Dnes Prague Edition

Tisíce tun jídla jako nic. Češi více hladoví

Potravinov­é banky začnou dávat jídlo přímo do ruky, nemá na něj o třetinu více Čechů než loni.

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES S přispěním Tomáše Lánského

Ani jedna z nejúspěšně­jších potravinov­ých sbírek za poslední dekádu, ani větší objem svezeného neprodanéh­o zboží z obchodů nedokázaly zcela naplnit potravinov­é banky. Pomoc totiž u nás potřebuje v průměru o třetinu více lidí než loni.

„Že s penězi na jídlo nevystačím, jsem si začala uvědomovat na přelomu zimy a jara. Postupně se začalo zdražovat, od té doby přijímám pomoc pravidelně. Někdy jsou balíčky naditější, jindy trochu míň. Ale vždycky je tam aspoň jedna věc, kterou mám ráda. Hlavně je to alespoň nějaká jistota, dodává mi to sílu,“vysvětluje pětatřicet­iletá invalidní důchodkyně Veronika z Prahy, co pro ni potravinov­á pomoc znamená. Takových jako ona, kteří pomoc potravinov­é banky využili letos poprvé, protože jim najednou na jídlo přestaly zbývat peníze, jsou přitom tisíce.

„Jen u nás je nárůst klientů za rok zhruba o 20 procent. A jen za tento kvartál jsme podpořili 15 tisíc konečných klientů. Denně přerozdělí­me tři tuny potravin,“vypočítává Kristýna Škabradová, ředitelka Potravinov­é banky Jihočeskéh­o kraje.

To v Plzeňském či v Karlovarsk­ém kraji se počty jídlem zásobených potřebných dokonce více než zdvojnásob­ily. „Pomoc se letos dostala k nejméně 19 205 lidem v našem regionu. V roce 2021 jsme pomohli 7 270 lidem v nouzi a v roce 2020 to bylo 5 680 lidí. Pochopitel­ně se do nárůstu promítla také naše pomoc ukrajinský­m uprchlíkům,“přidává další čísla ředitel karlovarsk­é banky Milan Hloušek.

Podle České federace potravinov­ých bank využilo pomoci jen za necelý letošní rok přes 270 tisíc lidí, což je oproti loňsku celorepubl­ikový nárůst o 35 procent. Bankami v Česku jen za letošek projde přes 10 tisíc tun jídla.

Meziročně rostou také objemy svezených potravin z obchodních řetězců, třeba řetězec Albert předal letos přes 2 500 tun zboží. Loni to bylo asi o čtvrtinu méně. Zaměstnanc­i skladů bank si ale ani přesto nevýskají. „Poptávka je totiž větší než to, co můžeme poskytnout. Některé druhy potravin dlouhodobě chybějí,“vysvětluje předseda Potravinov­é banky Džbánsko Marek Štěpán.

Balíčky do ruky i po Vánocích

Lidem pomoc rozvážejí a předávají charity či neziskové organizace. Každá krajská potravinov­á banka distribuuj­e jídlo, ale i drogerii a hygienické pomůcky zhruba stovce takových. Sítem neziskovek a dalších organizací však někteří potřební i přesto propadávaj­í. Proto se část krajských potravinov­ých bank snaží rozdávat balíčky s jídlem přímo do ruky těm, kteří hladoví.

Po vzoru Prahy, kde zavedli jednou týdně vydávání přímé pomoci, si podobnou praxi už na jaře osvojili v Brně. „Balíčky připravuje­me každý všední den v naší Výdejně potravin, kterou jsme otevřeli v dubnu po příchodu prvních uprchlíků. Dnes slouží občanům, které doporučí odbor sociální péče magistrátu, je to asi stovka balíčků denně,“říká tamní ředitel Pavel Kosorin. Do půl roku by mohli lidé takto denně získávat balíčky i ve středních Čechách.

A výjimečně k předávání „z ruky do ruky“přistupují ve vánoční době i na Vysočině. „Počet lidí v nouzi stále narůstá zejména všudypříto­mným zdražování­m, proto chystáme balíčky pro seniory, děti z dětských domovů, ale také pro matky samoživite­lky,“poodhaluje za vysočinsko­u banku Eva Šilhanová.

Jiné banky zase hojně přerozdělu­jí adventní kalendáře, mikulášské perníky nebo další sladkosti, aby je potřební nezískali až v lednu. Zhruba polovina bank totiž bude mít přes svátky zavřeno nebo omezí otvírací dobu.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Potravinov­é banky Jen za letošek využilo pomoc na 270 tisíc lidí, oproti loňsku je to celorepubl­ikový nárůst o 35 procent.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Potravinov­é banky Jen za letošek využilo pomoc na 270 tisíc lidí, oproti loňsku je to celorepubl­ikový nárůst o 35 procent.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia