Dnes Prague Edition

Žena roku pomáhá v Tornádově

- Petra Procházkov­á redaktorka MF DNES

Když přijela Barbora Zdráhalová do Hrušek poprvé, nabídl se jí pohled, na jaký nejsme v naší zemi zvyklí. V létě roku 2021 byla vesnice zdevastova­ná po řádění tornáda a stejně dopadly další tři obce v sousedství a dvě místní části Hodonína. Tisíce lidí včetně dětí najednou neměly nic. Vesnici začala Zdráhalová říkat Tornádov. Žena z Otrokovic byla nejen jednou z prvních dobrovolni­c, které na místo dorazily, ale zůstává i jednou z posledních. I rok a půl po řádění živlu totiž lidé na jihu Moravy potřebují její pomoc.

„Jsou to druhé Vánoce v provizorní­ch podmínkách a je na nich znát obrovská únava. Adrenalin už vyprchal, síly došly. Nejen starým lidem, ale všem,“říká Barbora Zdráhalová, která nedávno za svou činnost získala ocenění v anketě Žena roku.

Ovládla v ní kategorii Dobré srdce. Chápe to jako možnost připomenou­t, že pořád není hotovo, že lidé ani rok a půl po řádění tornáda nemají kde bydlet. Zdráhalová slíbila, že z oblasti neodejde, dokud nebudou všichni doma. „Do příštích Vánoc to určitě už zvládneme, prostě musíme,“směje se.

Vzala děti na výlet do zoo

Kromě pomoci se sháněním řemeslníků a materiálu na stavby si vzala pod křídla děti nejen z Hrušek, ale i Mikulčic, Moravské Nové Vsi a Lužice. V létě jich vzala plný autobus na výlet do zlínské zoo, před Vánocemi pro ně organizova­la Mikulášsko­u akci a vánoční hrabárnu. „To je stan, ve kterém je hromada hraček nebo i knížek a děti si tam vyberou dárek, který se jim líbí,“vysvětluje Zdráhalová. Funguje to perfektně. Děti neomylně sáhnou po hračce, která je akorát pro ně. Nejmladší rozeberou plyšáky, zatímco knížky pro youtubery nebo stavebnice nechají starším. Nápad na hrabárnu vznikl během nejvypjatě­jších chvil, když se odklízely trosky domů. „Ostatní dobrovolni­ce překračova­ly hromady věcí, které jsem dovezla, a jedna si povzdechla, že se to musí všechno přehrabat,“vysvětluje Zdráhalová.

„A z toho vznikl nápad nechat hrabat děti. Ty jsou přece šťastné právě tehdy, když se mohou něčím prohrabat,“dodává dobrovolni­ce. Kromě toho Zdráhalová pro děti zařizuje dárky k narozeniná­m a snaží se, aby dostaly právě to, co si přejí. „Ptám se rodičů a potom oslovuji sponzory a dárce. Zatím se to dařilo, zájem už ale opadá. Je to pochopitel­né, pomoc je potřeba i jinde,“povzdechla si.

Loni sháněla i vánoční stromečky a ozdoby. Ve zpustošený­ch domech se baněk dochovalo jen málo.

 ?? Foto: Ivana Solaříková, MAFRA ?? Pomocnice Barbora Zdráhalová pomáhá v postiženýc­h obcích už rok a půl.
Foto: Ivana Solaříková, MAFRA Pomocnice Barbora Zdráhalová pomáhá v postiženýc­h obcích už rok a půl.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia