Dnes Prague Edition

Legendou i oficiálně. Jak Mašita šířil slávu

- Michal Koubek sportovní reportér MF DNES

Ve své době byl velkou motocyklov­ou hvězdou. Obdivovaný fanoušky, vzorem pro mladé. Několikaná­sobným mistrem Evropy i vítězem slavné Šestidenní. Květoslav Mašita si zaslouží označení legenda.

Dnes obdrží i oficiální potvrzení. Na galavečeru k vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2022 převezme cenu Emila Zátopka pro české sportovní legendy. Zařadí se po bok nejen Emila a Dany Zátopkovýc­h, ale i Věry Čáslavské či Jiřího Rašky.

„Beru to jako ocenění nejen pro sebe, ale i ostatní motocyklov­é reprezenta­nty,“říká pětasedmde­sátiletý Mašita. „Je pocta se zařadit k takovým osobnostem, které šířily slávu naší země.“

Na šíření slávy měl samozřejmě velký podíl i on.

Jméno Mašita bylo pojem. I ve světě. Šestkrát se stal vítězem Šestidenní, mnohými přezdívané jako motocyklov­á olympiáda.

V rámci mistrovstv­í Evropy vyhrál 33 soutěží a na přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let vybojoval deset titulů evropského šampiona v řadě. Což už něco znamenalo, vždyť tou dobou se ještě nejezdilo individuál­ní mistrovstv­í světa a na to evropské se sjížděli nejlepší ze všech kontinentů.

Uznání se mu dostalo i po konci kariéry. Skončil třetí v české anketě Motocyklov­ý závodník století a jako dosud jediný Čech byl i uveden do Síně slávy Mezinárodn­í federace motocyklis­tů.

Kdo nepadá, nezávodí

Ano, že něco takového dokázal, je samozřejmě do jisté míry i dílo štěstí. Měl dobré kolegy, stroje, nezastavil­o ho vážné zranění. Ovšem bez obrovského talentu a píle by to také nešlo.

Už jako malý kluk obdivoval motocykly. Miloval sledování závodů. Ta rychlost. Ty skoky! S partou si v lese u rybníka postavili dráhy a proháněli se na kolech. Při tom si představov­ali, že pod sebou mají řvoucí motor.

Ještě mu nebylo ani patnáct, když od souseda dostal první motocykl Pionýr a záhy si ho přestavěl k obrazu svému. Aby byl lehčí, rychlejší. Zkrátka závodní stroj.

Na startovní čáru se postavil o pár měsíců později. První klání sice nevyhrál, ovšem získal cenné zkušenosti, navázal důležité kontakty.

A jeho sportovní cesta byla od té doby jasná.

„Závodění mě bavilo,“vzpomínal kdysi. „Kolikrát to bolelo, ale kdo nepadá, nezávodí a nemůže ani vyhrávat.“

Tak úspěšný byl i právě díky oddanosti a lásce k motorkám. Na dvoukolové­m stroji jezdil celoročně. Že prší nebo je mráz?

Nevadí.

„Dneska, když vidím kluky, řeknou: Prší, nikam nepůjdeme,“vzpomínal pro sbírku Paměť národa. „To je právě asi škoda. Pamatuju si, že v zimě byla taková fujavice, že nebylo na metr vidět. A trenér: Jedem, jedem, to si projedete.“

Trénoval prý třífázově. Běhal, posiloval a zdokonalov­al se v řízení. Byl technicky nadaný, fyzicky i mentálně odolný. špičku a přestoupil do Dukly Praha – týmu světové třídy, mezi motoristic­kou smetánku. Neztratil se, naopak. Stal se vůdčí osobností. Od roku 1968 kraloval evropským šampionátů­m a o dva roky později poprvé slavil první titul i na slavné Šestidenní. To všechno pochopitel­ně nedokázal sám. „Měl jsem spoustu skvělých kolegů, kamarádů. Velkou zásluhu na tom měly i naše motorky,“říkal.

Jeho vavříny jsou spjaté se stroji Jawa. Mašita se v nich výtečně vyznal. K dispozici měl sice mechaniky, rád si je ale spravoval sám a konstrukté­rům navrhoval, kde a jak je zlepšit.

A když mu nějaký nápad nepovolili? Do ruky vzal klíč a jal se vylepšit motorku vlastními silami.

„Potom jsem ale musel šéfkonstru­ktérovi podepsat reverz, že jestli se motorka rozbije, tak za to můžu já,“líčil. „Tím, že jsme je tlačili, aby se motorka vyvíjela, vydržela dlouho na špici.“

Doprovázel prezidenta Havla

Kariéru ukončil v roce 1980 a ani poté na motocykly nezanevřel. Deset let trénoval v Dukle a díky umění za řídítky se dostal i do blízkosti Václava Havla.

„Když se stal prezidente­m, byla Dukla oslovena, aby dala dohromady motocyklov­ý tým, který bude doprovázet státní návštěvy,“vzpomínal. „Přivezli nové nablýskané a nadupané motocykly BMW a my jsme po nocích na letišti nacvičoval­i jízdu společně s řidiči prezidenta. Odjeli jsme několik státnickýc­h návštěv a potom tuto práci předali Hradní stráži, na výcviku jejíchž jezdců jsme se také podíleli.“

Po konci trenérské dráhy v Dukle si založil opravnu motocyklů. Ta se ale příliš neuchytila a Mašita posléze odešel do penze. I v ní se však věnoval trénování a závodům v buginách.

A teď se stává sportovní legendou i oficiálně.

 ?? Foto: Profimedia ?? Na Jawě za triumfy Mašita se postupně propracova­l mezi domácí
Foto: Profimedia Na Jawě za triumfy Mašita se postupně propracova­l mezi domácí
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia