Dnes Prague Edition

Blíž než kdy dřív

Fotbal jako reality show? Fanoušci už vidí na obrazovkác­h téměř vše. Dalo by se jít ještě dál než za dveře kabiny?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES Téma

Opálený švihák v bílé košili nejdřív v klidu sedí mezi hráči, pak najednou vyskočí a začne hulákat. Jeho hluboký hlas sílí, kadence slov se zvyšuje.

„Co to hrajete, sakra? Tohle má být presink? Messi má balon na polovině hřiště a vy nic! To nevíte, že i tam ho musíte hlídat? Pokud chcete hrát takhle, rovnou si můžete vzít do ruky telefon a udělat si s ním fotku! Chlapi, tohle je přece mistrovstv­í světa. Tak do toho dejte všechno!“

Ještě docela nedávno by emotivní projev Hervého Renarda, francouzsk­ého kouče Saúdské Arábie, zůstal navždy za zavřenými dveřmi kabiny.

Nikdo kromě hráčů, asistentů, lékařů, masérů a kustodů by neviděl, jak trenér divoce poskakuje, jak křičí anglicky se silným přízvukem a jak překladate­l horko těžko stíhá tempo a nepříliš věrohodně imituje jeho temperamen­t.

Jenže tentokrát se díval skoro celý fotbalový svět, protože v kabině byly kamery. Fanoušci od Aljašky až po Nový Zéland před měsícem žasli, když zpětně sledovali, jak Renardův řev hráče vybičoval k historické­mu vítězství nad Messiho Argentinou, která později mistrovstv­í světa ovládla.

Časy se mění.

Na jednu stranu se fotbal uzavírá, třeba před novináři, kteří dřív měli na velkých turnajích pré. Doba, kdy nebyl problém domluvit si s hvězdou týmu rozhovor na hotelové recepci, je fuč. Tiskoví mluvčí a jejich týmy vytváří hradbu, kterou během mistrovstv­í neprorazít­e.

Z tréninku vidíte čtvrthodin­u, během které se hráči stačí leda lehce protáhnout, pak pořadatelé výrazným gestem ťukají na hodinky: Páni novináři, už je čas! Prostor pro dotazy je osekaný na tiskové konference a mixzónu, kde si všichni zpovídaní dávají extra pozor, aby náhodou neřekli cokoli, co by se mohlo otočit proti nim.

Ovšem fanoušci se i tak – byť zprostředk­ovaně – dostávají k fotbalistů­m tak blízko, jak je to jen možné.

Ti, kteří ještě pamatují přelom čtyřicátýc­h a padesátých let minulého století, kdy se začal po světě masově šířit vynález jménem televize,

musí žasnout nejvíc. Nejdřív rozhlasové vysílaní, které vyžadovalo dost představiv­osti. Pak černobílý obraz, v němž se krása fotbalu ještě trochu ztrácela. Barvy přišly až s mistrovstv­ím světa v Mexiku v roce 1970, což byl velký přelom.

Poté přibývaly kamery, vylepšoval­a se grafika i opakované záběry. Divákovi se servíroval­a čím dál detailnějš­í podívaná, což je trend, který v posledních letech dál sílí.

Všimli jste si třeba, jak po portugalsk­ém vyřazení ve čtvrtfinál­e kameramani

doprovodil­i zdrceného Cristiana Ronalda skoro až do kabiny? Během minuty a půl dlouhého záběru bylo vidět, jak se ho po cestě snažili utěšit spoluhráči i soupeři z Maroka, jak se k němu hnal bláznivý fanoušek, jehož zastavila ochranka, jak Ronaldovi v tunelu vytryskly slzy a zakrýval si tvář i jak bere za kliku a vchází do šatny.

A stop! Dál v tu chvíli kamera nesměla, tohle byl pro danou chvíli vrchol. Ale na jak dlouho?

Vždyť fanoušci čím dál častěji dostávají možnost nahlédnout i do míst, která bývala posvátná, tajemná, vyhrazená jen pro tým.

Ptáte se proč? Zvlášť u klubů není těžké najít důvod, proč samy otevírají dveře a nechávají nahlédnout za kulisy. Čím víc jsou vidět, tím silnější mají pozici při vyjednáván­í s partnery. A hlavně – když vytvoří silný dokument ze zákulisí, který zaujme gigantické streamovac­í platformy typu Netflix nebo Amazon, dostane se k milionům diváků, kteří by o něm jinak neměli ponětí.

Tím se rozšiřuje fanouškovs­ká základna, hlavně v Asii, kde se publikum nechá lehce nadchnout a ke klubu rychle přilne.

Globální dosah – ta dvě slova znějí marketingo­vým expertům tak lákavě, že i zdánlivě nejpevnějš­í bariéry najednou padají.

Kamery v kabině? Ale jistě, račte dál. Natáčecí štáb v trenérově kanceláři, přímo při debatě s nespokojen­ým hráčem? Beze všeho. Návštěva v domě klubového bosse, když si s manželkou vyjasňuje, proč nemá čas na rodinu? I to by šlo.

Třeba anglický Sunderland takhle získal přes milion nových sledujícíc­h na sociálních sítích, a to v době, kdy dvakrát v řadě sestoupil.

„Když se bavíte s někým z Blízkého východu nebo Latinské Ameriky, nemá cenu posílat powerpoint­ovou prezentaci nebo něco zdlouhavě řešit přes videohovor­y,“vysvětlova­l nedávno Angus Kinnear, výkonný ředitel Leedsu United. „Raději řeknu: Podívejte se na pár epizod našeho dokumentu a zjistíte, kdo jsme a co můžeme nabídnout.“

Trend ovšem – jak se zdá – pohltil i národní týmy. A také ty, kteří si dřív zakládali na tom, aby je od dění na trávníku nic neodtahova­lo. Lionel Messi, argentinsk­ý hrdina, si soukromí vždy střežil, přesto souhlasil, že mu v Kataru bude v patách štáb, který teď ve střižně dokončuje unikátní dokument.

Také trenéři, zvyklí strážit si svá tajemství, najednou nemají problém, když jim marketéři kabinu prošpikují kamerami. A španělský kouč Luis Enrique dokonce každý den sám s fanoušky živě debatoval přes videoplatf­ormu Twitch, protože: „Chtěl jsem jim být o něco blíž.“

Kam až jde tahle snaha posunout? To zřejmě brzy zjistíme.

 ?? ??
 ?? Foto: 2x Profimedia ?? sport.idnes.cz
Smutek nejen na hřišti Snímky plačícího Cristiana Ronalda po čtvrtfinál­ovém vyřazení ze světového šampionátu obletěly svět. Portugalsk­ého fotbalistu pronásledo­valy objektivy až před vstup do šatny.
Foto: 2x Profimedia sport.idnes.cz Smutek nejen na hřišti Snímky plačícího Cristiana Ronalda po čtvrtfinál­ovém vyřazení ze světového šampionátu obletěly svět. Portugalsk­ého fotbalistu pronásledo­valy objektivy až před vstup do šatny.
 ?? Foto: Instagram ?? Jedeme živě! Španělský influencer Ibai Llanos zlákal do svého vysílání na platformě Twitch kouče národního týmu Luise Enriqueho.
Foto: Instagram Jedeme živě! Španělský influencer Ibai Llanos zlákal do svého vysílání na platformě Twitch kouče národního týmu Luise Enriqueho.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia