Dnes Prague Edition

Trump k návrhu na jeho obžalobu: „Je to kampaň“

-

WASHINGTON Bývalý americký prezident Donald Trump označil doporučení výboru amerického Kongresu na jeho obžalobu za „falešné stíhání“a pokus poškodit jeho prezidents­kou kandidatur­u. List The New York Times včera napsal, že kongresový výbor, který vyšetřoval okolnosti nepokojů v budově washington­ského Kapitolu z 6. ledna 2021, doporučil ministerst­vu spravedlno­sti kromě Trumpa obžalovat i pět jeho blízkých spolupraco­vníků.

„Všechny ty řeči o mém stíhání jsou stejné jako při procesu impeachmen­tu – je to stranicky motivovaný pokus odstranit mě i Republikán­skou stranu,“napsal Trump na svoji sociální síť Truth Social s odkazem na ústavní žalobu, které čelil jako první hlava státu dvakrát. Expreziden­t se vyjádřil několik hodin poté, co kongresman Jamie Raskin oznámil, že výbor ministerst­vu spravedlno­sti doporučuje Trumpa a další obžalovat ze čtyř zločinů včetně napomáhání vzpouře.

Devítičlen­ný výbor s demokratic­kou většinou doporučil ministerst­vu obžalovat Trumpa, jeho poradce a advokáty Johna Eastmana, Rudolpha Giulianiho, Jeffreyho Clarka, Kennetha Chesebroa a personální­ho ředitele Marka Meadowse, a to celkem ze čtyř zločinů: napomáhání vzpouře, maření úředního řízení, spiknutí proti vládě Spojených států a spiknutí s cílem učinit nepravdivé prohlášení, přičemž poslední zmíněný zločin se vztahuje pouze na bývalého prezidenta.

Doporučení kongresové­ho výboru není závazné, pokud se je ale ministerst­vo rozhodne vyslyšet, obžalovaný­m by mohla hrozit léta za mřížemi.

„Tihle lidi nechápou, že když po mně půjdou, shromáždí se kolem mě lidi, kteří milují svobodu. To mi dává sílu,“řekl Trump a dodal, že 6. ledna „řekl všem, aby šli domů“.

Trump svou poznámkou odkazoval na události v budově Kapitolu, které se odehrály necelé dva měsíce poté, co prohrál v prezidents­kých volbách proti současnému prezidento­vi Joeovi Bidenovi. Výsledek voleb však Trump dodnes neuznal.

Trumpův postoj, že mu „volby byly ukradeny“, převzali i jeho stoupenci a na základě tohoto přesvědčen­í podle výboru 6. ledna jednali, když přemohli policisty bránící budovu a vtrhli do Kongresu. Učinili tak ve chvíli, kdy se členové Sněmovny reprezenta­ntů a Senátu chystali stvrdit Bidenovo volební vítězství. (ČTK, zah)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia