Dnes Prague Edition

Hadamczik si protiřečí

Šéf svazu Alois Hadamczik hájí plán, který kazí výchovu hokejistů. Dřív ho hlasitě kritizoval.

- Pohled Robert Rampa reportér MF DNES

Už se zdálo, že si klíčoví lidé v českém hokeji uvědomili poměrně logickou věc. Že by snad konečně mohlo začít lepší období vedoucí k obživení dávných reprezenta­čních úspěchů.

Pakliže chcete, aby tuzemské soutěže vychovával­y kvalitní hráče, kteří by znechuceně neodcházel­i raději do zahraničí, musíte jim poskytnout odpovídají­cí konkurenčn­í prostředí nesvázané okovy v podobě tabulkovýc­h odstupných ve výši stovek tisíců korun.

Ne, tabulky stále zůstaly, svazová konference letos odmítla reformu inspirovan­ou zahraničím.

Změnily se aspoň mládežnick­é soutěže. V sezoně 2018/19 hrálo nejvyšší juniorskou soutěž nepochopit­elných 24 klubů, pro aktuální ročník se počet snížil na přijatelný­ch 14.

Efekt nastal okamžitě, zápasy se srovnaly a nedochází k jednoznačn­ým výsledkům, kdy by favorité vítězili třeba o deset branek. Malý krok vpřed.

Jenže nový prezident svazu Alois

Hadamczik by teď rád udělal zase krok zpátky. Juniorskou extraligu chce znovu rozšířit na šestnáct týmů. Prý aby se liga mohla hezky rozdělit na osm českých a osm moravských klubů. Má se ušetřit na dopravě a sudý počet zajistí, že v každém kole budou hrát všichni.

Také se má změnit formát soutěže. Jakousi základní část po čase vystřídá nadstavba, kde se prolnou ty nejlepší týmy z obou skupin a rozdají si to o play off. Ostatní čeká „play down“a boj o záchranu.

„Ve všech fázích budou mít týmy motivaci, protože se pokaždé začne od nuly, tím se soutěž stane ještě obtížnější,“tvrdí Hadamczik pro sport.cz. „Jsem přesvědčen, že chystáme lepší formát.“

Uběhly sotva tři roky od doby, kdy Hadamczik kritizoval vedení svazu a hájil opak. Pro MF DNES tehdy říkal: „Kdyby poslechli můj názor, protože mám největší zkušenosti z těch, co to dělají... Kdyby v juniorce bylo dvacet pět hráčů ve čtrnácti týmech, máte kvalitní soutěž pro 350 hokejistů. Podepisuje­me se na nich, když jim ji nedáme.“

Pro rozšíření zatím hlasoval „pouze“poradní orgán. Podle sport.cz se ze schůzky omluvili Milan Antoš, Jaromír Jágr, Tomáš Martinec, Jaroslav Nedvěd, Zdeněk Pavliš, Petr Rutar, Otakar Vejvoda, Tomáš Vlasák, Libor Zábranský a Marek Židlický. Podezřele vysoký počet absentujíc­ích, nemyslíte?

Proti byli Vladimír Kočara a František Ptáček.

Pro Hadamczik, Stanislav Bednařík,

Petr Jonák, Ladislav Majkus, Kamil Přecechtěl, Robert Reichel, Radim Rulík a Jiří Šlégr.

Klíčové slovo bude mít v lednu výkonný výbor, v němž někteří ze zmíněných lidí také sedí. Samotné hlasování poradní komise ještě nemusí nic znamenat. Do 15. ledna může kdokoliv z hokejového hnutí prezentova­t svůj vlastní návrh.

Zdroje MF DNES navíc uvádějí, že výbor není v otázce rozšíření juniorské soutěže jednotný.

„Pokud se to opravdu oznámí, na svazu se musel někdo hodně praštit do hlavy,“napsal na Twitter hokejový agent Martin Podlešák. Už formát se čtrnácti týmy je podle něj hraniční.

Další z agentů Michal Sivek míní, že pokud se nezmění přestupní řád, kvalita se zásadně nezvýší ani při soutěži o deseti družstvech.

Tabulkové odstupné – statisícov­é částky musí zájemci zaplatit už za juniory, u dospělých se jedná klidně o milion – způsobuje nemalé problémy. Na jednu stranu chrání kluby, které investoval­y do výchovy hráče, na tu druhou brání v rozvoji, pokud chce jedinec přestoupit do vhodnějšíh­o prostředí.

Mohlo dojít k reformě, vznikl plán, jak talenty nevěznit, oprostit je od tabulek. A jak by po dovršení dospělosti kluby platily určitou částku za každý zápas, do něhož by hráč zasáhl. V extralize by klub za každý jeho start platil pět tisíc korun na pomyslný účet (a to maximálně za 600 zápasů, šlo by tedy až o tři miliony). Částka by se férově rozdělila těm celkům, které se podílely na výchově hráče.

Jenže návrh na konferenci neprošel, a tak rozvoj mladých hokejistů dál brzdí tabulky. A (staro)nově jej bude kazit i příliš početná a pramálo konkurenčn­í juniorská extraliga. Zato manažeři oněch klubů budou spokojení.

 ?? Foto: Profimedia ?? Hokejový boss Před týdnem svazový prezident Alois Hadamczik naznačil, že mládežnick­é soutěže čekají změny. Jenže ty budou nejspíš opačné, než se očekávalo. Juniorská extraliga se zřejmě ještě rozšíří.
Foto: Profimedia Hokejový boss Před týdnem svazový prezident Alois Hadamczik naznačil, že mládežnick­é soutěže čekají změny. Jenže ty budou nejspíš opačné, než se očekávalo. Juniorská extraliga se zřejmě ještě rozšíří.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia