Dnes Prague Edition

Ukočíruje Bibi svou vládu?

Zákaz fotbalu o šabatu? Izrael jen pro ultraortod­oxní Židy? Kam až se dá radikálům ustoupit

- Analýza Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Jestli si ten fotbal neprosadíš... Tahle věta možná bude aktuální i v Izraeli. Může se to zdát jako nadsázka, ale nápady na zákaz hraní fotbalu, či dokonce zastavení provozu elektráren o šabatu, při sestavován­í koalice od stran zastupujíc­ích ultraortod­oxní Židy skutečně zazněly.

I když sekulární zbytek země jim vysvětlil, že přes týden pracuje a sobota odpoledne je jediný volný čas na zábavu, není jisté, že se toho nápadu ultraortod­oxní zcela vzdali. Nejspíš to i těžko chápou, když polovina jejich mužské populace do práce nechodí a žije z dávek.

Designovan­ý premiér Benjamin Netanjahu, přezdívaný Bibi, se snaží o těžko přestavite­lné kompromisy. Na jedné straně pravicoví radikálové a silně náboženské strany, na straně druhé budoucnost Izraele a jeho postavení ve světě. Z diaspor jsou znatelné obavy.

Ostatní politici totiž spojenectv­í s Bibim odmítli. Aspoň do té doby, než se očistí z obvinění z korupce. Jenže bývalý premiér k soudu nechce, touží po imunitě a tu mu radikálové za účast ve vládě přislíbili.

Aby se vlk nažral...

Cena je vysoká. Třeba Itamar Ben Gvir, lídr strany Židovská síla, požadoval ministerst­vo vnitra. Je možné, aby na takovém postu byl někdo, koho pro jeho rasistické postoje a vyvolávání nenávisti soudili a ani nevzali do armády? Anebo aby ministrem obrany byl Gvirův volební, krajně pravicový spojenec a proslulý homofob Becalel Smotrič,

který se vojenské službě roky vyhýbal studiem v ješivě? Pravda, někdy kolem svých třiceti let šel do armády dělat úředničinu, ale pak zhruba po roce utekl do politiky. Přitom muži, Izraelci, vyjma řady ultraortod­oxních, mají vojenskou službu na tři roky.

Aby se vlk nažral a koza zůstala celá, vyrábějí se různé funkce, ohýbají se pravidla i zákony a dělí ministerst­va. Tak třeba pro Ben Gvira má být post ministra pro národní bezpečnost. Problém je v tom, že na poslední chvíli byl poslancům předložen zákon, který ubírá pravomoci policejním­u řediteli a dává je Ben Gvirovi. Mnozí varují před ztrátou nezávislos­ti policie, a tedy i před větším násilím, neboť bezpečnost­ní síly ztratí důvěru.

„Odborník“vedle „experta“

Už teď je to s bezpečnost­í špatné. Příkladem je Negev, který ovládají beduínské gangy. Ostatně právě neschopnos­t zjednat pořádek vedla mnohé k tomu, že to hodili krajní pravici. Jenže nejsou to jen Arabové, problémy jsou i v ultraortod­oxních čtvrtích Jeruzaléma, kde některé komunity neuznávají Stát Izrael. Kvůli stavbě tramvajové trati, obchodu se smartphony nebo optice – žena v reklamě na brýle prý vypadala vyzývavě – tam hoří ulice. Nejnověji tam při nepokojích byla vážně zraněna matka jedenácti dětí.

Budou tedy policisté, nad kterými jsou ultraortod­oxní a krajně pravicoví politici, měřit stejným metrem? Někteří Arabové už dávají najevo, že si to nenechají líbit.

Pro Smotriče, který je otevřeně pro anexi palestinsk­ého Západního břehu a který podporuje výstavbu kontroverz­ních židovských osad, což je proti mezinárodn­ímu právu, vzniká ministerst­vo pro záležitost­i

Západního břehu. Zdaleka nemá být jediným na slovo vzatým „odborníkem“ve vládě. Jicchak Goldknopf z ultrakonze­rvativní strany Sjednocený judaismus Tóry má jít na ministerst­vo pro místní rozvoj.

„Ona je nějaká krize bydlení?“reagoval při setkání s novináři. „Vidím, že všude se hodně staví,“podivoval se nad informací, že letos rekordně vyskočily ceny bydlení.

Jsou to doslova cirkusová salta, které Netanjahu předvádí. Aby byla koalice, musí se ohnout pravidla – aby se lídr ultraortod­oxní strany Šas mohl stát znovu ministrem, i když byl odsouzen kvůli daňovým deliktům. A ne poprvé, už v minulosti seděl skoro dva roky za braní úplatků ve funkci ministra vnitra.

Termín pro sestavení koalice už jednou prezident prodloužil, nejpozději dnes vyprší Bibimu ten nový. I když vláda ještě nebyla jmenována, už vede Izraelce do ulic.

Poslední kapkou byl nápad rozbít ministerst­vo školství. Zdá se, že každý z radikálů chce budoucí generaci vychovávat po svém. Jednotná pravidla už teď neplatila, například ultraortod­oxní se učí hlavně náboženstv­í, angličtina nebo biologie jim nic neříkají. To je také jeden z důvodů, proč je mezi nimi vysoká nezaměstna­nost. Některé oblasti, které řešilo ministerst­vo školství, jsou teď přiřazován­y jiným ministerst­vům. Vypadá to, že zůstane jen skořápka.

„Je nás většina“

Asi šedesátile­tá Talija se narodila v Bratislavě, ji a jejího muže si pamatuji před volbami. U centra Horev v Haifě s izraelským­i vlajkami a transparen­ty bojovali za sekulární Izrael. Poslední dva týdny tam jsou zase, k tomu jim hraje rokenrol. A nejen tam. Zatímco Češi mají Václavák, Izraelci často demonstrac­e pořádají na dopravních uzlech. Řidiči jim na podporu troubí klaksony.

„Co čekáte? Vždyť je čerstvě po volbách,“ptám se. „Doufáme aspoň v pomalé změny. Aspoň v to, že pro Netanjahua bude důležitý okolní svět,“říkají s tím, že sekulárníc­h a moderních Židů je v Izraeli většina. Ale jejich zástupci byli nejednotní, někdy jsou odtrženi od reality a jejich voliči neposlouch­ají rabíny.

Netanjahu slibuje, že status quo mezi sekulárním­i, reformovan­ými a ultraortod­oxními, které bylo přijato při vzniku Izraele, se nezmění. Problémy ale čeká. Zjevně se pojišťuje zákonem, podle něhož budou mít jeho poslanci těžší případné přeběhnutí z jeho středo-pravicovéh­o Likudu.

 ?? Foto: Dagmar Langová ?? Zastavme to šílenství! Reformovan­í a sekulární Židé v Haifě, průmyslové­m centru Izraele, protestují proti tomu, aby se z Izraele stal konzervati­vní náboženský stát.
Foto: Dagmar Langová Zastavme to šílenství! Reformovan­í a sekulární Židé v Haifě, průmyslové­m centru Izraele, protestují proti tomu, aby se z Izraele stal konzervati­vní náboženský stát.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia