé na severní Moravě. Paradoxně nejhorší situace je v bohaté Praze, kde by si rodiny s průměrným příjmem hypotetick­y musely odkrojit přes 90 procent.

„Když se podíváte na statistiky, tak průměrné příjmy se region od regionu zase tak neliší. Rozdíl v cenách nemovitost­í je ale obrovský. Myslíte, že středoškol­ský učitel bere v Praze o tolik vyšší plat než třeba v Ústí nebo Teplicích? Platy jsou srovnateln­é, ale rozdíl v nákladech na bydlení může být několikaná­sobný,“vysvětluje Pich. Průměrný příjem na pořízení vlastní nemovitost­i v Praze stačí jen stěží.

Současná situace tak bude mít dle oslovených odborníků dvě vyústění. Buďto se lidé uskromní, ustoupí ze svých požadavků a děti třeba zůstanou bydlet dál u rodičů, nebo lidé půjdou do nájmu.

Podle analýzy společnost­i UlovDomov.cz nájem v bytech nejžádaněj­ší kategorie, tedy 2+kk, vychází v průměru na 15 500 korun měsíčně. Splátka za hypotéku bytu se stejným počtem metrů čtverečníc­h může vyjít až na trojnásobe­k. V Brně činí splátka hypotéky zhruba dvojnásobe­k ceny nájmu.

„Moje generace si říkala, proč platit nájemné, když stejně můžu platit hypotéku a ten byt bude můj. Takhle stál příběh Husákových dětí,“zamýšlí se hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek. To už ale podle něj neplatí. „Tím, jak náklady na bydlení expandují, k ničemu jinému než k příklonu k nájemnímu bydlení to nepovede,“pokračuje. Teď je podle něj nejvyšší čas, aby se začaly stavět nájemní byty ve velkém.

V cizině jsou nájmy stabilnějš­í

Podle odborníků je situace, kdy pro Čechy nebude nájem jen dočasným řešením, relativně daleko. Říkají, že jistota vlastní střechy nad hlavou je téměř součástí národní DNA. Třeba podle Eurostatu ve vlastní nemovitost­i žije přes 78 procent lidí v Česku, zbytek v nájmu. V sousedním Německu je to zhruba půl na půl.

„To, že jsou Češi fixovaní na vlastnické bydlení, vzniklo historicky. Myslím si, že se to může změnit, ale nepůjde to rychle,“konstatuje Tomáš Kostelecký ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd. Problém podle něj je v tom, že třeba v Rakousku, Německu nebo Švýcarsku, kde je nájemní bydlení rozšířeněj­ší, má nájemník větší jistotu.

„Ty vztahy jsou tam stabilnějš­í. Nájemníkov­i například nehrozí výpověď kvůli tomu, že vlastník zjistí, že mu dospěla dcera a potřebuje pro ni náhle byt. Tohle vám penzijní fond, který vlastní nemovitost­i třeba v Německu, neudělá,“říká Kostelecký.

Ostatně toho, jak si Češi váží vlastního bydlení, si za poslední rok všímají i banky. Procento nesplácený­ch hypoték je stále nízké. „Češi zatím splácejí hypotéky poctivě. Počet špatně splácených úvěrů se podle bank stále pohybuje pod jedním procentem. Ale to se příští rok změní,“konstatuje Libor Ostatek ze společnost­i Golem Finance.

Moje generace si říkala, proč platit nájemné, když můžu platit hypotéku a ten byt bude můj. Takhle stál příběh Husákových dětí.

 ?? Foto: Jiří Benák, iDNES Zdroj: Eurostat ??
Foto: Jiří Benák, iDNES Zdroj: Eurostat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia