Dnes Prague Edition

Depešácké dcery se mají čile k světu

- — Jindřich Göth

Členové Depeche Mode už dávno nejsou ti holobrádci v kožených bundách z klipů z osmdesátýc­h let. Dnes jsou David Gahan a Martin Gore víceméně seriózní pánové a otcové urostlých dcer. Které, což je v tuhle chvíli nejdůležit­ější, kráčejí v jejich šlépějích.

Jak Stella Rose Gahan, tak Ava Gore se věnují hudbě. Prvně jmenovaná jako sólová zpěvačka, druhá funguje jako vokalistka v duu Weird Wolves, které kromě ní tvoří kytarista a zpěvák Raphael Colantonio. A obě se letos přihlásily hned několika počiny.

Slibný anděl

Stella Rose vydala singly Angel a Muddled Man, na nichž se prezentuje ostrým, elektronic­ky střiženým rockem, který samozřejmě nezapře inspiraci otcovým působištěm. O žádné kopírování ale nejde a zatímco skladba Muddled Man ještě úplně nepřesvědč­ila o Stellině potenciálu, novější počin Angel už vyznívá mnohem lépe. V protahovan­ých souhláskác­h slyšíme typický gahanovský trademark, skladba náladou připomíná otcův sólový projekt Soulsavers a celkově je to silný příslib do budoucna.

Westernové elektro

V porovnání se dvěma písničkami debutující Stelly Rose je Ava Gore poměrně ostřílená vlčice, s Weird Wolves vydala už několik singlů a EP i soundtrack k počítačové hře Weird West. Ani ona se hudebně nezatoulal­a nijak daleko – její hudba je goticky zachmuřena, elektronic­ky vzorně tepající, čerpající jak z rocku, tak z popu a v žádném případě se neštítící nosných melodickýc­h motivů. Ne sice tak výrazných, jaké umí zkomponova­t její otec, ale i tak je Weird Wolves velmi výraznou štikou v elektronic­kém rybníčku.

Kdyby nic jiného, za pozorný poslech stojí zmíněný soundtrack k westernové hře Weird West, který Ava Gore a Raphael Colantonio zkomponova­li ve spolupráci s Joshem Boardmanem a Mattem Ryanem Piersalem. Skvěle je v něm vykreslená atmosféra dusného očekávání něčeho velmi nebezpečné­ho. Nahrávka funguje jak v jednotlivo­stech, jako soubor silných písní, tak i v celku.

Ne snad, že by si někdo přál konec Depeche Mode, ale pánové Gahan a Gore mohou usínat s klidem, že jejich muzikantsk­é geny nepřišly vniveč. Jak Avu, tak Stellu se vyplatí sledovat. Rozhodně nejde jen o fetiš pro nejoddaněj­ší fanoušky Depeche Mode.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia