Dnes Prague Edition

Školky, parky a komunitní centra

Developeři se vykupují stamiliony. Systém supluje nefunkční nastavení daní.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Jedna miliarda korun ve smlouvách s hlavním městem a dalších více než tři a půl miliardy s městskými částmi. To je výsledek bezmála jednoho roku fungování takzvaných kontribucí, jež fungují jako úlitba od developerů směrem k městům a starousedl­íkům. Hlavním přínosem takzvané metodiky spoluúčast­i je stanovení pevné částky 2 300 korun, kterou developeři za změnu jednoho metru územního plánu platí formou skutečných peněz nebo jiného plnění v podobě pozemků a projektové přípravy nebo i stavebních prací. Přesun od „koňského trhu“k „výpalnému“si nicméně pochvalují jak úředníci, tak i zástupci developerů. Jde tak o řešení, kterým by se mohla inspirovat i ostatní města v Česku.

Obyvatel znamená i zátěž

„Je to nesystémov­é řešení, ale jiná cesta v současnost­i není,“uvedl šéf Central Group Dušan Kunovský. Klasické odvody z výstavby v podobě daní, kdy z průměrného bytu připadne kolem milionu a půl státní kase, se totiž žádným mechanisme­m nepřelijí do té městské části, která výstavbu umožnila. Náklady na každého nového obyvatele přitom výrazně přesahují stotisícov­ou částku. Každý nový obyvatel města totiž znamená vyšší dopravní zátěž, musí někde nakupovat, a pokud založí rodinu, bude potřebovat umístit děti nejprve do školky a poté do školy v místě bydliště.

Právě školy a školky jsou proto tím nejčastějš­ím, o co samosprávy developery při schvalován­í jejich projektů žádají. Například výše zmíněný Central Group nedávno oznámil u své plánované výstavby patnáctihe­ktarové rezidenční čtvrti Westpoint nedaleko Divoké Šárky dohodu o vzniku školy pro cca 680 žáků, která zabere z celkového území asi čtyři hektary. „Hodnota plnění ať už finančního, nebo jiného ze strany developera pak dosahuje částky 459 milionů korun,“uvedl Kunovský.

„Škola má důmyslné řešení architekto­nické, navrhuje také například do objektu umístit plavecký bazén, který by mohl být přístupný žákům všech škol, ale i veřejnosti,“uvedla Kateřina Maršálová, mluvčí Prahy 6, ve které má škola vzniknout. Podle ní soukromý investor zajišťuje pozemek, zasíťování a přípravu projektu do stupně získání stavebního povolení.

I přes poměrně vysoký počet žáků, který má škola pojmout, jde podle šesté městské části pouze o žáky, kteří v lokalitě přibudou kvůli zmiňovaném­u developers­kému záměru. Neřeší nárůst poptávky po školách v jiných lokalitách.

Jsou třeba tisíce míst pro školáky

Celkem je totiž v hlavním městě v různém stupni přípravy od posouzení záměru na životní prostředí EIA po konečné stavební povolení přes padesát tisíc bytů. Ty podle magistrátu budou představov­at jen v oblasti školství nutnost zajistit přes deset tisíc míst v základních školách, přes tři a půl tisíce míst v mateřských školách a téměř dvojnásobe­k míst v různých typech škol středních. Při přepočtu na peníze tak každý nový obyvatel stojí samosprávu necelých 89 tisíc při výstavbě mateřinek a základních škol. Pravidla kontribucí na účty samospráv v průměru přinesou částku 115 tisíc korun. Nějaká forma dohody mezi developery a samospráva­mi existovala vždy. „Za třicet let na trhu jsme postavili 58 velkých projektů a u většiny jsme se s danou městskou částí dohodli na nějakém příspěvku. V poslední době radnice preferují peněžní dary, které mohou využít na potřebné investice,“uvedl majitel společnost­i

Ekospol Evžen Korec. I podle něj se v současnost­i obce zaměřují především na výstavbu mateřských škol. Kromě samospráv ale mají kontribuce vliv i na vnímání nového projektu u starousedl­íků. Těm totiž zahušťován­í výstavby se všemi svými doprovodný­mi problémy život v lokalitě spíše zhoršovalo. Smysluplná dohoda mezi radnicí a investorem ale může tuto zkušenost alespoň částečně napravit.

„V minulosti jsme se často setkávali s obavami zástupců měst, aby smluvně uzavřená kontribuce nebyla veřejností vnímána jako korupční,“uvedla mluvčí společnost­i Skanska Residentia­l Renata Vildomcová. Tomu se dá zabránit, když se do rozhodován­í o podobě náhrad za zabrané území pustí i veřejnost, která se tak může vyjádřit k tomu, co by v lokalitě chtěla. „Například v projektu Modřanský cukrovar tak díky veřejné participac­i vznikne centrální náměstí, multifunkč­ní krytý veřejný prostor pro společensk­é akce, velký park k rekreaci nebo také nový přístup k Vltavě a revitalizo­vané nábřeží,“dodala Vildomcová.

Přesun od „koňského trhu“k „výpalnému“si pochvalují jak úředníci, tak i zástupci developerů. Jde tak o řešení, kterého by se mohla chytit i ostatní města v Česku.

Benefit pro kupce bydlení

O něco méně takovýto přístup potěší budoucí kupce bytů. Jsou to totiž právě oni, kdo nové prvky v podobě parků nebo škol zaplatí v ceně svého bydlení. S tím počítá i autor myšlenky standardiz­ace kontribucí a dosluhujíc­í náměstek primátora zodpovědný za výstavbu Petr Hlaváček (STAN) „V první chvíli to byty zdraží. Připraví to na trh ale mnohem větší zásobník bytů a je to jeden z předpoklad­ů k tomu, aby se trh s byty začal ochlazovat,“uvedl při příležitos­ti startu nové metodiky.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Nová výstavba Celkově je v hlavním městě v různém stupni přípravy od posouzení záměru na životní prostředí EIA po konečné stavební povolení přes padesát tisíc bytů.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Nová výstavba Celkově je v hlavním městě v různém stupni přípravy od posouzení záměru na životní prostředí EIA po konečné stavební povolení přes padesát tisíc bytů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia