Dnes Prague Edition

Strážnice zachraňuje životy

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Od mládí ji zajímali lidé a zdraví. Posledních pět let pracuje jako strážnice u Městské policie Ostrava a už zachránila život několika lidem. Letos za to dvaačtyřic­etiletá Veronika Mártonová získala ocenění. „Jako hodně mladá jsem byla u toho, když z okna vypadla asi desetiletá dívka. Tehdy jsem volala záchranku a uklidňoval­a maminku. Dívce pomáhali jiní,“vzpomíná žena z Ostravy.

V posledních letech díky své empatii a ochotě pomoci zabránila kolapsu nejméně tří seniorů. „Na ulici pozoruji lidi. Vidím, když někomu hrozí kolaps. Většinou jde o seniory. Jsou dezoriento­vaní, rozhlížejí se zmateně kolem sebe, jako by nevěděli, kde jsou, nebo si chtěli sednout. Pokaždé je podepřu, mluvím s nimi a volám záchrannou službu,“líčí Veronika Mártonová. Veškeré své zkušenosti z kurzů první pomoci v armádě či u strážníků zúročila letos na jaře, kdy se ocitla u šestadvace­tileté dívky, která zkolaboval­a na ulici.

„Nedýchala, zastavilo se jí srdce, kůže šedla... Bylo patrné, že odchází. Kolega Nikola Banev běžel do auta pro přenosný defibrilát­or, já zahájila nepřímou masáž srdce. Po odhrnutí košilky jsem na hrudi dívky viděla dlouhou jizvu, asi po operaci srdce. To byl důvod, proč ani operátorka záchranky nedoporuči­la použít elektrický výboj,“líčí strážnice.

Po dvou minutách intenzivní srdeční masáže se dívka osmkrát lapavě nadechla. Na pokyn zdravotnic­e na telefonu přerušila Mártonová masáž srdce. Jenže dívka opět přestala dýchat, a tak strážnice pokračoval­a. Kolega ji chtěl vystřídat, ale odmítla. „Měla jsem vše dobře nahmátnuté a bylo cítit, že to funguje. Tak jsem pokračoval­a do příjezdu lékaře,“dodává Mártonová.

Záchranáři obnovili činnost srdce. Mladou ženu ošetřovali na místě ještě asi 10 minut, pak ji odvezli do nemocnice. „Po dvou dnech zavolal otec té slečny. Řekl, že se probrala z umělého spánku, a poděkoval za její záchranu,“říká žena, pro kterou to byl první osobní zákrok v situaci přímého ohrožení života. V květnu za to oba strážníky ocenil primátor Ostravy Tomáš Macura Stužkou za záchranu života.

 ?? Foto: MPO ?? Policistka Veronika Mártonová oživovala kolabující dívku.
Foto: MPO Policistka Veronika Mártonová oživovala kolabující dívku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia