Dnes Prague Edition

Uživatelé bytů dostanou odečty tepla každý měsíc

- Martina Riemlová redaktorka MF DNES

Kdo všechno bude informace o spotřebě dostávat? A kolik bude samotná služba stát? MF DNES přináší otázky a odpovědi.

Poskytován­í údajů o spotřebě vychází z evropských předpisů. Jeho cílem je podle zdůvodnění posílení práva příjemců centrálně připravova­ného tepla a teplé vody na přesné, spolehlivé a včasné informace o spotřebě. Informační povinnost zavádí vládní novela, kterou již podepsal prezident Miloš Zeman.

Budou o spotřebě tepla a teplé vody od roku 2024 informován­y všechny domácnosti?

Ne. Každoměsíč­ní informace o spotřebě budou dostávat pouze uživatelé bytů, které mají instalován­a dálkově odečitatel­ná měřidla. V novele zákona je upřesněno, že dálkovým měřidlem se rozumí takové měřidlo, které samo nebo prostředni­ctvím jiného již nainstalov­aného zařízení umožňuje provedení odečtu na vzdálenost větší než 250 metrů. Odborníci z praxe totiž již dříve poslance upozorňova­li, že do dálkových odečtů spadají i měřidla, která jsou sice odečitatel­ná bez nutnosti vstupu do bytu, ale „postaru“, to znamená pochůzkami po domě či při průjezdu auta kolem domů. Proto byla definice dálkově odečitatel­ného měřidla v novele zákona upravena.

Dotkne se novela zákona v budoucnost­i všech?

Ano. Od začátku letošního roku již není možné instalovat v bytových domech přístroje, které umožňují pouze vizuální odečet. Zároveň platí, že do začátku roku 2027 je nutné všechny přístroje vyměnit za dálkově odečitatel­né. Ty musí být nastaveny na dálkový odečet minimálně v měsíčním intervalu.

Jak budou informace domácnoste­m poskytován­y?

Poskytovat­elé služeb, jako je společenst­ví vlastníků jednotek a vlastníci bytových domů včetně bytových družstev, mohou informovat domácnosti písemně i elektronic­ky. Údaje je možné rovněž zveřejnit na zabezpečen­ém internetov­ém portálu, kde se uživatel bytu přihlásí pod uživatelsk­ým jménem a heslem.

Mohou poskytovat­elé služeb vyvěsit údaje o spotřebě na nástěnku uvnitř domu?

Ne, jde totiž o osobní údaje. „Úřad pro ochranu osobních údajů konstatova­l, že údaje o spotřebách jednotlivý­ch bytů – pakliže jsme je schopni spárovat s bytem nebo konkrétní osobou – je nutno považovat za osobní údaj, tudíž na nástěnce být nemůže,“vysvětluje ředitel metodickéh­o odboru ze Svazu českých a moravských bytových družstev Martin Hanák.

Jaké údaje se každý měsíc dozvím?

Povinné je zveřejňova­t pouze spotřeby jednotlivý­ch bytů. V případě teplé vody jde tedy o metry krychlové. „O mnoho složitější je situace u tepla. Různá měřidla totiž generují různé typy dat. Každopádně ani v jednom případě se nedozví nájemce sumu v penězích. Není reálné tuto informaci na měsíční bázi poskytnout a zákon ji ani nevyžaduje,“objasňuje Jan Rafaj, viceprezid­ent Asociace nájemního bydlení a generální ředitel společnost­i Heimstaden. Hanák doplňuje, že některé velké firmy v západní Evropě, kde již povinnost každoměsíč­ního informován­í existuje, jsou schopny pomocí aplikací vytvořit alespoň orientační vyúčtování. „To ale není jejich povinnost, ale pouze nadstavba, kterou nabízejí v rámci svého konkurenčn­ího boje,“zmiňuje Hanák.

Co když si někdo nepřeje být o své spotřebě informován?

Jednoduše řečeno, má smůlu. „Byť člověk informován být nechce, jelikož se doma může podívat na měřák, poskytovat­el služeb je podle novely zákona povinen informaci zaslat a nic s tím neudělá,“vysvětluje Hanák.

Za jak dlouho musí poskytovat­elé služeb informaci ohledně spotřeby poskytnout?

Údaje o spotřebě za kalendářní měsíc je podle zákona nutné doručit do konce následujíc­ího kalendářní­ho měsíce.

Jak vysoké budou náklady pro pronajímat­ele spojené s pravidelný­m informován­ím?

Podle Jakuba Vysockého, člena prezidia Asociace nájemního bydlení, je takové náklady momentálně těžké odhadnout. „Jiný náklad bude pro pronajímat­ele, který má tisíce bytů, jiný pro pronajímat­ele se stovkami bytů a zcela jiný pro individuál­ního pronajímat­ele s jedním nebo dvěma byty,“uvádí Vysocký. Připomíná, že do nákladů bude nutné započítat pořízení dálkově odečitatel­ného měřidla tepla a teplé vody, vyhodnocen­í dat, jejich zpracování a také odeslání.

Kolik za pravidelné informace zaplatí jeden byt?

Přesnou částku lze odhadovat stěží. Hanák vysvětluje, že každoroční odečet a následné zpracování firmou aktuálně vyjde jeden byt zhruba na 400 korun ročně. Jak dodává, při započítání dalších nákladů na průběžné měsíční informován­í může částka stoupnout. „Jsem přesvědčen o tom, že roční náklady pro uživatelé bytů vzrostou, a to minimálně dvojnásobn­ě,“říká Hanák.

V novele zákona se píše, že náklady na poskytován­í informací nelze zahrnout do nákladů za služby. Co to znamená?

Hanák upřesňuje, že náklady nesmějí být zahrnuty do ceny služby, kterou měří. „Nebudou tedy zahrnuty do ceny tepla a teplé vody,“vysvětluje. Jak dodává, náklady budou zaplaceny a proúčtován­y jako součást poplatku za správu budovy.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia