Dnes Prague Edition

Jak zkrotit cenu másla? Asi fakt cestou do Polska

- Jakuba Pokorného, editora MF DNES

Tahouny inflace se po energiích a pohonných hmotách stávají potraviny. Máslo, které jste pořídili kolem čtyřiceti korun a které si vezmu jako modelový příklad, se dnes už prodává i za 66 korun. Ekonom Lukáš Kovanda „hrozil“v MF DNES 19. listopadu i 77 korunami na konci roku 2023.

Máslo je vůbec zajímavá položka. Když příliš zdraží jeden druh sýra, koupíte si jiný. U piva je obrovská konkurence, takže se jeho ceny moc nehýbou. Ale máslo, to je jeden úzký regál, a v prostoru mezi chlebem a marmeládou (medem, salámem atd.) se bez něj těžko obejdete.

Co tedy udělat, aby cena potravin v čele s „naším“máslem zase klesla? Má význam kontrolova­t marže potravinář­ů jako u benzinu, nebo – když to z legrace přeženu – „zastropova­t“cenu másla třeba na 50 korunách? Otázky, které si asi klade kdekdo.

MF DNES nedávno popisovala v jednom článku i praxi levných nákupů v Polsku. Na konci listopadu tam stálo máslo v Lidlu v přepočtu 37 korun, v Česku v Lidlu 55 korun a v Německu s větší kupní sílou ve stejném řetězci stejně – 55 korun.

Tak kdo si tím máslem u nás „mastí“kapsu? Věc je složitější. Polsko má nulovou DPH na potraviny, my 15 procent. Polsko i Německo mají větší, a tedy více konkurenčn­í trh. Polsko má levnější pracovní sílu. U másla a jiných potravin nejde tak jednoduše jako u benzinu určit, jaký díl z jeho ceny si berou zemědělci , jaký díl mlékárna, jaký řetězec.

Jak mi vysvětlil analytik, se kterým jsem mluvil, cena hnojiv se zvedla o 400 procent, obalů o desítky procent, krmiv o desítky procent. Ceny mléka se odvíjejí i od zahraniční­ch komoditníc­h burz.

Ono to zdražení, které se nám nelíbí, může být do značné míry opodstatně­né. Ale asi ne úplně. Producenti potravin zřejmě trochu využili inflace k tomu, aby si vylepšili zisky, podobně jako ti čerpadláři.

Hrozba vyššími cenami je asi i „vydíračka“vůči vládě, aby přispěchal­a s nějakou pomocí. Žebříček potravin, které nejvíc zdražily, vede podle článku na Seznamu cukr před vejci, máslem, sádlem a pečivem. Přece jen je to trochu nápadné, že se v sortimente­ch podniků, který toho určitě vyrábí více, objevují v žebříčku zdražování právě základní potraviny, jež se jen těžko nahrazují. Zase narážím na máslo.

„Stávka“spotřebite­lů

Spotřebite­l teoreticky může proti vysoké ceně, se kterou nesouhlasí, bojovat „nekupování­m“dané komodity. Což se lépe dělá u zbytných věcí, jako je svítící sob na zahradu před Vánocemi (bez něj se v nejhorším obejdeme), hůř u potravin.

Ale chcete–li občansky „demonstrov­at“zmíněným nákupem v Polsku, smysl to dává, a pokud to Češi udělají ve větším objemu, asi to čeští potravinář­i i pocítí. Nulová DPH na potraviny by tam měla vydržet do léta.

Vždyť jim to dokonce radí poradce premiéra a ekonom Štěpán Křeček v Lidovkách.cz: „Doporučuji vyrazit na nákupy do Polska, kde některé potraviny lze koupit za poloviční ceny. Rovněž tím lze demonstrov­at, že si jako spotřebite­lé nenecháme všechno líbit.“Samozřejmě by bylo skvělé, kdyby se objevil nějaký „máslový Ryanair“nebo „máslové TANK ONO“, ale zatím to na to nevypadá.

Podle odborníků budou ceny potravin v Česku ještě chvíli růst po Novém roce a pak by se mohly zastavit a zase třeba i klesat. Už jen pokles cen pohonných hmot je v tomto směru dobrá zpráva. Tak to musíme ještě chvíli vydržet a asi také někdy vyrazím na „výlet“do Polska.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia