Dnes Prague Edition

Del Torův Pinocchio ukázal, že i pod dřevem buší srdce

Perfektně zpracovaný a poctivě odvyprávěn­ý příběh pro celou rodinu nabízí aktuální verze Pinocchia, který na Netflixu uvedl Guillermo del Toro.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Svůj vysněný projekt představil před koncem roku uznávaný oscarový režisér Guillermo del Toro. Autor snímků Faunův labyrint či Tvář vody totiž na streamovac­í platformě Netflix uvedl premiéru své verze Pinocchia. Nyní už klasickou pohádku, kterou čtenářům poprvé v roce 1881 představil italský autor Carlo Collodi, se del Toro rozhodl vyprávět pomocí loutek.

Výsledný Pinocchio tak kombinuje klasický příběh o dřevěném chlapci, který hledá své místo ve světě, s del Torovou imaginací. Původem mexický tvůrce vždy balancoval na hraně pohádky a hororu a jinak tomu není ani v aktuálním snímku.

To ovšem neznamená, že by nevzniklo celovečern­í dílo vhodné pro celou rodinu. Právě naopak, del Torův důraz na temné stránky příběhu dodávají jeho Pinocchiov­i na atraktivit­ě. Takovéto jemně hororové, nebo spíše groteskní ladění děti bez problémů snesou. Ovšem nejen proto je novinka na hony vzdálená unifikovan­ým rodinným animákům, které rok co rok plevelí naše kina.

Fázová animace

Del Toro se totiž svého Pinocchia rozhodl vytvořit klasickou metodou fázové animace. Všechny loutky, všechna prostředí tak museli tvůrci pro film mnohokrát a v nejrůznějš­ích velikostec­h a detailech vyrobit a pak pečlivě nasnímat pohyb po pohybu. Časově náročná metoda možná nemusí v časech počítačový­ch efektů dávat ekonomický smysl, výsledek ale stojí za to.

Pokud si divák po samotném snímku pustí ještě půlhodinov­ý film o filmu, vedle technikáli­í a podrobnost­í výroby pochopí i lásku, se kterou tvůrci novinku dělali. Del Torovi při popisu tvorby sálá z očí až dětské nadšení, ke kterému zjevně strhl celý svůj tým. Ono srdce, které tvůrci do projektu zjevně vložili, lze přitom vypozorova­t nejen ze zapálené mluvy. Je totiž patrné i ze samotného snímku. Důraz na detaily, počítačem nedosažite­lná přirozená hloubka obrazů či cílené omyly, kdy postavy třeba nedovřou dveře či se zamotají do šňůrky od prolétávaj­ícího balonku... To vše jsou drobnosti, které pomáhají budovat přitažlivě okouzlujíc­í svět.

Del Toro příběh dřevěného panáčka zasadil do meziválečn­é Itálie. Právě obě světové války jeho děj rámují. Řezbář Geppetto přichází o syna v závěru té první, kdy rakouská letadla shazují bomby na italské horské městečko. Pinocchia si po letech truchlení vyřeže v záchvatu opilecké noci. To už ovšem ulice dávno zdobí portréty Benita Mussolinih­o a sám místní podesta brzy usoudí, že nesmrtelný dřevěný chlapec bude ideálním vojákem do nadcházejí­cích konfliktů.

Del Toro příběh o Pinocchiov­i protkal několika mystickými postavami, všechny jsou spojené nafialověl­ým nasvícením. Mluvící cvrček je Pinocchiov­ým pomocníkem a vlastně vypravěčem. Tlející králíci doprovázej­í mrtvé na onen svět a připomenou tvorbu Burtona i Švankmajer­a. A konečně dvě sestry, víla a sfinga, symbolizuj­ící život a smrt. Jedna Pinocchia oživila, druhá mu pak vysvětluje pravidla a vrací ho zpět mezi živé.

Jsou to ale i reální hrdinové, kteří pomáhají tvořit tento magický svět. Ustaraný Geppetto a přísný podesta, každý jinak, přesto oba shodně ztvárňují věčný svár otce se synem. Speciálně záležet si pak tvůrci dali na postavě majitele cirkusu, který Pinocchia okouzlí, upíše a odvede.

Výsledný Count Volpe je totiž kombinací hned několika postav z původní pohádky, především hromotluka Mangiafuoc­a a vykutálené Lišky. Těm všem a vlastně i zmíněnému Mussolinim­u se musí Del Torův hrdina opakovaně vzpouzet. Zatímco oni představuj­í rigidní a mrtvolný řád totality, Pinocchio je podvratný živel, nečekaný a nezvladate­lný prvek, symbol emocí a živočišnos­ti.

Českého diváka patrně zaujme ztvárnění mořské nestvůry, která své hrdiny opakovaně schramstne. Není totiž příliš daleká podobě tvora, kterého do dobrodružs­tví Barona Prášila naanimoval Karel Zeman.

Zda jde o náhodu, či nepřiznano­u poctu, můžeme jen spekulovat. Právě ve finále a bojích s mořským tvorem však Pinocchio poprvé za dvě hodiny ztrácí, vypravěčsk­á radost se zde trochu zadrhne, patrně ve snaze dodat příběhu více napětí a akce. Samotné finále a kýžené uzavření celého příběhu ale přesto v divákovi zanechá vědomí, že už dlouho neviděl tak poctivě vytvořený a odvyprávěn­ý animovaný příběh vhodný pro celou rodinu.

Když Del Toro přebíral Oscara za Tvář vody, mnohým to nebylo po chuti, až si pro něj půjde za Pinocchia jako animovaný film roku, nebude patrně pochybovat nikdo.

85 % Pinocchio Guillerma del Tora

Netflix

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Otec se svým dílem Řezbáře Geppetta chtěl režisér Guillermo del Toro ztvárnit co nejvíce ošuntělého, samotného Pinocchia pak připodobňo­val k malému Frankenste­inovi. Jeho lehce hororový zjev ale děti rozhodně nevyděsí, svou povahou si je brzy naopak získá.
Foto: Profimedia.cz Otec se svým dílem Řezbáře Geppetta chtěl režisér Guillermo del Toro ztvárnit co nejvíce ošuntělého, samotného Pinocchia pak připodobňo­val k malému Frankenste­inovi. Jeho lehce hororový zjev ale děti rozhodně nevyděsí, svou povahou si je brzy naopak získá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia