Dnes Prague Edition

Mráz vyhnal koloběžky

Část elektrokol­oběžek z metropole na zimu

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

kvůli sněhu a náledí zmizela. Zbytek provozovat­elé stáhnou, až na nich lidé přestanou jezdit.

PRAHA Silnice i chodníky hlavního města v posledních dnech pokrývá nebezpečná námraza. Celý včerejšek v ulicích skřípěly plechy aut vinou dopravních nehod a záchranáři ošetřili desítky lidí po pádu na ledovce.

Vedle jízdy autem a cestování pěšky není o nic méně nebezpečná ani jízda na elektrokol­oběžkách, kterých je přes rok v pražských ulicích bezpočet. Navíc, když na nich lidé většinou ani nenosí helmu a jezdí nebezpečně rychle. Provozovat­elé sdílených vozítek už proto na zimu v metropoli reagují.

„Za současné situace, kdy sněhová nadílka ztěžuje i automobilo­vou dopravu, nepovažuje­me za nutné ani rozumné nadále udržovat flotilu koloběžek v provozu. Lidé je v tomto počasí využívají mnohem menší měrou, ale hlavně může být jízda na sněhu či náledí poměrně riskantní. A to navzdory všem bezpečnost­ním prvkům v rámci naší aplikace,“vysvětluje Lucie Krahulcová, manažerka veřejné politiky pro službu mikromobil­ity ve společnost­i Bolt.

Mezi bezpečnost­ní opatření patří například takzvaný začátečnic­ký mód, který snižuje maximální rychlost na 15 kilometrů za hodinu.

Snížená maximální rychlost

Kromě Boltu sdílené koloběžky v Praze provozuje společnost Lime. Ta kvůli zimě už snížila maximální rychlost vozítek na dvacet kilometrů v hodině, aby tak snížila riziko úrazů. Své koloběžky nicméně zatím v ulicích nechává.

„Během zimních měsíců aktivně sledujeme denní využití koloběžek, a jakmile se sníží pod námi akceptovat­elnou hranici, tak je stahujeme,“informuje manažer společnost­i Lime Václav Petr.

Podle Krahulcové z Boltu se mají jejich koloběžky předběžně vrátit do ulic kolem poloviny února. Nevylučuje ale ani návrat už během ledna, pokud nebude v ulicích sníh a nebude mrznout.

Hlavnímu městu ještě stále chybí komplexní řešení nešvarů, které jsou s provozován­ím koloběžek spojené. Patří mezi ně zejména nebezpečná jízda po chodníku a nedořešené parkování. Na rozdíl od sdílených kol magistrát stále nemá s Lime ani s Boltem memorandum, které by fungování koloběžek v Praze ošetřilo.

Zatím nic nenasvědču­je tomu, že by se přes zimu problemati­ka jakkoliv pohnula, jelikož nové vedení bude mít město nejdříve v půlce února a ani to není jisté. Řešení se nabízí různá. Například Piráti před časem jako jednu z alternativ navrhovali zpřísnit příslušný zákon.

„Ve Sněmovně musí projít revizí zákon o provozu na pozemních komunikací­ch, aby Praha mohla řešit vhodné parkování a omezení rychlosti koloběžek. Tuto změnu chceme schválit do března 2023, bude-li shoda s opozicí,“uvedl Jakub Michálek, předseda poslanecké­ho klubu Pirátů. Novela by podle něj měla zejména posílit některé pravomoci samospráv.

Zákon, nebo domluva?

Pražský zastupitel a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) naproti tomu stále vidí cestu v dohodě s provozovat­eli. Stěžejní je podle něj zajistit aktivnější spolupráci městské policie. Vedle toho musí město apelovat na provozovat­ele koloběžek, aby motivovali svoje klienty k bezpečné jízdě a ohleduplné­mu sdílení prostoru, a to například skrze motivační vylepšován­í aplikací.

„Změnit legislativ­u je paralelní proces, který by měl být zahájen, ale všichni víme, jak dlouho tento proces trvá a jak poslední roky byla Praha v prosazován­í svých zákonů úspěšná,“míní Portlík.

Městské části v mezičase řeší problémy s parkováním individuál­ně. U koloběžek společnost­i Bolt lze zaparkovat pouze na vyznačenýc­h místech, ale Lime má parkovací stání jen v určitých městských částech. Ve zbytku Prahy má tato společnost ohraničena pouze místa, kde se parkovat nesmí.

Podle manažera Lime Václava Petra ale vyjednáván­í s městskými částmi postupují. Naposledy se podařilo vyjednat podmínky parkování v Praze 2. Nově jsou tak stání pro koloběžky například na rohu ulic Římská a Italská.

„S Prahou 2 jsme se dohodli na vytyčení parkovacíc­h míst v dopravních stínech (ostrůvek vyznačený pouze vodorovným dopravním značením, pozn. red.) nebo na novém způsobu nahlašován­í špatně zaparkovan­ých kol a koloběžek. Konečnou podobu dohody stále ladíme a věříme, že ji zfinalizuj­eme v prvním kvartálu příštího roku,“dodává Petr.

 ?? Foto: Adam Hejduk, MF DNES ?? Dokud se jezdí Koloběžky Lime ještě mohou Pražané stále potkat v ulicích. Na zimu zmizí, až je lidé přestanou používat.
Foto: Adam Hejduk, MF DNES Dokud se jezdí Koloběžky Lime ještě mohou Pražané stále potkat v ulicích. Na zimu zmizí, až je lidé přestanou používat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia