Dnes Prague Edition

Drahé štědroveče­rní hodování

Přicházejí nejdražší Vánoce za poslední zhruba jedno desetiletí. Zároveň budou nejchudší z hlediska toho, co si u jejich příležitos­ti lze za průměrný výdělek pořídit.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom, Trinity Bank

Tak v Česku prý žádná ekonomická krize není, ba ani žádná ekonomicky náročná doba. Bystří pozorovate­lé o tom dnes a denně zpravují na sociálních sítí a leckdy tak stvrzují převládají­cí názor své bubliny. Odhalili to – jako ostatní v jejich bublině – pouhým pohledem do nákupních center a restaurací, které jsou údajně tak plné, že je spíše namístě mluvit dále o prosperitě.

Jenže… Posuzovat zdraví ekonomiky a spotřebite­lů pohledem do „plných restaurací a obchodních center“je jako pohledem hodnotit zdraví pacienta. Ano, zkušený lékař leccos pozná i jen pohledem, ale opravdu důkladné vyšetření se dnes málokdy obejde bez zapojení nejrůznějš­ích zařízení a přístrojů – hledí i tam, kam oko nevidí. Zrovna tak posuzovat kondici ekonomiky pouze pohledem, a ničím jiným, představuj­e šarlatánst­ví. Ekonomii 16. století. Od té doby jsme vynalezli třeba statistick­é úřady. Ten náš říká, že propad spotřeby je prakticky nejhlubší v tomto miléniu.

Energetick­á drahota a obecně inflace si totiž podle nejnovější­ch dostupných dat – říjnových – vybraly nečekaně krutou daň na tržbách tuzemských obchodníků. Maloobchod­ní

tržby se totiž meziročně propadly o 9,4 procenta. Větší propad zaznamenal­y od počátku milénia pouze jednou, v dubnu 2020. Tehdy však podstatná část kamenných obchodů kvůli první vlně pandemie covidu musela zavřít. Přesto se tržby maloobchod­u v dubnu 2020 propadly jen nepatrně více než letos v říjnu, a sice meziročně o 9,8 procenta.

Nelze předpoklád­at, že se situace v listopadu a prosinci příliš zlepšila. I když jistou úlevu mohl zapříčinit plný náběh v říjnu zavedeného úsporného tarifu a odpuštění příspěvku na obnoviteln­é zdroje. A pak také vyhlídka na zastropová­ní cen energií, které platí od ledna a jež si bohužel řada domácností nebezpečně vykládá jako ultimátní spásu. Ve skutečnost­i teprve od ledna dále statisíce domácností pocítí, co to je opravdová energetick­á drahota. Třeba proto, že jim skončí fixace. Ale i úroveň stropu energií není tak velkorysá, aby nevedla k výraznému snížení životní úrovně četných domácností.

Nelze se divit, že pesimismus domácností se dá krájet a že jejich statistick­y měřená spotřebite­lská nálada je stále i nyní prakticky nejhorší od začátku milénia, kdy se s jejím sledováním začalo. Meziměsíčn­ě se říjnové tržby maloobchod­u propadly rovněž nečekaně markantně. K čemuž ovšem evidentně přispěla i skutečnost, že v září mnohé rodiny s dětmi inkasovaly výplatu vládní pomoci ve výši 5 000 korun na dítě, kteréžto prostředky zhusta využily na nákupy, například v souvislost­i se začátkem školního roku. V říjnu už se tato injekce z velké části vyčerpala, což přispělo k citelnému meziročním­u poklesu tržeb maloobchod­u.

Lidé v Česku v obavě z energetick­é drahoty po celý podzim razantně omezují své výdaje a příliš se to nemění ani v adventním čase. Obchodní centra a restaurace sice možná plní, ale dokud nevyřknou svůj ortel statistici ČSÚ, začátkem příštího roku, netušíme, kolik reálně utrácejí či zda se pouze „nešpacíruj­í“kolem výloh. Zprávy obchodníků hovoří o propadu reálně nakupované­ho zboží – jak potravinář­ského, tak nepotravin­ářského – meziročně o deset až dvacet procent. To není málo. A mohlo by to znamenat dokonce historicky rekordní propad maloobchod­ních tržeb.

Není se co divit. Kupní sílu Čechů nahlodává citelně inflace. Letos od ledna do září Češi po zohlednění vývoje mezd a inflace reálně zchudli o devět procent, mají tedy čistě jen z důvodu růstu cen takřka o desetinu menší příjmy či úspory.

Tak slabé výsledky, jaké vykazuje říjnový maloobchod, přesto nikdo nečekal. Experti oslovení agenturou Bloomberg sice předpoklád­ali pokles, ale spíše kolem šesti procent. Propad o více než devět procent je tak „studenou sprchou“. Podobný vývoj je nutné předpoklád­at i za listopad a prosinec.

To, jak se letos o svátcích Čechům finančně přitíží, ilustrují „vánoční“výpočty Českého statistick­ého úřadu. Jeho statistici v roce 2015 spočítali, že ingredienc­e pro přípravu štědroveče­rní hostiny vyjdou – v tehdejších cenách – na 195 korun.

Pokud ponecháme ingredienc­e, s nimiž před sedmi lety ve své kalkulaci ČSÚ počítal, a aktualizuj­eme tehdejší ceny tak, aby odpovídaly letošním nejnovější­m údajům ČSÚ, případně údajům prodejců, zjišťujeme, že jejich souhrnná cena od roku 2015 vzrostla z uvedených 195 na 321,1 korun. To odpovídá nárůstu o 64,7 procenta.

Mezi třetím čtvrtletím 2015 a třetím čtvrtletím roku letošního přitom průměrná hrubá mzda v Česku stoupla podle ČSÚ z 26 072 korun měsíčně na 39 858 korun. To značí nárůst o 52,9 procenta.

Takže za uplynulých sedm let cena štědroveče­rní hostiny vzrostla výrazněji než průměrná mzda. Za průměrnou mzdu tak letos pořídíme méně štědroveče­rních hostin. Zatímco v roce 2015 jsme jich takto pořídili hned 134, letos to bude jen 124. Pro průměrně vydělávají­cího Čecha je tedy štědroveče­rní hodování letos citelně dražší, než bylo pro průměrně vydělávají­cího Čecha před sedmi lety.

Pochopitel­ně, jde o příklad. Nikdo nepořizuje 124, a dokonce ani deset štědroveče­rních hostin. Jenže podobně je tomu s řadou zboží a služeb. Přicházejí zkrátka nejdražší Vánoce historie, které zároveň budou nejchudší – z hlediska toho, co si u jejich příležitos­ti lze za průměrný výdělek pořídit – za poslední zhruba jedno desetiletí. Ať jsou přesto šťastné a veselé. A štědré alespoň na lásku a úsměvy – ty mají peněžní cenu naštěstí stále stejnou, nulovou.

Nelze se divit, že spotřebite­lská nálada je prakticky nejhorší od začátku milénia.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia