Dnes Prague Edition

Po smrti syna založili nadaci

-

Byl zdravý, studoval vysokou školu a sportoval. Na začátku roku 2018 si tehdy dvacetilet­ý Kryštof Abel z Liberce stěžoval na bolesti nohy. Potíže se stupňovaly. V srpnu mu lékaři zjistili v koleně rychle rostoucí agresivní nádor – osteosarko­m.

Přes dva roky bojoval mladík s nemocí i těžkými infekcemi po ortopedick­ých operacích. Začátkem listopadu 2020 zemřel. Byl nejmladším z pěti dětí Marie a Tibora Abelových. Rodiče poté radikálně změnili život. Vzdali se práce a na počest syna založili nadační fond Úsměv nejen pro Kryštofa.

Teď zdarma pomáhají lidem s rakovinou a podporují je i finančně.

„Když nám řekli Kryštofovu diagnózu, byl to šok. S manželkou jsme začali žít z úspor a naplno se věnovali synovi. Když to jinak nešlo, zaplatili jsme i převoz sanitkou. Vždy jsme si říkali, jak by to řešila samoživite­lka?“vzpomíná Tibor Abel. První dva měsíce po smrti syna se rodiče snažili jen přežít.

Pak se rozhodli, že budou pomáhat lidem v podobné situaci. Od ledna do března 2021 společně absolvoval­i kurz pro pracovníky v sociálních službách a chtěli nastoupit do domova pro seniory. Jenže byl covid a sehnat místo nebylo snadné. A tak na jaře založili vlastní nadační fond. Vložili do něj všechny své úspory, pomohl i kamarád podnikatel. Za necelé dva roky se na manžele obrátilo už 250 klientů. A zájem roste. „Setkáváme se v našich kanceláříc­h v Liberci a v Praze,

kde lidem pomáháme zorientova­t se v problemati­ce. Vyplňujeme formuláře s žádostmi o pomůcky, příspěvky či odvolání proti zamítnutí invalidníc­h důchodů. Ale často jde o telefonick­é hovory až z Moravy,“líčí Tibor Abel.

Mnohé zájemce odkazuje i na další nadace. „Zejména na Amélii a Dobrého anděla, který rodinám s nezaopatře­ným dítětem vyplácí sedm tisíc korun měsíčně, pokud má rakovinu dítě či rodič. Jsme takovým rozcestník­em mezi desítkami dalších nadací, které v zemi působí, ale nejsou provázané. V krajním případě pomůžeme finančně i my. Například když lidé pláčou, že jim nezbývá na léky či na energie, ale už nemají nárok na žádné státní dávky,“dodal Abel.

Přesto mají s manželkou nový cíl. Do června 2023 by rádi otevřeli kancelář nadace i v Ostravě. „Lidem tam chce pomáhat žena, která má velké zkušenosti. Sama se už třikrát vyléčila z rakoviny,“dodává otec Kryštofa. (les)

 ?? Foto: Archiv rodiny ?? Abelovi Manželé pomáhají vážně nemocným.
Foto: Archiv rodiny Abelovi Manželé pomáhají vážně nemocným.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia