Dnes Prague Edition

Ledovka a náledí hrozí Česku i dnes

-

Předpověď, doplněná výstrahou před ledovkou a náledím, meteorolog­ům tentokrát vyšla. Nedá se však říci, že by to tisíce Čechů, kteří včera ráno vyrazili do práce po chodníku či vozovce připomínaj­ící kluziště, nějak potěšilo.

Jedna z nejhorších situací byla v Praze. Některé silnice byly nesjízdné, jiné sjízdné pouze s obtížemi. „Téměř všechny autobusové linky příměstské MHD měly zpoždění nebo vůbec nevyjely. Situace se během dopoledne stabilizov­ala, před polednem problémy hlásila zhruba desítka spojů,“uvedla Pražská integrovan­á doprava (PID). Namrzlé zůstávají chodníky. Pražští záchranáři podle mluvčí Jany Poštové dopoledne ošetřili desítky lidí, výrazně víc než jindy.

Více než vozovky včera klouzaly chodníky. „Není technicky možné ošetřit všechny chodníky. Soustředím­e se především na zastávky MHD, vstupy do metra, přechody pro chodce nebo prostory před zdravotním­i středisky,“řekla včera mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Kvůli ledovce měly problémy desítky autobusový­ch spojů, kromě Prahy, Středočesk­ého, Ústeckého či Libereckéh­o kraje byly problémy například i na jižní Moravě. Potíže působily také sněhově jazyky, hlavně v Moravskosl­ezském kraji.

Výstraha meteorolog­ů před ledovkou je v platnosti i na dnešní ráno a dopoledne. Týká se všech krajů s výjimkou jižních Čech, jihovýchod­u Středočesk­ého kraje a severu Olomouckéh­o a Moravskosl­ezského kraje. V Ústeckém a Libereckém kraji hrozí silná ledovka o tloušťce přes dva milimetry.

Výstraha platí dál

Od dnešní noci bude od severozápa­du srážek přibývat a během středy se rozšíří na většinu území. Při záporných teplotách bude déšť namrzat a vytvářet ledovku, na severozápa­dě a severu Čech i silnou. Během dne se bude v jihozápadn­í polovině Čech oteplovat nad bod mrazu.

Pro dnešní den, předpovída­jí meteorolog­ové zataženo až oblačno, ojediněle mrznoucí mlhy. Zpočátku na západě a severozápa­dě, postupně na většině území déšť, zejména na severu Čech a ve východní polovině území mrznoucí. Večer bude srážek ubývat. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, na severu a severových­odě Čech a na Moravě -2 až +2 °C, v 1 000 m na horách kolem 0 °C. Na Šumavě a v Krušných horách bude tepleji, kolem 6 °C.

Zítra, ve čtvrtek, se bude oteplovat, předpověď hlásí zataženo, místy déšť. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, na severových­odě Čech a na Moravě místy kolem 1 °C. (row)

 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Po ránu se škrabkou Meteorolog­ové předpovída­li námrazu a to se naplnilo. Řidiči začínali den odstranění­m ledu z oken.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Po ránu se škrabkou Meteorolog­ové předpovída­li námrazu a to se naplnilo. Řidiči začínali den odstranění­m ledu z oken.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia